Her står fronterne i den globale abortkamp

Foran det argentinske senat kunne tusindvis af kvinder den 20. december 2020 sige farvel til landets abortforbud (foto: Amnesty).

I USA vil den amerikanske højesteret efter alt at dømme tage et opgør med næsten halvtreds år abortpolitik. I et globalt perspektiv ser vi imidlertid både positive tendenser og reaktionære strømninger. Amnesty har samlet tre geografiske nedslag, der giver et overblik over udviklingen.

Et nyligt lækket notat fra den amerikanske højesteret varsler et opgør med retten til abort, som med den berømte dom i sagen Roe v Wade blev gjort lovlig i USA i 1973.  

Imens retten til fri abort i USA kan være på tilbagetog, ser vi i et globalt perspektiv både tilsvarende og modsatrettede tendenser. I løbet af de sidste 25 år har mere end 50 lande lempet deres abortforbud i anerkendelse af, at abort spiller en afgørende rolle i beskyttelsen af gravides liv og sundhed. Men der er også lande, hvor udviklingen, som i USA, er på vej i en mere dyster retning.  

Her er tre nedslag fra den globale abortkamp. 

Irland og Nordirland afkriminaliserer abort 

Den 25. maj 2018 stemte et overvældende flertal — 66,4 procent — af den irske befolkning ja til at ophæve et næsten totalt forbud mod abort.  

Abortloven, der efterfølgende blev vedtaget i parlamentet, indfører fri abort frem til graviditetens tolvte uge, men indebærer også et krav om, at der skal gå mindst tre dage fra man beder sin læge om at få foretaget en abort til aborten udføres.  

Et år efter gik Nordirland samme vej og afkriminaliserede abort. Indtil da havde Nordirland én af verdens strengeste abortlovgivninger, hvor kvinder, der fik foretaget en abort, i mange tilfælde risikerede livstidsstraf.  Det betød blandt andet, at en mor, der stod anklaget for at have købt abortpiller til sin 15-årige datter og risikerede fængselsstraf i op til fem år, ikke længere kunne retsforfølges Efter Irlands legalisering af abort foretog Amnesty en meningsmåling blandt nordirerne og her viste det sig, at 75 procent befolkningen var tilhængere af en ændring af Nordirlands abortpolitik. 

Argentinas ‘grønne bølge’  

I december 2020 stemte den argentinske kongres ja til en lov, der gør abort lovligt frem til graviditetens fjortende uge. Tidligere havde abort kun været tilladt i tilfælde af voldtægt, eller hvis moderens liv var i fare.  

Inden den endelige vedtagelse blev lovforslaget mødt med stor modstand fra blandt andre den katolske kirke, som fortsat er særdeles indflydelsesrig i Latinamerika. I lande som El Salvador straffes kvinder, der anklages for at have afbrudt deres graviditet, med fængsel i op til 30 år.  

Argentinske kvinder kæmpede i årevis for fri og sikker abort, men emnet eksploderede først i medierne, da en ny abortlovgivning i 2018 blev præsenteret i Kongressen. Det igangsatte en bevægelse, hvor piger og unge kvinder gik rundt med grønne tørklæder – symbolet på bevægelsen – på deres rygsække.  

Sidenhen har også Mexico og Colombia legaliseret abort. Det varsler nye tider i Latinamerika, hvor modstanden mod abort historisk set, på grund af den katolske kirkes position, har været stor.  

Polen og Malta går enegang i Europa

En afgørelse fra den polske forfatningsdomstol i 2020 betød, at Polens magthavere kunne stramme adgangen til abort i landet. Landet havde i forvejen én af Europas mest restriktive abortlove, og med afgørelsen fra forfatningsdomstolen tillader polsk lov nu alene abort i sager om voldtægt, incest, eller hvis moderens liv er i fare.  

Dermed er der i praksis indført et næsten totalt forbud.  

Abort blev gjort lovligt i Polen i 1950’erne, og i 60’erne og ’70’erne var der fri abort i landet, men efter Sovjetstyrets fald begyndte polske politikere at stramme abortpolitikken.  

Polen er — sammen med det ligeledes katolske Malta — ét af blot to europæiske lande, som ikke tillader abort i tilfælde, hvor kvinden ønsker det, eller har brug for det på grund af sociale forhold.  

I november sidste år døde en 30-årig gravid kvinde på et hospital i landsbyen Pszczyna, hvilket satte gang i fornyede protester. Amnesty har af flere omgange kritiseret Polen for at bryde menneskerettighederne og sætte piger og kvinders liv i fare.

Her raser abortkampen også 

El Salvador 
Mandag den 9. maj i år blev en kvinde fra El Salvador idømt fængsel i 30 år efter en ufrivillig abort. Domstolen behandlede sagen som en drabssag. Modsat mange andre latinamerikanske lande tillader El Salvadors lovgivning ikke abort selv i tilfælde af voldtægt, incest, eller hvor moderens liv er i fare.

Benin 
I det vestafrikanske land Benin vedtog parlamentet sidste år en lov, der gør abort lovligt i de fleste tilfælde frem til graviditetens tolvte uge. Parlamentets beslutning er blevet hyldet af kvinderettighedsaktivister.

Iran 
Iransk lov tillader kun abort i tilfælde, hvor kvindens liv er i fare, eller hvor fosteret er alvorligt handikappet. En ny lov indført sidste år overlader beslutningen om aborttilladelsen til et panel bestående af en dommer og to sundhedsfaglige personer. Ulovlige aborter kan fremover give dødsstraf, og der er indført krav om, at statslige medier skal fordømme abort.

Kilder: The Guardian, Al-Jazeera, FN 

Adgang til sikre aborter er en menneskeret

Støt amnestys arbejde

STØT

Læs også: 5 ting, du skal vide om abort i USA