Mens verdens øjne er rettet mod Rafah: Israel skal garantere civiles sikkerhed

Israel bad flere end 100.000 palæstinensere om at forlade byen Rafah i det sydlige Gaza. Og blot et døgn efter rykkede israelske kampvogne ind i den østlige del af byen.

RAFAH, GAZA – 25 Februar 2024: Palæstinensiske børn beder om mad hos en nødhjælpsorganisation i Rafah i det sydlige Gaza. Foto: Abed Zagout/Anadolu via Getty Images

Med blandt andet flyveblade kastet ned fra israelske militærfly blev palæstinenserne i flere kvarterer i Rafah bedt om at masseevakuere mandag den 6. maj. Mange af dem var i forvejen internt fordrevne.

”De civile palæstinensere i Gaza er ikke skakbrikker. De er mennesker.”

Erika Guevara-Rosas, direktør for research hos Amnesty International

Amnesty International opfordrer nu Israel til at sikre de civiles sikkerhed under angrebene mod Rafah:

”Den israelske hærs seneste ‘evakueringsordre’ blev udstedt kun 24 timer før angrebet og kommer lige i hælene på en intensiv bomberegn. Den kom efter måneder lange trusler om at iværksætte en storstilet landoperation i netop Rafah. Noget, som vil forværre palæstinensernes ubeskrivelige lidelser i Gaza yderligere,” siger Erika Guevara-Rosas, der er direktør for research hos Amnesty International:

”De civile palæstinensere i Gaza er ikke skakbrikker, som kan rykkes rundt efter den israelske hærs forgodtbefindende. Det er mennesker.”

Næsten 90 procent af Gazas indbyggere er blevet fordrevet mindst én gang i løbet af krigen.

”De såkaldt sikre områder, som blev foreslået i det israelske militærs flyveblade, mangler de mest basale fornødenheder for at sikre en sikker og værdig tilværelse. Nogle af områderne i Khan Younis, som beboerne er beordret til at tage til, har allerede været udsat for massive israelske bombardementer og er reelt ubeboelige,” fortæller Erika Guevara-Rosas.

Det internationale samfund har et ansvar

I skrivende stund er over 34.000 palæstinensere blevet dræbt siden oktober 2023 ifølge sundhedsmyndighederne i Gaza. Og for at undgå, at flere civile liv går tabt, må det internationale samfund på banen:

”Alle lande må lægge pres på Israel for straks at stoppe deres indtog i Rafah og sikre, at humanitær hjælp kan komme uhindret ind. På grusom og umenneskelig vis har de israelske kampvogne blokeret den palæstinensiske side af grænseovergangen ved Rafah (til Egypten, red.). Det stopper den humanitære hjælp til en befolkning, der allerede står over for hungersnød og risikoen for folkedrab,” siger Erika Guevara-Rosas:

“Samtidig skal det israelske militær tilbagekalde deres evakueringsordre. Medmindre de kan garantere befolkningens sikkerhed, hvilket er højst usandsynligt under de intense angreb, som Israel ubønhørligt har udført de seneste syv måneder over hele Gaza-striben.”

Israel skal overholde international lov

Med masseevakueringen og angrebene i Rafah risikerer den humanitære katastrofe i Gaza at forværres endnu mere. Og her har Israel et ansvar:

“I mangel af garantier for beboernes sikkerhed og mulighed for at vende sikkert tilbage til deres hjem, som foreskrevet af international humanitær lov, er de gentagne evakueringsordrer ulovlige og kan betegnes som en tvangsflytning. Kun en øjeblikkelig og vedvarende våbenhvile fra alle parter kan sætte en stopper for de civiles lidelser og genoprette en vis tro på den universelle værdi af international lov,” lyder det fra Erika Guevara-Rosas:

“Som besættelsesmagt er Israel ansvarlig for at sikre sikkerheden for palæstinenserne i Gaza, herunder at sikre de basale fornødenheder, der skal til for at overleve. Ikke alene har Israel konsekvent undladt at sikre det, men Israel har også siden 2007 forhindret FN’s humanitære agenturer og internationale i at hjælpe.”