Asylansøgere fra Damaskus risikerer stadig alvorlige menneskerettighedskrænkelser, hvis de returneres til Syrien. Det vurderer Amnesty International, som udtrykker bekymring over Danmark i et brev til Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.
Som reaktion på, at Danmark er begyndt at give afslag til asylansøgere fra Syrien, og at Danmark er i færd med at revurdere opholdstilladelsen for omkring 900 syrere fra Damaskus, har Amnesty International i begyndelsen af januar kontaktet Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye.
I sit brev til ministeren udtrykker Amnesty International bekymring over de danske myndigheders vurdering af, at sikkerhedssituationen i Damaskus ikke i dag sætter syrere i risiko på grund af det ”generelle voldsniveau”. Den vurdering modstrider Amnestys research, og den begrænser samtidig mulighederne for at opnå beskyttelse, mens den i stedet åbner for tvungne hjemsendelser, lyder det fra Amnesty International.
Læs Amnestys brev til Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye
“Selv om de militære fjendtligheder er mindsket i størstedelen af Syrien, risikerer syriske borgere fortsat forfølgelse og menneskerettighedskrænkelser, herunder også i hovedstaden. Selv om det kan argumenteres, at civile ikke er i generel risiko på grund af militære operationer, peger Amnestys research på, at den generelle risiko for menneskerettighedskrænkelser mod civile består i landet, herunder også i Damaskus”, skriver Amnesty i sit brev dateret den 5. januar.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye har endnu ikke svaret på brevet.
Amnesty International er aktuelt i gang med at undersøge menneskerettighedskrænkelser imod syriske flygtninge, som er returneret til områder af Syrien der er kontrolleret af regeringen, herunder Damaskus. I foråret offentliggør Amnesty en rapport med sine samlede fund og anbefalinger. Amnestys forudgående og nylige research viser, at mange civile, som returnerer til oprindelsesområder under regeringens kontrol, skal gennemgå en såkaldt sikkerhedsgodkendelse, der involverer at blive forhørt af syriske sikkerhedsstyrker. Amnesty vurderer, at disse styrker er ansvarlige for udbredte og systematiske menneskerettighedskrænkelser og overgreb, der udgør forbrydelser imod menneskeheden, herunder tortur, henrettelser og tvungne forsvindinger.
“Amnesty International vurderer, at borgere fra Damaskus risikerer en reel forfølgelse og andre alvorlige krænkelser, hvis de returnerer til deres oprindelsesområde, og at de derfor fortsat har behov for international beskyttelse”, skriver Amnesty i brevet.
Heri gør Amnesty desuden Danmark opmærksom på dets internationale forpligtelser om ikke med tvang at hjemsende syrere i risiko for overgreb eller at placere dem på eksempelvis udrejsecentre i Danmark for derigennem at forsøge at presse dem til selv at returnere til Syrien.
Støt menneskerettighederne – vær med i Amnesty International