“Amnesty International har nu fundet tilstrækkeligt dokumentation til at konkludere, at Israels regering har begået og fortsat begår folkedrab mod palæstinenserne i den besatte Gaza-stribe. At det internationale samfund har ladet det ske, vil for evigt være en ”skamplet på vores kollektive samvittighed”, siger Amnestys internationale generalsekretær Agnès Callamard.
Rapporten ‘You Feel Like You Are Subhuman’: Israel’s Genocide Against Palestinians in Gaza dokumenterer, hvordan Israels regering – kontinuerligt og med fuldstændig straffrihed – har sluppet helvede løs i Gaza i kølvandet på det brutale Hamas-ledede angreb mod Israel den 7. oktober 2023.
“En specifik hensigt at udrydde palæstinenserne i Gaza”
”Amnesty Internationals rapport viser, at Israel har udført handlinger med en specifik hensigt om at udrydde palæstinenserne i Gaza, handlinger, som er forbudt under FN’s folkedrabskonvention. Palæstinenserne i Gaza er blevet dræbt og lemlæstet – både fysisk og mentalt – og lever nu under umenneskelige forhold. Måned efter måned har Israel behandlet palæstinenserne i Gaza som undermennesker og demonstreret sin hensigt om at udrydde dem fysisk,” siger Agnès Callamard, der er generalsekretær i Amnesty International:
”Rapportens resultater er et wakeup-call til det internationale samfund: Det her er folkedrab. Det skal stoppe nu.”
”De lande, som på nuværende tidspunkt fortsat eksporterer våben til Israel, skal vide, at de overtræder deres forpligtigelse til at forhindre folkedrab, og at de risikerer at bidrage til folkedrab og dermed gøre sig medskyldige. Alle stater med indflydelse på Israel – især vigtige våbenleverandører som USA og Tyskland, men også andre EU-medlemslande og Storbritannien m.fl. – må handle nu for at standse Israels grusomheder mod palæstinenserne i Gaza.”
Den danske regering skal gøre meget mere for at stoppe folkedrabet i Gaza. Ved at skrive under på folkedrabskonventionen har Danmark forpligtiget sig til at forhindre og straffe folkedrab.
”Så længe den danske regering fortsat tillader eksport af våbenudstyr til israelske bombefly, lever vi ikke op til forpligtigelsen om at forhindre folkedrab på palæstinenserne i Gaza,” siger Vibe Klarup, generalsekretær i Amnesty international Danmark.
Det er nu op til Den Internationale Domstol, ICJ, at tage stilling til den omfattende dokumentation for folkedrab og fælde dom.
Hamas’ handlinger retfærdiggør ikke folkedrab
I månederne op til rapportens udgivelse er situationen blevet om muligt endnu værre i det nordlige Gaza, hvor en belejret befolkning sulter, fordrives og bliver dræbt under Israels ubarmhjertige bombardementer og kvælende restriktioner på livsvigtig humanitær hjælp.
”Vores undersøgelser viser, at Israel i månedsvis er blevet ved med at begå folkedrab, velvidende om den uoprettelige skade, det påfører palæstinenserne i Gaza. Israel er fortsat på trods af utallige advarsler om den katastrofale humanitære situation og juridisk bindende afgørelser fra Den Internationale Domstol (ICJ), der har beordret Israel til at træffe øjeblikkelige foranstaltninger for at gøre det muligt at yde humanitær hjælp til de civile i Gaza,” siger Agnès Callamard:
”Israel har igen og igen argumenteret for, at deres handlinger i Gaza er lovlige og retfærdiggøres af deres militære mål om at udslette Hamas. Men en hensigt om folkedrab kan godt eksistere side om side med et militært mål og behøver ikke at være Israels eneste formål.”
Ifølge international retspraksis behøver man ikke lykkedes med helt eller delvist at udslette en gruppe for at begå folkedrab. Det er tilstrækkeligt at begå en ud af de fem forbudte handlinger med hensigt om at udslette helt eller delvist den pågældende gruppe.
