Amnestys aktivister ændrer liv

Det har været et godt år for kampen for menneskerettigheder. Og vi er kun i juli måned. Her kan du læse om et udpluk af årets sejre, der kun kunne lade sig gøre, fordi tusinder og atter tusinder af aktivister tager menneskerettighederne personligt og råber op.


Mexico: 27 års fængsel uden beviser

Mexico, februar 2018: Sergio Sánchez Arellano blev isolationsfængslet, tæsket og forsøgt truet til at tilstå et mord, som politiet ikke havde beviser for, at han havde begået. Men han bukkede ikke under.

Indtil han blev vilkårligt anholdt i 2010, levede han af at sælge slik fra sit hjem i byen Ciudad Nezahualcóyotl.

Retssagen var ifølge Amnesty ikke retfærdig men førte til, at han blev idømt 27 år og seks måneders fængsel.

Amnesty dokumenterede i 2017 sagens forløb i rapporten False suspicions: Arbitary detentions by police in Mexico , og i februar 2018 besluttede Mexicos højesteret, at retten ikke havde levet op til princippet om, at en anklaget er uskyldig, til det modsatte er bevist. 

Sergio Sánchez Arellano blev løsladt uden betingelser efter syv år bag tremmer uden kontakt til familien.


Etiopien: 18 års fængsel for kritik af regeringen

Etiopien, januar 2018: I 2011 blev Eskinder Nega fra Etiopien dømt til 18 års fængsel for ”terrorisme”, fordi han som journalist skrev artikler og holdt foredrag, hvor han kritiserede Etiopiens regering. I virkeligheden var han talerør for basale menneskerettigheder, som vi andre tager for givet.

Det var syvende gang, at Eskinder Nega blev fængslet for at bruge sin ytringsfrihed og fremme arbejdet for basale rettigheder.

I 2013 indsamlede Amnesty International underskrifter for hans løsladelse. De blev alle sendt til premierminister Hailemariam Desalegn, men der skulle gå hele syv år før Eskinder Nega blev løsladt i januar 2018.

Til Amnesty siger Eskinder Nega: ”Gennem min familie modtog jeg støttebreve fra Amnesty International. Det hjalp mig til at holde moralen oppe, og det løftede humøret i min familie”.


El Salvador: 30 års fængsel for spontan abort

El Salvador, februar 2018: Torsdag den 15. februar blev en stor dag i kampen imod det totale abortforbud i El Salvador, hvor kvinder risikerer livslange fængselsstraffe, selv hvis de på grund af graviditetskomplikationer ufrivilligt aborterer.

Teodora del Carmen Vásquez kunne omsider træde ud i friheden efter ti års fængsel.

Løsladelsen kom, efter en domstol havde reduceret hendes straf, som oprindeligt lød på 30 års fængsel for overlagt mord.

”Det er en lettelse at se Teodora træde ud af fængslet, hvor hun aldrig skulle have været. Men El Salvador er stadig meget langt fra at sikre pigers og kvinders rettigheder i landet”, siger Erika Guevara-Rosas, Amnesty regionale direktør.

Ifølge lokale kvinderettighedsorganisationer er mindst 28 kvinder fortsat fængslet som følge af et totale abortforbud i landet.

Teodora Vásquez’ mareridt begyndte i sommeren 2007.

Gravid i niende måned var hun på arbejde, da hun begyndte at få smerter. Hun bedte sin chef om et lønforskud for at kunne tage på hospitalet, og mens smerterne tog til, ringede hun efter en ambulance.

Før den nåede frem, besvimede hun og fødte bevidstløs et dødfødt barn.

En af hendes kollegaer kontaktede politiet, som på stedet anholdte Teodora under mistanke for at have fremprovokeret en abort. Da Teodora endelig ankom til hospitalet, stærkt bødende, var det i håndjern.

Siden blev hun idømt 30 års fængsel for overlagt drab.

“Et af mine største håb er at kæmpe for mine medfanger”, fortalte Teodora Vasquez selv, da hun trådte ud af fængslet. 


Malaysia: Vicepremierminister fængslet for sodomi

Malaysia, maj 2018: Anwar Ibrahim er i to omgange blevet fængslet for korruption og det, som retten kaldte ”politisk motiveret sodomi”, hvilket dækker over ”ulovlig homoseksuel adfærd”. Ibrahim har siden sin første dom i 1998 afvist alle anklager.

Frigivelsen af den malaysiske oppositionsleder og tidligere vicepremierminister Anwar Ibrahim er en milepæl i den globale kamp for menneskerettigheder.

Amnesty International har med blandt andet adskillige underskriftsindsamlinger kæmpet for hans løsladelse i nu 20 år.

“Anwar burde aldrig have været fængslet i første omgang, og hans frigivelse er et vigtigt skridt i retning af genoprettelsen af retfærdighed og menneskerettigheder i Malaysia efter så mange års politisk forfølgelse fra tidligere regeringer,” siger Salil Shetty, Amnestys internationale generalsekretær.