Nedlukningen af Gazas eneste kraftværk, som er løbet tør for brændstof, vil forværre den i forvejen desperate humanitære krise, advarer Amnesty International. Den kollektive afstraffelse af Gazas civilbefolkning er en krigsforbrydelse, lyder det fra organisationen.
Denne artikel er et led i Amnesty Internationals igangværende undersøgelser af den eskalerende vold og menneskerettighedskrænkelserne i Israel, Gaza og de besatte palæstinensiske områder. I takt med at der kommer nye beviser frem for overgreb begået i det sydlige Israel, vil Amnesty fortsætte sine undersøgelse for at afdække det fulde omfang af forbrydelser begået under international lov.
Siden Hamas’ angreb på Israel lørdag den 7. oktober har massive bombeangreb udført af Israels militær ramt Gaza, hvor 2.2 millioner mennesker er fanget. Mindst 1350 mennesker er dræbt og mere end 6000 såret. (pr. 12.10.2023.)
De israelske luftangreb er sket efter, at Hamas og andre væbnede palæstinensiske grupper fra Gaza affyrede upræcise raketter og sendte væbnede krigere ind i det sydlige Israel, hvor de dræbte mere end 1200 mennesker og sårede 2700 andre, ligesom de tog gidsler, herunder mange civile.
Men Hamas forbrydelser giver ikke Israel ret til kollektivt at straffe Gazas civilbefolkning, lyder det fra Amnesty International:
”De israelske myndigheder må omgående genetablere Gazas strømforsyning, suspendere de yderligere restriktioner, som blev iværksat efter det israelske forsvarsministeriums ordre den 9. oktober, og løfte sin 16 år lange blokade af Gaza-striben. Den kollektive afstraffelse af Gazas civilbefolkning udgør en krigsforbrydelse, den er grusom og umenneskelig. Som besættelsesmagt har Israel en klar forpligtelse under international lov til at sike, at Gazas befolknings basale behov bliver mødt”, siger Agnès Callamard, generalsekretær i Amnesty International.
Humanitær katastrofe
Strømafbrydelsen i Gaza vil forværre den i forvejen katastrofale humanitære situation, påpeger Amnesty International.
Den vil begrænse muligheden for kommunikation, adgang til internettet og en række essentielle nødvendigheder sådan adgang til rent vand. Dette vil skabe en forværret sundhedskrise på et tidspunkt hvor Gazas hospitaler i forvejen mangler livsnødvendigt medicinsk udstyr og ansatte kæmper for at behandle tusindvis af palæstinensere, som er alvorligt såret efter israelske angreb. Det vil også bringe øvrige patienter, herunder mennesker med kroniske lidelser og nyfødte, som har brug for livsnødvendig behandling, i livsfare.
En israelsk minister sagde den 12.10. 2023, at Israel ikke ville genetablere strømmen eller tillade, at vand eller brændstof kommer ind i Gaza, før Hamas løslader de israelske gidsler.
Dette udsagn bekræfter, at de israelske handlinger sker for at straffe civile i Gaza for handlinger begået af væbnede palæstinensiske grupper.
Amnesty gentager, at civile i Gaza ikke er ansvarlige for Hamas forbrydelser eller for forbrydelser begået af andre væbnede palæstinensiske grupper. Ifølge international lov må Israel ikke lade civilbefolkningen lide for handlinger, som de ikke deltager i, og som de ikke kan kontrollere.
“De forfærdelige massedrab på civile israelere og andre alvorlige menneskerettighedskrænkelser begået af væbnede palæstinensiske grupper fratager ikke Israel fra at overholde sine egne forpligtelser under international humanitær lov og beskytte civile. Den kollektive afstraffelse af civile i Gaza vil ikke give retfærdighed for ofrene for krigsforbrydelser begået af Hamas og andre væbnede palæstinensiske grupper, ej heller vil den give sikkerhed for civile i Israel”, siger Agnès Callamard, generalsekretær i Amnesty International.
Amnesty er også bekymret over de gentagne israelske angreb på grænseovergangen Rafah mellem Egypten og Gaza. Amnesty opfordrer Israel til at facilitere humanitære korridorer, så der kan leveres humanitær hjælp til Gaza, og til at tillade sikker udrejse for sårede og civile, som søger at flygte fra den væbnede konflikt. Amnesty opfordrer det internationale samfund til at arbejde for at nå til enighed om humanitære korridorer.
Amnesty påpeger også, at Israel skal undgå at udføre ulovlige angreb, der dræber eller sårer civile og ødelægger civile hjem og infrastruktur. Israelske myndighedspersoner må heller ikke opfordre til vold mod palæstinensere på den israelsk besatte palæstinensiske Vestbred, herunder i Østjerusalem, men skal derimod sikre sikkerheden for alle civile, som lever under israelsk kontrol.
Samtlige væbnede palæstinensiske grupper i Gaza skal omgående og betingelsesløst løslade alle civile gidsler.
Amnestys kriseresarchere er aktuelt ved at efterforske israelske bombeangreb í Gaza. Undersøgelserne inkluderer et angreb mod en beboelsesejendom i al-Zeitoun-kvarteret, hvor 15 medlemmer af den samme familie, herunder syv børn, blev dræbt. Derudover også angrebet mod etageejendommen Burj Palestine og bombningen af et tætbefolket marked i flygtningelejren Jabalia, som dræbte 69 mennesker, herunder mindst 15 børn.
Amnesty International opfordrer Israel og palæstinensiske væbnede grupper til at tage alle nødvendige hensyn for at beskytte civile liv i overensstemmelse med deres forpligtelser under international humanitær lov.