”Når man tager den i forvejen eksisterende fordrivelse, apartheid og ulovlige besættelse i betragtning, kan vi kun nå frem til én konklusion: Israels regering har til hensigt at udslette palæstinenserne i Gaza. Enten parallelt med eller som en måde at opnå deres militære mål om at ødelægge Hamas,” siger Agnès Callamard:
”De grusomme forbrydelser, som Hamas og andre væbnede grupper begik mod Israel den 7. oktober 2023 – herunder massedrab og gidseltagning – kan aldrig retfærdiggøre Israels regerings folkedrab mod palæstinenserne i Gaza.”
”Det er som en apokalypse”
Israels krigsførelse efter Hamas’ dødbringende angreb den 7. oktober 2023 har bragt Gazas befolkning på randen af kollaps.
På et år (fra den 7. oktober 2023 til den 7. oktober 2024) har den brutale militære offensiv dræbt mere end 42.000 palæstinensere, herunder over 13.300 børn, og såret over 97.000.
Israel har forårsaget hidtil usete ødelæggelser i Gaza, som ifølge eksperter er på et niveau og er sket med en hastighed, der ikke er set i nogen anden konflikt i det 21. århundrede.
Hele byer er blevet jævnet med jorden, og kritisk infrastruktur, landbrugsjord og kulturelle og religiøse steder er blevet ødelagt.
Store dele af Gaza er nu ubeboelige.
Mohammed, som flygtede med sin familie fra Gaza By til Rafah i marts 2024 og blev fordrevet igen i maj 2024, beskriver kampen for at overleve under de forfærdelige forhold sådan her:
”Her i Deir al-Balah er det som en apokalypse. Man er nødt til at beskytte sine børn mod insekter, mod varmen. Her er ikke noget rent vand, ingen toiletter. Og samtidig stopper bombardementerne aldrig. Man føler sig som et undermenneske her.”
Den israelske regerings handlinger i Gaza har ført til en dødelig blanding af underernæring, sult og sygdomme.
Palæstinenserne står over for en langsom og kalkuleret død.
Isoleret set kan disse handlinger udgøre alvorlige brud på menneskerettighederne og på international humanitær ret. Men når man ser på det samlede billede, er en hensigt om folkedrab den eneste rimelige konklusion, mener Amnesty International.
Video: Se, hvordan Amnesty kan dokumentere folkedrab i Gaza
Dokumentation for folkedrab i Gaza
For at fastslå Israels hensigt om helt eller delvist at udslette palæstinenserne i Gaza har Amnesty International analyseret det overordnede mønster i Israels adfærd, gennemgået dehumaniserende udtalelser og udtalelser med folkedrabsintentioner fra israelske regerings- og militærfolk og sat det i relation til Israels apartheidsystem, den umenneskelige blokade af Gaza og Israels 57 år lange ulovlige besættelse af det palæstinensiske område.
Forud for konklusionen har Amnesty International undersøgt Israels regerings påstand om, at de på lovlig vis er gået efter Hamas og andre væbnede grupper i Gaza, og at de voldsomme ødelæggelser skyldes, at Hamas-medlemmer på ulovlig vis har befundet sig blandt civilbefolkningen.
Amnesty International finder ikke den påstand troværdig.
Tilstedeværelsen af Hamas-medlemmer i eller i nærheden af et tæt befolket område fritager ikke Israels regering for en forpligtelse til at tage alle tilgængelige forholdsregler for at skåne civile.
Hensigt om folkedrab
Forud for mange af forbrydelserne, som Amnesty International dokumenterer, ligger der officielle israelske udtalelser.
Amnesty International har gennemgået 102 udtalelser fra den israelske regering, militær og andre mellem den 7. oktober 2023 og den 30. juni 2024. Udtalelser, som dehumaniserer palæstinenserne eller berettiger folkedrab eller andre forbrydelser mod dem.
