Menneskerettighedsaktivister lever fortsat livet farligt i Egypten, hvor myndighederne konstant finder nye metoder til at overvåge, forfølge og kriminalisere kritikere. I maj 2018 trådte en ny NGO-lov i kraft, som bringer alle organisationer i Egypten direkte under efterretningsvæsenets kontrol.
Den egyptiske NGO-lov fra maj 2018 forbyder enhver aktivitet, som anses for ”politisk”, ”til skade for den nationale sikkerhed”, eller som ikke er i tråd med ”regeringens program for sociale udvikling”.
Ingen rapport må udgives, ingen research foretages, intet projekt implementeres uden forhåndsgodkendelse, og straffen kan være op til fem års fængsel.
Egyptiske kvinder i fare
Et af de kritikområder, som de egyptiske myndigheder forsøger at fjerne fokus fra, er vold og seksuelle overgreb mod kvinder.
Egypten er et af de lande i verden, hvor flest kvinder oplever vold og seksuelle krænkelser. I 2013 afslørede en rundspørge, at 99 procent af alle kvinder i landet havde oplevet en eller anden form for seksuelt overgreb.
I marts blev en ung studerende overfaldet og seksuelt forulempet af en gruppe mænd i byen Zagazig. I stedet for at arrestere og retsforfølge overgrebsmændene udsendte Sikkerhedsstyrelsen i byen en pressemeddelelse om, at kvinden havde forårsaget angrebet fordi hun var iklædt en kort kjole.
Ny medielov på vej
De egyptiske myndigheder arbejder i disse måneder på at indføre ny lovgivning, der vil give staten næsten total kontrol med skrevne og digitale medier i landet. Lovene vil styrke regeringens allerede vide beføjelser til at overvåge, censurere og blokere sociale medier og blogs og gøre det endnu lettere at kriminalisere indhold, der strider mod vagt definerede politiske, sociale eller religiøse normer.
Det seneste år har de egyptiske myndigheder blokeret hundredvis af websites uden juridisk belæg. Stemmes den nye lovgivning igennem, frygter Amnesty, at det vil føre til massecensur og undertrykke retten til at ytre sig frit i Egypten, et land, der i forvejen undertrykker journalister og frie medier.
”Hver dag hører vi meldinger om mennesker fra alle dele af det egyptiske samfund, der er blevet retsforfulgt for facebook-posts, tweets, kunst og endog for tekster, der aldrig er blevet udgivet, men som er faldet i hænderne på de egyptiske myndigheder”, siger Najia Bounaim, der er kampagnechef i Amnesty International Nordafrika.