I fængsel for en vittighed

Ubehagelige vittigheder eller kontroversielle sangtekster bør ikke føre til retsforfølgelse og fængselsstraf, kritiserer Amnesty International i en ny undersøgelse af Spaniens anti-terrorlovgivning.

Spaniens tiltagende brug af anti-terrorlovgivning til at retsforfølge almindelige Twitter-brugere, musikere, journalister og andre krænker ytringsfriheden og har skabt et klima, hvor borgere frygter at ytre kontroversielle vittigheder eller udtrykke stødende holdninger.

Det konkluderer Amnesty International, som i en ny undersøgelse retter en skarp kritik af, hvordan spanske myndigheder i stigende omfang bruger lovgivning, der relaterer sig til national sikkerhed, mod studenter, musikere, journalister og andre.

Under den spanske straffelovs paragraf 578 risikerer borgere, som vurderes at have ”glorificeret terrorisme” eller ”hånet ofre for terrorisme” bøde, karantæne fra offentlig ansættelse eller fængselsstraf. Mens tre spaniere i 2011 blev tiltalt efter paragraffen, steg antallet til 39 i 2017. Over de sidste to år alene er næsten 70 spaniere dømt under loven. 

Èn af dem er Cassandra Vera, en 22-årige student, som i 2017 blev idømt et års betinget fængsel for at ”forhåne” ofre for terrorisme.

Joke om 44 år gammelt angreb

Om et attentat begået af terrorgruppen ETA 44 år tidligere havde Vera på Twitter skrevet, at ”ETA ikke blot havde en politik for biler, men også et rum-program”. I bombeangrebet på den daværende spanske premierminister, Luis Carrero Blanco, blev en bil sprunget i luften og derved løftet omkring tyve meter op i luften. I begyndelsen af marts 2018 omgjorde Spaniens Højesteret dommen, men forinden havde Cassandra Vera mistet sit universitets-stipendiat, eftersom den oprindelige dom havde diskvalificeret hende fra at beklæde en offentlig stilling.

I en anden, nationalt meget omtalt sag, blev 12 rappere fra musik-kollektivet ”La Insurgencia” idømt bøder, udelukkelse fra offentlige stillinger og mere end to års fængsel hver, efter de i deres tekster blev fundet skyldige i at have ”glorificeret” den i dag nedlagte, væbnede gruppe GRAPO. I rapperen NYTO’s tilfælde var det en linje fra sangen ”Subversive rim”, som anklagemyndigheden tog udgangspunkt i:  ”Vi må kæmpe til afgørelsen, kun PCE-r’s ideologiske linje vil redde os”, sang NYTO og forklarer selv:

”Der er to grundlæggende emner, jeg behandler i min musik: Det kapitalistiske system, som jeg betragter som grunden til nutidens problemer, og politiske fanger, især fra PCE-r” (et i dag forbudt kommunistisk parti, red.)

For bredt formulerede love

Amnesty understreger, at beskyttelse imod terrorisme kan være en legitim grund til at indskrænke ytringsfriheden, men kritiserer Spanien for med bredt formulerede love at underminere ytringsfriheden i landet: 

”At fængsle rappere for deres sangtekster og forbyde politisk satire demonstrerer, hvor snæver grænsen for acceptabel tale er blevet i Spanien. Ingen bør retsforfølges blot for at sige, tweete eller synge noget, som kan være ubehageligt eller chokerende”, siger Esteban Beltrán, direktør for Amnesty i Spanien





<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>