For syv år siden gik Nabeel Rajab forrest i de fredelige protester for demokrati og frihed i Bahrain. I dag sidder han fængslet, fordi han har kritiseret myndighederne i Bahrain og Saudi-Arabien. Mød manden, som fra fængselscellen fortsætter kampen for retfærdighed.
Tekst: Ole Hoff-Lund
Artiklen er bragt i medlemsbladet AMNESTY#1 2018
Man skal passe på med at ytre sig kritisk om myndighederne i Bahrain. Det ved den 53-årige Nabeel Rajab bedre end de fleste. For syv år siden gik han forrest i de store, folkelige protester for frihed og demokrati. I dag sidder han bag tremmer.
Her afsoner han en dom på to års fængsel for at have ”fornærmet myndighederne” og ”udbredt falske rygter i krigstid” i to tv-interview. Imens afventer han flere retssager, som kan koste ham yderligere 15 års fængsel.
En af dem handler om to tweets, hvori han beskylder styret i Bahrain for tortur af fanger og kritiserer den saudiskledede koalition for at bombe uskyldige civile i Yemen. En anden sag skyldes et læserbrev i New York Times, som han skrev fra fængslet.
Gennem årene har Nabeel Rajab været ind og ud af fængsel utallige gange. Da han i 2014 blev løsladt efter en dom på tre års fængsel for at arrangere og deltage i demonstrationer, indledte han en europæisk rundrejse i håb om at skabe øget politisk pres på Bahrain og få sin mangeårige ven og kollega, Abdulhadi al-Khawaja, løsladt. Abdulhadi, der er dansk statsborger, har siden 2011 afsonet en livstidsdom for påstået terrorvirksomhed.
Under sin rejse dukkede Nabeel Rajab uanmeldt op på Amnestys kontor på Gammeltorv i København for at sige tak for støtten. Om sin egen fængsling sagde han dengang til Morgenavisen Jyllands-Posten:
”Det er meget simpelt. Jeg blev fængslet for at kæmpe for demokrati og menneskerettigheder i mit land. Jeg demonstrerede for at ændre det politiske system fra et undertrykkende diktatur til et system med retfærdighed og lighed – et demokrati”.
Hør interview med Nabeel Rajab. Vi talte med ham over Skype, da Bahrains myndigheder i begyndelsen af 2016 forbød ham at rejse ud af landet. Få måneder senere blev han fængslet for at skrive kritisk om styret på Twitter.
Klapjagt på aktivister
Det husker Nabeel Rajabs søn, Adam, tydeligt. Han studerer jura i Newcastle, og han fortæller, at hans far gik under myndighedernes radar under klapjagten på kritikere i 2011.
”Men han ville ikke tie stille. Han fortalte medierne om de drab og overgreb, der fandt sted. Han kæmpede for sine fængslede venner. Det gjorde ham til en populær skikkelse i befolkningen. Pludselig ville alle tage billeder af ham. De stimlede sammen om os på gaden. Det var vi slet ikke vant til”, siger Adam Rajab, der aldrig har oplevet sin far belære sig om vigtigheden af menneskerettighederne.
”Men han smittede os med sin begejstring. Han viste os vejen og fik os involveret gennem sine handlinger”, siger Adam Rajab, hvis mor og lillesøster bor i Bahrain.
Da han selv i august rejste på familiebesøg i Bahrain, gik der kun et døgn, før hætteklædte sikkerhedsstyrker dukkede op og førte ham til afhøring. Han fik udrejseforbud i to måneder, men fik dog mulighed for at besøge sin far i fængslet. Siden har han talt i telefon med ham.
”Det er karakteristisk for min far, at han aldrig mister håbet. Han er altid positiv. Selv når han har tilbragt seks måneder i isolationsfængsel, lyder han aldrig træt eller trist”, siger Adam Rajab. ”Jeg er stolt af ham”.
Nabeel Rajab på sit kontor i Bahrain i 2015. Nu sidder han bag tremmer for at have “fornærmet myndighederne” og “udbredt falske rygter i krigstid”. Foto: Amnesty International
En høj pris
Men situationen i Bahrain er alvorlig, og Nabeel Rajabs mangeårige ven, Brian Dooley, mener, at undertrykkelsen har nået et punkt, hvor Nabeel Rajab vil blive straffet med flere års fængsel, uanset hvad verdenssamfundet siger.
”Men selv om prisen er høj, så tror jeg, at han fortsætter med at skrive kritiske artikler bag tremmerne. Mange mennesker i Bahrain har investeret meget politisk og følelsesmæssig tillid i ham. Der er store forventninger til ham, og han har ofte fortalt mig, at der hviler et stort ansvar på hans skuldre. Men det giver ham også energi, og han er drevet af en stærk følelse af retfærdighed”.
Så sent som i december lykkedes det Nabeel Rajab at få et indlæg bragt i Washington Post, hvori han kritiserer Donald Trump for at sælge militært isenkram for 25 milliarder kroner til Bahrain.
”Jeg ved, at jeg risikerer flere år i fængsel for at skrive dette. Men mine lidelser er intet i sammenligning med det, som Yemens børn er udsat for hver eneste dag, hvor de står over for bomber, sult og frygt”, skrev Nabeel Rajab.
For Maryam al-Khawaja er sagen mod Nabeel Rajab et skoleeksempel på, hvordan Bahrain behandler de borgere, der kritiserer styret:
”Forestil dig, hvordan alle andre i Bahrain bliver behandlet, når selv en internationalt kendt menneskerettighedsforkæmper som Nabeel Rajab bliver sat i fængsel for at bruge sin ytringsfrihed på Twitter. Tusindvis af mænd, kvinder og børn sidder bag tremmer, men deres navne og ansigter kender vi ikke. Når vi ikke engang kan beskytte de modige forkæmpere, som stiller sig selv og deres familier i skudlinjen, hvilket håb har de andre så?”, spørger Maryam al-Khawaja.
Bahrain – et lukket land
De store, fredelige protester i Bahrain blev brutalt slået ned med hjælp fra Saudi-Arabien i marts 2011. Over 30 mennesker blev dræbt, og mindst 3.000 smidt i fængsel, hvor mange blev udsat for tortur.
Styret har lukket oppositions-partier og aviser, frataget en stribe oppositionsledere deres statsborgerskab og genindført dødsstraffen. Dusinvis er dræbt i gadekampe med politi og militær.
Amnesty International nægtes adgang til landet i lighed med FN’s særlige rapportør om tortur og de fleste internationale medier.
USA’s tidligere præsident Barack Obama indførte betingelser for våbeneksport til Bahrain – en af dem var, at Nabeel Rajab skulle løslades. Donald Trump har ophævet dem og godkendte i september salg af kampfly for 25 milliarder kroner.
Støt Nabeel Rajab med din underskrift
29.208 danskere har tidligere støttet Nabeel Rajab ved at skrive under på kravet om, at Bahrain øjeblikkeligt løslader ham og frafalder alle anklager. Klik her og brug din underskrift til at støtte Nabeel Rajab!