Heraf har Amnesty International identificeret 22 udtalelser fra folk, som står for den militære offensiv, der enten kalder på eller begrunder folkedrab – og dermed er endnu et bevis på en hensigt om folkedrab.
Sproget fra udtalelserne er ofte blevet gentaget andre steder i systemet. Det fremgår af lydmateriale, der er verificeret af Amnesty International, hvor soldater opfordrer til at udslette Gaza eller gøre det ubeboeligt og fejrer ødelæggelsen af palæstinensiske hjem, moskeer, skoler og universiteter.
Drab, lemlæstelse og psykisk skade
Som en del af dokumentationen har Amnesty International gennemgået 15 luftangreb mellem den 7. oktober 2023 og den 20. april 2024, hvor mindst 334 civile, inklusiv 141 børn, blev dræbt.
Amnesty International har ikke fundet beviser for, at nogen af de undersøgte angreb var rettet mod militære objekter.
For eksempel dræbte et angreb i det østlige Rafah den 20. april 2024 en hel familie på tre generationer, blandt andet 16 børn, mens de sov.
Disse angreb er kun en lille del af Israels luftangreb i Gaza. Men de viser et bredere mønster af angreb, som enten er rettet direkte mod civile, eller som er bevidst vilkårlige.
Ødelæggende levevilkår i Gaza
Rapporten viser også, hvordan Israels regering med fuldt overlæg har påført palæstinenserne i Gaza levevilkår, som over tid vil føre til deres udslettelse.
Det er gjort på tre måder, som hver især supplerer hinanden:
- Ødelæggelse af livsvigtig infrastruktur
- Gentagen brug af omfattende, vilkårlige og uklare ”masse-evakuerings-ordrer” til at fordrive 90 procent af Gazas befolkning
- Forhindring af humanitær bistand og andre livreddende forsyninger til og i Gaza
Efter den 7. oktober 2023 indførte Israels regering en total belejring af Gaza og afbrød vand- og brændstofforsyningerne.
I de ni måneder, som rapporten dækker over, har Israels myndigheder på ulovlig vis blokeret og kontrolleret adgangen til Gaza med det resultat, at hverken almindelige fornødenheder eller livsvigtig nødhjælp har kunnet komme ind i nødvendigt omfang.
Dermed er en i forvejen humanitær krise eskaleret ud af kontrol.
Kombineret med massive ødelæggelser af hjem, hospitaler, vandforsyninger og landbrugsland har belejringen og den interne fordrivelse ført til sult og spredning af sygdomme i en alarmerende grad.
Det er især gået hårdt udover børn og ammende kvinder og vil have konsekvenser for deres helbred på lang sigt.
Næsten 1,9 millioner palæstinensere er blevet fordrevet fra deres hjem i Gaza. Det svarer til 90 procent af befolkningen. De er blevet skubbet ind på mindre og mindre områder – nogle af dem op til 10 gange.
Disse gentagne fordrivelser har efterladt mange palæstinensere dybt traumatiserede. Især fordi op mod 70 procent af Gazas indbyggere er flygtninge eller efterkommere af de palæstinensere, som blev fordrevet fra deres landsbyer af Israel under Nakbaen i 1948 i forbindelse med staten Israels oprettelse.
