Snart vil Danmark kunne retsforfølge krigsforbrydere for det fulde omfang af deres forbrydelser. Det er den positive konsekvens af en ny lov, der skal gøre op med straffrihed ved at sikre, at ingen krigsforbrydere slipper ustraffet.
Der bliver skrevet retshistorie, når Danmark om kort tid forventes at vedtage ny lov, der skal øge indsatsen mod straffrihed for nogle af de mest alvorlige forbrydelser, der findes. Den nye lov giver nemlig danske domstole mulighed for at retsforfølge internationale forbrydelser som tortur, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.
Det er ikke muligt med den nuværende danske straffelov. Derfor risikerer man, at formodede krigsforbrydere, som måtte sætte fod på dansk jord, ikke kan blive efterforsket, retsforfulgt og dømt for det fulde omfang af deres forbrydelser. Der kunne her være tale om ”almindelige” russiske soldater, som er ansvarlige for krigsforbrydelser i Ukraine, men hvis forbrydelser Den Internationale Straffedomstol, ICC, ikke i forvejen retsforfølger. Det kunne også være syriske borgere udsat for overgreb af Assad-regimet eller andre af Syrien-krigens parter, hvis håb om retfærdighed via domstolene i dag alene kan finde sted, hvis tredjelande som Danmark eller andre efterforsker og retsforfølger.
Det er et stort fremskridt, at Danmark nu får sin lovgivning på plads og dermed mere aktivt kan modarbejde straffrihed
Det er derfor et stort fremskridt, at Danmark nu får sin lovgivning på plads og dermed mere aktivt kan modarbejde straffrihed. Vi ved, at nye forbrydelser vil finde sted, og at gerningsmænd fra forskellige væbnede grupper eller regimer også i fremtiden vil befinde sig i europæiske lande, herunder Danmark. Med en ny lov er Danmark langt bedre rustet til at sikre at disse ikke slipper ustraffet.
”Det er en vigtig milepæl, at Danmark nu får direkte kriminaliseret en række internationale forbrydelser såsom tortur, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden. Der venter nu et arbejde for at sikre, at mennesker, der kommer til landet med sådanne oplevelser i bagagen, kan fremlægge disse trygt og sikkert og med en forventning om at opnå retfærdighed. Dette gælder i disse år måske særligt de ukrainske flygtninge, da der jo venter et stort retsopgør oven på den russiske invasionskrig. Der ligger et arbejde hos de danske myndigheder i forhold til at sikre, at de konkrete historier fra ukrainske civile kommer frem i lyset, så ofrene kan få kompensation for det, de har været udsat for,” siger Vibe Klarup, generalsekretær i Amnesty Internationals danske afdeling.
Derfor er ny lov om krigsforbrydelser vigtig
1. Med den nye lov sender Danmark fremover et stærkt signal til verdens værste forbrydere: Hvis du er ansvarlig for internationale forbrydelser, risikerer du i Danmark at blive stillet til ansvar foran en dommer. Du vil ikke i Danmark kunne slippe billigere fra dine forbrydelser, end du ville gøre i eksempelvis vores nabolande, der alle i dag har et mere solidt juridisk værn på plads.
2. Med den nye lov understreges det, at krigsforbrydelser, i form af angreb på civile og bygninger, er lige alvorlige, uanset om det sker i internt væbnede konflikter (fx borgerkrig) eller eksterne konflikter eller krige.
3. Tvangsægteskaber bliver – ulig i dag – udtrykkeligt anerkendt som en selvstændig forbrydelse mod menneskeheden. Det samme er forbrydelser mod retten til seksuel autonomi.
4. Seksuel orientering er eksplicit blevet tilføjet listen af beskyttelsesgrunde mod forfølgelse. Her er Danmark et foregangsland.
Da Rusland ulovligt invaderede Ukraine i 2022, skabte det øget internationalt fokus på kampen imod krigsforbrydelser. Invasionen understregede behovet for at sikre en grundig retsforfølgelse af de ansvarlige for overgreb typisk begået under krige, væbnede konflikter eller som et led i et regimes undertrykkelse af politiske modstandere og civilbefolkning.
Danmark var blandt de lande, som allerede støttede princippet om, at stater via såkaldt universel jurisdiktion kan efterforske og retsforfølge internationale forbrydelser, uanset hvor og af hvem forbrydelser er begået. Men indtil nu har Danmarks egen straffelov ikke været på plads til fuldt ud at kunne retsforfølge forbrydelser som tortur, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden, uanset om de er begået i Ukraine, Gaza eller andre steder.
Efter pres fra blandt andre Amnesty International Danmark nedsatte regeringen et ekspertudvalg, der skulle foreslå, hvordan Danmark selvstændigt kan kriminalisere tortur, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden. Amnesty International Danmark deltog i udvalget, hvis arbejde har ligget til grund for lovforslaget, som nu er blevet vedtaget.
Kampen imod internationale forbrydelser som tortur, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden har været en del af Amnestys DNA, siden organisationen blev stiftet i 1961.
LÆS OGSÅ:
folkedrab krigsforbrydelser forbrydelser mod menneskeheden
“I de kommende år vil vi se store retssager mod forbrydelser begået i Ukraine og i Syrien” –