God nyhed: Germain Rukuki er blevet løsladt

Germain Rukukis fængselsstraf er nedsat fra hele 32 år til et enkelt år og en bøde. Nu kan han endelig møde sin yngste søn, som blev født et par uger efter, han blev fængslet.

Det er med stor glæde, at Amnesty International kan annoncere, at den burundiske menneskerettighedsforkæmper, Germain Rukukis, fængselsstraf er blevet reduceret fra hele 32 år til bare et enkelt år. Han fik desuden en bøde på 50.00 burundiske francs (cirka 160 danske kroner). Germain blev løsladt den 1. juli, efter han havde siddet fire år i fængsel.

Det er fantastiske nyheder – ikke bare for Germain og hans familie – men også for hundredtusinder af aktivister verden over, som har kæmpet bravt for hans løsladelse over de sidste fire år.

Deprose Muchena, Amnesty Internationals regionale direktør for Øst og Sydafrika.

Tak til de 33.629 danske underskrivere

Amnesty International har arbejdet på at få Germain løsladt i flere år. Amnesty Danmark aktionerede for Germain i februar 2021, og sendte 33.629 danske underskrifter til Burundis præsident, Evariste Ndayishimiye, den 26. maj 2021. Læs brevet vi sendte her.

Germain Rukuki var også en del af den internationale kampagne Skriv for Liv i 2020, hvor aktivister verden over skrev solidaritetshilsner til ham og hans familie samt breve til myndighederne, hvor de opfordrede dem til at løslade Germain. Faktisk fik Amnesty mobiliseret så mange mennesker, at der blev foretaget hele 436.292 handlinger for Germain Rukuki igennem vores Skriv for Liv-kampagne.

Fængslet for sit arbejde mod tortur

Germain har tilbragt fire år bag tremmer udelukkende fordi han har afsløret menneskerettighedskrænkelser og tortur i Burundi. Han blev anklaget og fængslet i 2017 kort inden, hans yngste søn blev født.

Hans kone og tre børn kan snart se frem til at give ham et kram ude i friheden.  

© Amnesty International

To ud af tre anklagepunkter droppet

Retten i Ntahangwa afgjorde sagen den 4. juni 2021, men afgørelsen blev først offentliggjort den 21. juni 2021. De valgte at ophæve anklagerne mod Germain om at have “truet den nationale sikkerhed” samt “udfordret statens autoritet”.

I Burundi bliver menneskerettighedsforkæmpere som Germain anset for at være en trussel mod den nationale sikkerhed, fordi de udfordrer statens autoritet.

Men anklagen om, at han har “deltaget i en oprørsgruppe” bliver desværre stadig opretholdt. Denne anklage er baseret på hans fredelige menneskerettighedsarbejde for organisationen Action by Christians for the Abolition of Torture (ACAT). 

Rettens beslutning om at reducere hans fængselsstraffen fra 32 år til ét år er et skridt i den rigtige retning. Men Germain skulle aldrig have været fængslet i første omgang, og anklagen om oprør skal stadig ophæves.

Deprose Muchena, Amnesty Internationals regionale direktør for Øst og Sydafrika.

STØT VORES ARBEJDE

Vi er 100 % uafhængige og derfor 100 % afhængige af dig

Bliv medlem af Amnesty i dag

BLIV MEDLEM

Ønsker du mere information om sagen, kan du læse mere her