Regeringer rundt omkring må holde op med at lade som om, at de ikke kan gøre noget for at stoppe folkedrabet. Der er behov for, at lande ikke blot udtrykker beklagelse og forfærdelse, men sætter gang i en international indsats, uanset hvor ubehagelig konklusionen om folkedrabet må være for nogle af Israels allierede
Agnès Callamard, Amnestys internationale generalsekretær
Et ”wakeup-call” for Israels allierede
Som Amnesty Internationals generalsekretær siger, bør rapporten fungere som et wakeup-call i regeringskontorerne verden over:
”Det internationale samfunds skammeligt ineffektive forsøg på at presse Israels regering til at stoppe sine grusomheder i Gaza ved først at forsinke en opfordring til våbenhvile og derefter fortsætte våbenoverførsler er og vil forblive en evig skamplet på vores kollektive samvittighed,” lyder det fra Agnès Callamard:
”Regeringer rundt omkring må holde op med at lade som om, at de ikke kan gøre noget for at stoppe folkedrabet. Der er behov for, at lande ikke blot udtrykker beklagelse og forfærdelse, men sætter gang i en international indsats, uanset hvor ubehagelig konklusionen om folkedrabet må være for nogle af Israels allierede.”
Danmark skal gøre langt mere
Den danske regering skal også gøre meget mere for at stoppe folkedrabet i Gaza og leve op til folkedrabskonventionen, som vi har forpligtiget os til. Regeringen har pligt til at gøre alt, hvad der står i dens magt til at forhindre folkedrabet i Gaza. Derfor skal Danmark stoppe våbeneksport til Israel.
Forpligtigelsen til at stoppe Israels folkedrabshandlinger har FN’s øverste domstol ICJ også understreget den 26. januar 2024.
”Vores regering bliver nødt til at tage bladet fra munden og kritisere Israels forbrydelser i Gaza på et helt andet niveau. Vi har dokumenteret, at Israels regering begår voldsomme forbrydelser mod palæstinenserne; forbrydelser mod menneskeheden i form af apartheid, krigsforbrydelser og nu også folkedrab. Det er forbrydelser, som Danmark er forpligtet til at reagere på,” siger Vibe Klarup, generalsekretær i Amnesty international Danmark og tilføjer:
”Vi må stå vagt om, at overholdelsen af international ret og beskyttelse af civile gælder alle stater – også dem, som vi har en tæt relation til og samarbejde med. Hvis ikke vi gør det, er vi med til at underminere det internationale retssystem og de demokratiske værdier, som definerer os, og som beskytter os i en verden, der bliver mere og mere ustabil.”
Den Internationale Straffedomstols (ICC) arrestordrer på premierminister Benjamin Netanyahu og tidligere forsvarsminister Yoav Gallant for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden udstedt i sidste måned giver et reelt håb om retfærdighed for ofrene.
“Vi opfordrer anklagemyndigheden for Den Internationale Straffedomstol (ICC) til hurtigst muligt at overveje at føje folkedrab til listen over forbrydelser, der efterforskes, og til, at alle stater bruger enhver lovlig vej til at stille gerningsmændene til ansvar. Ingen skal have lov til at begå folkedrab og forblive ustraffet,” siger Amnestys internationale generalsekretær Agnès Callamard.
Amnesty International opfordrer også til, at alle civile gidsler løslades betingelsesløst, og at Hamas og andre palæstinensiske væbnede grupper, der er ansvarlige for forbrydelserne begået den 7. oktober, stilles til ansvar.
Amnesty opfordrer også FN’s Sikkerhedsråd til at indføre målrettede sanktioner mod israelske og Hamas-embedsmænd, der er mest impliceret i forbrydelser under folkeretten. Her får Danmark en ny og vigtig rolle som medansvarlig for at håndhæve international ret, når Danmark bliver en del af FN’s Sikkerhedsråd fra januar 2025.
Tre områder, som den danske regering skal arbejde for
Våbenhvile og fuld adgang for nødhjælp
Den danske regering skal bruge sin tætte relation til Israels regering til at få stoppet folkedrabet mod palæstinenserne i Gaza. Der skal derudover presses mere på for at få Israels regering til at acceptere en vedvarende våbenhvile og fuldt ud implementere alle foreløbige og juridisk bindende krav, som FN’s Internationale Domstol (ICJ) har beordret Israel til at efterleve siden den 26. januar 2024. Herunder fuld adgang for nødhjælp til den sultende befolkning i Gaza.
