Global modstand mod USA’s masseovervågning

Verden over er der massiv offentlig modstand mod USA’s masseovervågning af internet og telefon-data, viser en global måling foretaget for Amnesty blandt 15.000 mennesker i 13 lande.

Bør den amerikanske regering indsamle, opbevare og analysere internettrafikken i dit land? Sådan lyder et af spørgsmålene, Amnesty har stillet 15.000 mennesker i 13 lande over hele verden.

Svaret viser en markant global modstand mod den amerikanske masseovervågning.

71 procent af de adspurgte er imod den amerikanske overvågning af deres brug af internettet. Næsten to tredjedele af de adspurgte svarer samtidig, at de ønsker, at firmaer som Google, Microsoft og Yahoo sikrer deres kommunikation fra regeringer.

”USA bør se denne måling som en advarsel om, at overvågningen skader landets troværdighed. Præsident Obama bør lytte til den offentlige globale stemme og holde op med at bruge internettet som et værktøj for at masseindsamle data om menneskers privatliv”, siger Salil Shetty, generalsekretær i Amnesty International.

Samtidig med offentliggørelsen af undersøgelsen lancerer Amnesty den globale kampagne imod masseovervågning #UnFollowMe.

Læs hele undersøgelsen her

Stærkest modstand i Brasilien og Tyskland
Modstanden er størst i Tyskland og Brasilien, hvor henholdsvis 81 og 80 procent af de adspurgte er imod den amerikanske overvågning af deres brug af internettet.

Efter Edward Snowdens afsløringer i 2013 var der i begge lande stor offentlig forargelse over, at selv telefonsamtalerne hos begge landes præsidenter var blevet overvåget af USA.

I Frankrig, hvor modstanden mod amerikansk overvågning er mindst, svarer 56 procent, at de er imod overvågningen. Undersøgelsen i Frankrig er foretaget umiddelbart efter Charlie Hebdo-angrebene.

De 13 lande i undersøgelsen er de Såkaldte Five Eyes-lande USA, Canada, Storbritannien, Australien og New Zealand, som udgør inderkredsen af lande, der samarbejder med USA om global overvågning. Derudover er undersøgelsen foretaget i Brasilien, Frankrig, Tyskland, Holland, Filipinerne, Sydafrika, Spanien og Sverige.

I november 2014 svarede 68 procent af danskerne i en Voxmeter-måling foretaget for Amnesty Danmark, at Snowden gjorde det rigtige i at afsløre den amerikanske overvågning.

Også USA’s allierede er imod overvågning
Fra Edward Snowdens afsløringer fremgår det, at USA deler information fra sin overvågning med især landene Australien, New Zealand, Canada og Storbritannien.

Selv i disse lande støtter kun en lille andel af borgerne overvågningen.

70 procent af de adspurgte i de fem lande er imod overvågningen, mens 17 procent støtter den.

”Beskeden er klar: Selv borgerne i USA’s allierede lande ønsker ikke, at deres internetbrug følges af regeringer. Storbritannien og de øvrige Five Eyes-lande bør åbent fortælle deres befolkninger, hvordan de deler informationer fra overvågningen”, siger Salil Shetty.