11. februar 2021  

Germain er far til tre, men han har aldrig mødt sin yngste søn. Han blev fængslet kort før, hans søn blev født og afsoner nu 32 års fængsel for sit arbejde mod tortur. Kræv, at myndighederne i Burundi løslader ham – skriv under på aktionen nu!

Germain Rukuki har afsløret tortur og andre menneskerettighedskrænkelser i Burundi. Alene af den grund er han blevet idømt 32 års fængsel. Hans kone var nødt til at flygte til udlandet sammen med deres tre små børn.

I Burundi bliver menneskerettighedsforkæmpere som Germain anset for at være en trussel mod ”den nationale sikkerhed” – kun fordi de udfordrer statens autoritet.

Skriv under på aktionen og kræv at myndighederne i Burundi løslader Germain omgående. Han skal genforenes med sin familie nu!

En dramatisk anholdelse

Tidligt om morgenen den 13. juli 2017 blev Germain Rukuki og hans familie vækket, da over ti personer fra sikkerhedsstyrken brød ind i deres hjem. Både Germain og hans kone Emelyne, som på det tidspunkt var højgravid, blev afhørt på stedet, primært om deres samarbejde med uafhængige menneskerettighedsorganisationer.

Sikkerhedsstyrken tog Germain med, imens Emelyne flygtede fra landet med deres to sønner af frygt for deres liv.

Germain blev fragtet til den nationale efterretningstjenestes (SNR) kontor, hvor han blev afhørt uden en advokat til stede. Den 26. juli 2017 blev han fragtet til Ngozi fængsel, hvor han fortsat sidder fængslet. Fængslet er stærkt overbelagt, og besøg er ikke tilladt af frygt for spredning af covid-19.

Dømt for at have ”udfordret statens autoritet”

Germain blev blandt andet tiltalt for at have ”truet den nationale sikkerhed”, for at have ”deltaget i en oprørsbevægelse” og for at ”udfordre statens autoritet”. I april 2018 blev han fundet skyldig og dømt til 32 års fængsel efter en uretfærdig retssag. Germain og advokaten fik ikke mulighed for at være til stede under domsafsigelsen.

Anklagerne mod Germain var baseret på hans arbejde for organisationen Action by Christians for the Abolition of Torture (ACAT). I 2016 blev organisationen lukket af myndighederne, sammen med en række andre organisationer angiveligt for at have skadet landets omdømme og for at ”skabe had og splittelse i befolkningen”. I 2015 havde ACAT deltaget i protester mod, at den daværende præsident Nkurunziza for tredje gang stillede op til valg, hvilket mange mener er i strid med den burundiske grundlov.

Germain blev også tiltalt for medvirkning til drab, fordi flere demonstranter var blevet skudt og dræbt af politiet under protesterne, men dette tiltalepunkt blev afvist af domstolen.

Adskilt fra familien

SKRIV FOR LIV 2020

Germain var en del af Amnesty Internationals kampagne Skriv for Liv 2020. Han var dog ikke en af de sager, vi valgte i dansk afdeling.

Læs om Skriv for liv

Før arrestationen brugte Germain meget tid på at lege med sine to sønner. Da han blev arresteret, var hans kone bare uger fra at føde deres tredje barn. Nu er konen og børnene på flugt, og Germain har aldrig mødt sin tredje søn, som nu er tre år gammel. 

“Hvor længe skal min mand udsættes for den her uretfærdighed?”

Emelyne Mupfasoni

Nyt håb

Germain har anket sagen, men ankedomstolen opretholder dommen mod ham. Den 30. juni 2020 besluttede den burundiske højesteret dog, at ankedomstolen skal se på sagen igen.

I maj sidste år var der valg i Burundi. Og den nyvalgte præsident Evariste Ndayishimiye har nu lovet at udvide det demokratiske handlerum i landet.

Det betyder, at vi har en gylden mulighed for at gøre en forskel – for Germain, hans kone og deres tre små børn. Sammen kan vi lægge pres på myndighederne og præsidenten, så de respekterer menneskerettighederne.

Amnesty kræver, at:

  • Burundis myndigheder omgående og uden betingelser løslader Germain Rukuki.

Hvorfor skal jeg skrive under?

Hver underskrift bidrager til at lægge pres på myndighederne og præsidenten i Burundi, så de forhåbentlig løslader Germain Rukuki.

Hvad sker der med din underskrift?

Underskrifterne sendes til Burundis præsident Evariste Ndayishimiye.

Opdateringer

25. december 2021: Rukuki takker Amnesty i kronik om fængselsforhold

I en kronik beskriver Germain Rukuki sin erfaring med at være fængslet, sit arbejde som menneskerettighedsforkæmper og takker Amnesty International for støtten:

“Tak til alle de mennesker, der protesterede på mine vegne, mens jeg sad i fængsel. Til alle Amnestys støtter, som foretog mere end 436.292 handlinger i min sag. Tak for al den støtte, I har vist mig siden den 20. november 2020, som også var den dag min yngste blev født – fire måneder efter min anholdelse. Jeg opfordrer jer til at støtte andre ofre for uretfærdighed, og jeg vil have at alle skal vide, at Amnestys ‘Skriv for Liv’-kampagne virkelig har en positiv indvirkning. Jeres støtte har fået mig til at komme ud af fængslet endnu mere opsat på at forsvare menneskerettighederne.”

Læs kronikken her >

23. juni 2021: Germain Rukuki er løsladt

Germain Rukukis fængselsstraf er nedsat fra hele 32 år til et enkelt år og en bøde. Nu kan han endelig møde sin yngste søn, som blev født et par uger efter, han blev fængslet.

Læs hele den gode nyhed her.

26. maj 2021: Overlevering af underskrifter

Vi har sendt 33.629 underskrifter fra Danmark og Færøerne til Burundis præsident, Evariste Ndayishimiye. Læs brevet, vi sendte her.

Retten i Ntahangwa afholdt høring i Germains sag den 24. marts. De skulle have taget stilling til sagen inden den 24. april, men vi afventer stadig domstolens afgørelse.

27. april 2021: Germains kone siger tak!

Germains kone Emelyne siger tak for alle de solidaritetshilsner og underskrifter, der er blevet indsamlet til fordel for hendes mand:

Vi er glade for den støtte, I har vist gennem kampagnen Skriv for Liv. Vi modtog nogle breve med støtte og solidaritet, hvilket var en stor hjælp. Jeg er taknemmelig og siger tak for det, I gør, og bliver ved med at tro på, at min mand vil genvinde sin frihed uden at skulle afsone den forfærdelige dom, han er blevet idømt.

Germains kone, Emelyne

24. marts 2021: Høring gennemført

Høringen i Germains ankesag er endelig blevet gennemført. Høringen fandt sted i Ngozi-fængslet, hvor Germain har været fængslet i næsten fire år.

Ankedomstolen i Ntahangwa gennemførte høringen, efter at Burundis højesteret i juni 2020 bestemte, at ankesagen skulle gennemføres på ny med nye dommere.

Vi forventer, at domstolens afgørelse vil komme den 24. april.

Vi kræver fortsat, at Germain skal løslades omgående og uden betingelser!