Menneskerettighedspris går til klimaaktivister

Amnesty International’s globale menneskerettighedspris Ambassador of Conscience Award går til Greta Thunberg og klimabevægelsen Fridays for Future.

Amnesty Internationals globale menneskerettighedspris, ”The Ambassador of Conscience Award”, hylder mennesker, der har udvist unikt lederskab og mod til at beskytte og fremme menneskerettighederne. I 2019 går den til klimaaktivisten Greta Thunberg og Fridays for Future-bevægelsen, som også danske skoleelever er en del af.

”De unge handler på deres samvittighed og udfordrer os til at se klimakrisen i øjnene. De minder os alle om, at vi er mere magtfulde, end vi tror, og at vi alle har en rolle at spille for at stoppe klimaforandringer og beskytte nuværende og kommende generationers menneskerettigheder,” siger Amnesty Internationals generalsekretær Kumi Naidoo.

Prisen bliver mandag den 16. september overrakt til Greta Thunberg ved en ceremoni i Washington D.C. i USA. 

Fredag den 20. september strejker skoleelever og unge i Fridays For Future-bevægelsen over hele verden igen for klimaet. I Danmark er der demonstrationer i flere byer, herunder København, hvor Amnestys danske generalsekretær, Trine Christensen, vil overrække den globale menneskerettighedspris til en dansk repræsentant for Fridays for Future ved demonstrationen på Rådhuspladsen cirka klokken 13.30.

”Vi er super beæret. Prisen til os understreger, at social retfærdighed og klimaretfærdighed er uløseligt forbundet.  Der er jo ingen menneskerettigheder på en død planet. Klimakampen er en kamp for solidaritet og medfølelse over for ikke bare mennesker, men over for alt liv på kloden,” siger Adrian Preisler, som er aktivist i Fridays for Future.

”Vi er glade for Amnestys støtte og ser frem til at samarbejde om, hvordan menneskerettigheder kan bidrage til klimakampen og omvendt, ” fortsætter han.

Amnesty Internationals Ambassador of Conscience Award blev første gang uddelt i 2002. Blandt prismodtagerne er Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Ai Weiwei og Colin Kaepernick.




<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>