Stop våbeneksport til Israel
Stater skal øjeblikkeligt suspendere eksport af våben til Israel og levering af træning og anden militær og sikkerhedsmæssig bistand og tjenester. Vi ved, at Danmark eksporterer våbendele, der ender i Israels F-35 kampfly, der bomber Gaza.
Retsforfølgelse for folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser
Den danske regering skal handle for at sikre retfærdighed og ansvarlighed for enhver påstået forbrydelse begået mod palæstinenserne i Gaza i henhold til international ret, herunder krigsforbrydelser, forbrydelser mod menneskeheden og folkedrab.
Det kan Danmark gøre ved at udøve universel eller andre former for ekstraterritorial jurisdiktion overfor gerningspersoner, der måtte befinde sig på dansk territorie. Dette gælder også anholdelse af og udlevering af den israelske premierminister Benjamin Netanyahu og den tidligere forsvarsminister, som Den Internationale Straffedomstol har udstedt arrestordrer på.
Regeringen skal også sammen med andre stater presse Israels regering til at give uafhængige eksperter og personer med FN-mandat adgang til Gaza og andre israelsk besatte områder af Palæstina, så de kan undersøge forbrydelserne, der bliver begået mod civile yderligere og støtte kontoret for anklageren for Den Internationale Straffedomstol.
Sådan har Amnesty lavet rapporten om folkedrab
Amnesty Internationals rapport ‘You Feel Like You Are Subhuman’: Israel’s Genocide Against Palestinians in Gaza undersøger den israelske regerings forbrydelser i Gaza over ni måneder fra den 7. oktober 2023 til begyndelsen af juli 2024.
Amnesty International har interviewet 212 mennesker, heriblandt palæstinensiske ofre og øjenvidner, lokale myndigheder i Gaza og sundhedspersonale. Vi har udført feltarbejde og analyseret en lang række visuelle og digitale beviser – blandt andet satellitbilleder.
102 dehumaniserende udtalelser eller udtalelser med opfordring til folkedrab fra medlemmer af den israelske regeringstop, militæret og officielle israelske kanaler indgår i analysen.
Amnesty International har flere gange delt undersøgelsen med de israelske myndigheder, men har ikke modtaget nogen substantielle svar ved offentliggørelsen af rapporten.
Hvad er folkedrab – og hvad siger FN's folkedrabskonvention?
Definitionen på folkedrab beskrives i folkedrabskonventionens artikel II.
Folkedrab sker, hvis en af følgende handlinger bliver begået med en hensigt om helt eller delvist at udslette en national, etnisk, racemæssig eller religiøs gruppe:
- at dræbe medlemmerne af gruppen;
- at tilføje medlemmer af gruppen betydelig legemlig eller åndelig skade;
- med forsæt at påføre gruppen levevilkår, beregnede på at bevirke gruppens fuldstændige eller delvise fysiske ødelæggelse;
- at gennemføre forholdsregler, der tilsigter at hindre fødsler inden for gruppen;
- med magt at overføre en gruppes børn til en anden gruppe.
Gerningspersonerne behøver ikke at lykkedes med deres forehavende for at begå folkedrab. Det er tilstrækkeligt at begå en eller flere forbudte handlinger, der har til hensigt at udslette den pågældende gruppe helt eller delvist.
FN’s øverste domstol ICJ konkluderede den 26. januar 2024, at palæstinenserne i Gaza er en del af en beskyttet gruppe under folkedrabskonventionen.
I rapporten ‘You Feel Like You Are Subhuman’: Israel’s Genocide Against Palestinians in Gaza konkluderer Amnesty International, at Israels regering begår de tre første folkedrabs-handlinger mod palæstinenserne i Gaza med hensigten om helt eller delvist at udslette palæstinenserne i Gaza.
Det er dog vigtigt at bemærke, at det i sidste ende er FN’s øverste dømmende organ, Den Internationale Domstol (ICJ), der kan dømme Israel for folkedrab.