Hjemvendte syriske flygtninge tortureres, voldtages og forsvinder i sikkerhedsstyrkers varetægt

Danmark har erklæret Damaskus og omegn for sikkert nok til at syriske flygtninge kan vende tilbage. Men i en ny rapport dokumenterer Amnesty, hvordan den syriske efterretningstjeneste udsætter hjemvendte syriske flygtninge for tortur, voldtægter og kidnapninger. De nye fund bør få den danske regering til øjeblikkeligt at indstille tilbagekaldelsen af syreres opholdstilladelser, lyder det fra Amnesty.

Advarsel: Artiklen indeholder beskrivelser af voldsomme overgreb.

”Det her var for at ønske dig velkommen til dit land. Hvis du forlader Syrien igen og vender tilbage, får du en endnu varmere velkomst. Vi ønsker at ydmyge dig og din søn – en ydmygelse, I aldrig vil glemme”.

Sådan sagde medlemmer af Syriens sikkerhedstjeneste til den hjemvendte syriske kvinde Yasmin*, efter at have voldtaget hende og hendes 13-årige søn. Yasmin er en af de 66 syrere, hvis historie Amnesty genfortæller i sin nye rapport, You’re going to your Death, der sætter fokus på de grusomheder, som hjemvendte syrere udsættes for af efterretningstjenesten. Drab, årelange tilbageholdelser, tortur og voldtægt er blandt eksemplerne, som Amnestys researcher fra juli 2020 til juni 2021 har kortlagt.  

En tredjedel af de overgreb, som Amnesty har dokumenteret, fandt sted i Damaskus eller omegn – netop det område, som Danmark som første land i EU har erklæret sikkert nok til at syriske flygtninge kan vende tilbage

”Vores dokumentation viser klart, at Danmarks vurdering af Damaskus og omegn som sikre områder at vende tilbage til, er helt ude af trit med virkeligheden. Mænd, kvinder og børn bliver udsat for vilkårlige anholdelser, tortur og voldtægt, fordi de anses som forrædere og støtter af oppositionen. Den danske regering kan ikke med åbne øjne sende mennesker tilbage til Syrien, hvor disse forfærdelige overgreb på hjemvendte syrere finder steder,” siger Lisa Blinkenberg, seniorrådgiver i Amnesty International.

Går målrettet efter hjemvendte syrere

For flere af de hjemvendte flygtninge er det netop det faktum, at de i sin tid forlod landet, der gør, at de er i efterretningstjenestens søgelys, og dermed bliver udsat for fængsling, tortur og mishandling. Syrerne anses for at være forrædere og terrorister, fordi de forlod landet.

Overgrebene sker blandt andet, når den hjemvendte syrer skal melde sig til en samtale hos efterretningstjenesten kort efter hjemkomsten samt ved grænseovergange. Flere af syrerne fortæller, at medlemmer af sikkerhedsstyrkerne kaldte torturen og indespærringen for deres ”velkomstfest”.

Yasin* blev tilbageholdt i fire måneder af efterretningstjenesten i Damaskus og blev igen og igen udsat for tortur – ofte med bind for øjnene.

”En person kom ind i cellen. Jeg spurgte, hvorfor jeg var der. Han slog mig så hårdt, at jeg kunne regne ud, at det var en stor mand. Det føltes som om, jeg ramte loftet og faldt ned på gulvet. Han trådte ned på min hånd med sin fod og brækkede to af mine fingre. Han slog mig med en slags kæp. Jeg blev ved med at spørge, hvad jeg havde gjort. Han svarede: ’Du undslap militæret og sluttede dig til oppositionen’. Jeg svarede, at jeg var civil og ikke flygtede. Han bandede af mig. Jeg blev ved med at sige, at jeg intet havde gjort. Til sidst besvimede jeg”, fortæller Yasin.

Kvinder og børn går ikke fri

Der har fra de danske myndigheders side været en formodning om, at syriske kvinder og børn ikke var i samme risiko for overgreb, som syriske mænd, der for eksempel havde undsluppet militærtjeneste.

Amnestys dokumentation tilbageviser det argument. Kvinder og børn er også i risiko for tilbageholdelser og tortur og er derudover særligt udsatte i forhold til seksuel vold. Amnesty har dokumenteret tilfælde af voldtægt på børn, blandt andet voldtægt af en pige, som var fem år gammel.

Amal* var seks måneder henne i sin graviditet, da hendes mand blev arresteret. Familien var tre måneder forinden vendt tilbage til Syrien fra Libanon. Også Amal blev hevet ind til forhør på en politistation i Damaskus.

”De sagde til mig, at ingen ville få at vide, hvor jeg var. Jeg sagde, at jeg havde børn og var gravid, og de svarede: ”Om du var gravid med fire børn, ville det ingen forskel gøre.”

Betjentene tæskede hende voldsomt efter forhøret. Selvom hun efterfølgende blødte, aborterede hun ikke.

Amnesty har også dokumenteret, at 10 børn i alderen tre uger til 16 år har siddet fængslet med deres mor i op til to år og ni måneder. Fem af børnene blev udsat for tortur og mishandling.

Ingen syrere skal sendes retur mod deres vilje

Amnesty har sendt sin dokumentation til Integrations- og Udlændingeministeriet, Flygtningenævnet og Udlændingestyrelsen sammen med en klar opfordring til de danske myndigheder:

”Danmark bør stoppe med at tilbagekalde syriske flygtninges opholdstilladelser og afstå fra at lægge pres på syrere til at vende tilbage ved fx at placere dem på udrejsecentre. Syrere skal have beskyttelse i Danmark, så længe de risikerer overgreb fra det syriske regimes side,” siger Lisa Blinkenberg.

Skriv under

Syrien er ikke sikker

Det er for farligt at sende flygtninge tilbage til Syrien.

Skriv under nu >

Baggrund

Kamphandlingerne i Syrien er faldet betydeligt i de sidste tre år, hvor den syriske regering nu kontrollerer mere end 70% af landet. På den baggrund har de syriske myndigheder offentligt opfordret flygtninge til at vende hjem, mens flere værtslande er begyndt at genoverveje den beskyttelse, de har ydet mennesker fra Syrien.

I Libanon og Tyrkiet, hvor mange flygtninge lever under hårde kår og møder udbredt diskrimination, har regeringerne lagt et stigende pres på syrere for at vende tilbage.

I Danmark har man revurderet og ikke forlænget, eller ligefrem inddraget herboende syreres opholdstilladelser. De seneste opgørelser, fra august 2021, viser, at 474 syrere har fået inddraget – eller ikke fået forlænget – deres opholdstilladelser i Udlændingestyrelsen og 69 personer står efter den endelige afgørelse i Flygtningenævnet i en udsendelsesposition. Alt i alt vil de danske myndigheder samlet revurdere 1200 sager med syrere fra Damaskus og omegn.

*Alle navne i rapporten er dæknavne for at beskytte kilderne. De rigtige navne er Amnesty bekendt.