Klapjagt på russiske kritikere af krigen

Foto: PAVEL KOROLYOV/AFP via Getty Images

De russiske myndigheder kan med ny og absurd lovgivning lettere straffe borgere, der kritiserer landets invasion af Ukraine. Mindst 60 retssager er allerede i gang.

Amnesty International er dybt bekymret over at erfare, at der den sidste måned er blevet indledt mindst 60 retssager mod russere, der på fredelig vis har udtrykt sig kritisk over for den russiske invasion af Ukraine.

»Forfølgelsen af ​​dem, der er modstandere af Vladimir Putins invasion af Ukraine, går langt ud over tidligere bestræbelser på at lukke ned for demonstranter og aktivister. De, der tages i at kritisere krigen, står over for et absurd antal vilkårlige anklager. De er ikke kun anklaget for at miskreditere de væbnede styrker, men også for bagvaskelse, bedrageri eller anklager om terrorisme,” siger Marie Struthers, Amnesty Internationals direktør for Østeuropa og Centralasien.

I mindst 10 af disse sager blev kritikerne forsøgt retsforfulgt under en ny lov, der forbyder miskreditering af  Ruslands væbnede styrker. I henhold til den nye lov kan dette straffes med op til 10 års fængsel – eller 15 år, hvis kommentarerne har “alvorlige konsekvenser”.

Den 4. marts blev loven enstemmigt vedtaget af begge kamre i det russiske parlament og underskrevet af præsident Vladimir Putin samme dag. Den 22. marts blev loven udvidet for at kriminalisere deling af såkaldt falske nyheder om, hvad russiske embedsmænd foretager sig i udlandet.

Loven har fået retssagerne til at rulle.

Igangværende retssager:

-Veronika Belotserkovskaya, en madblogger med 850.000 følgere på Instagram, blev den 16. marts den første til at blive sigtet under den nye lov. Hun står anklaget for at dele “bevidst falsk information om de russiske væbnede styrkers ødelæggelse af  byer og drab på civilbefolkningen i Ukraine, herunder børn.”

-Sergey Klokov, en tekniker, der arbejdede hos Moskvas politi, blev anholdt den 18. marts. Ifølge hans advokat står han anklaget for at sprede “falske nyheder” under telefonopkald med indbyggere i Krim- og Moskva-regionen.

– Den 22. marts blev Aleksandr Nevzorov, en fremtrædende journalist, anklaget for at dele “falske oplysninger” om Ruslands angreb på en fødeafdeling i Mariupol efter i et Instagram-opslag den 9. marts at have kritiseret angrebet.

-Den 25. marts blev Izabella Yevloyeva, en journalist fra den russiske republik Ingusjetien, sigtet efter at have delt et opslag på sociale medier, der beskrev de russiske væbnede styrkers pro-krigs “Z” symbol som værende “synonymt med aggression, død, smerte og skamløs manipulation”.

“Ruslands retssystem bliver brugt som et værktøj til at bremse ytringsfriheden, straffe kritiske røster og indgyde frygt i den bredere befolkning. Ved at lukke munden på kritikerne søger Kreml at knuse dem, der er imod konflikten – eller i det mindste skabe det indtryk, at en sådan modstand ikke eksisterer,” sagde Marie Struthers.

Amnesty arbejder for, at Ruslands undertrykkelseskampagne stopper, og at alle anklager, der er rejst mod dem, der har udtrykt kritik af krigen, omgående frafaldes. De tilbageholdte skal øjeblikkeligt og betingelsesløst løslades.

Se Amnestys dokumentation fra Ukraine