”Min samvittighed tillader mig ikke at tie”

Russiske urobetjente blokerer en gade under en demonstration til fordel for den fængslede kritikere Alexei Navalny i det centrale Sankt Petersborg i april 2021 (Foto: OLGA MALTSEVA/AFP via Getty Images)

At ikke alle russere er enige i Putins invasion af Ukraine, er Yulii Rybakov et levende eksempel på. Han er født af fangeforældre i Gulag og har hele sit liv kæmpet imod undertrykkelse, selvom det har kostet ham årevis bag tremmer. Udover at være kunstner har han siddet i det russiske parlament og oprettet Ruslands første menneskerettighedskommission. Og han helmer ikke i sin kritik af Putins styre.

Du er en meget åbenmundet kritiker af det russiske styre. Hvordan kan det lade sig gøre i Rusland i dag?

”Jeg har stor erfaring med modstand. Tilbage i USSR var jeg en aktiv frihedskæmper. Jeg tilbragte seks år i fængsel, og nu er jeg ikke bange længere.”

Er situationen for kritikerne blevet forværret efter invasionen af Ukraine?

”Modstanden mod Putins totalitære styre fortsætter, men vi lider store tab. Da krigen begyndte, var der 83 politiske fanger i russiske fængsler, nu bliver mere end 12.000 mennesker retsforfulgt for at deltage i demonstrationer og strejker mod krigen i Ukraine. Men der er fortsat millioner af tavse mennesker, der er bange, eller som tror på propagandaen, så hvad vi aktivister gør, er stadig ikke nok.”

Hvorfor fortsætter du med at kritisere myndighederne, når du risikerer op til 15 års fængsel?

”Min samvittighed tillader mig ikke at tie, selvom jeg bliver truet af nationalpatrioter og hver dag venter på, at politiet kommer og anholder mig”.

I Vesten er det svært for mange at forstå, hvorfor den russiske regering besluttede at invadere Ukraine med alle de frygtelige konsekvenser, der følger med. Kan du forklare det?

”Vores præsident er blevet gal. Og hans følge er bange for ham og bange for, at han forsvinder, da de dermed ville miste deres penge og privilegier.”

Hvordan kan vi støtte de modige aktivister i Rusland?

”I Sankt Petersborg gik en ung kunstner og musiker, Alexandra Skochilenko, ind i en stor butik og erstattede prisskiltene med foldere mod krigen (Amnesty følger hendes sag tæt, red.). Hun blev tilbageholdt og skal for retten og er blevet smidt i en fængselscelle inden retssagen. Hun er syg, hun har cøliaki – en genetisk intolerance over for gluten, hvede og rugprotein. Selv små blandinger af mel i maden er farlige for hende. Og det er i fængselsmaden. Ingen må medbringe hjemmelavet mad til hende i fængslet. Konsekvenserne for denne piges helbred er meget alvorlige, og det er nødvendigt at organisere en international kampagne, der kræver, at hun bliver løsladt fra fængslet, så hun kan afvente retssagen derhjemme.”

Læs mere om jagten på systemkritikere i Rusland