Tortur er udbredt i Marokkos fængsler

Mindst 173 gange på fire år er fanger i Marokko blevet tortureret af myndighederne, skriver Amnesty i ny rapport. Den marokkanske regering afviser anklagerne.

Rapporten, »Shadow of Impunity: Torture in Morocco and Western Sahara«, afslører en dyster virkelighed, der står i skærende kontrast til det billede Marokkos ledere gerne vil tegne af et liberalt, menneskerettighedsvenligt land.

Rapporten afslører hvad styret ellers har forsøgt at nedtone efter opstanden i 2011, i forbindelse med det arabiske forår.

Bank, ophængning i smertefulde positioner, slag mod kønsdele og simuleret drukning, er nogle af de metoder, der finder anvendelse i Marokko og Vestsahara. Det sker, trods Marokkos kong Mohamed VI’s løfter om det modsatte.

Fra det øjeblik en mistænkt kommer i det marokkanske politis varetægt risikerer han eller hun at blive udsat for mishandling, og politiet nyder godt af en udbredt straffrihed. Mens kun få tortursager kommer for retten, risikerer torturoverlevere både fængselsstraffe og bøder for bagvaskelse, hvis de taler om den mishandling, de er blevet udsat for.

I rapporten er der dokumenteret 173 tilfælde af tortur og mishandling af mænd, kvinder og børn i perioden 2010-2014.

Torturofrene er typisk studerende, politiske aktivister med venstreorienterede eller islamistiske holdninger, samt personer, der mistænkes for terrorisme eller almindelige forbrydelser.

Regeringen nægter
Forelagt rapportens foreløbige konklusioner udsendte Marokkos regering en længere skrivelse, der kategorisk benægter at der skulle finde tortur sted. De henviser blandt andet til en række tiltag og reformer, de har iværksat for at imødekomme problemet. De forholder sig bare ikke til de konkrete tilfælde, som Amnesty dokumenterer, hvilket blot er med til at fremhæve manglen på velvilje til at efterforske anmeldelser om tortur.

“Regeringen hævder, at tortur hører fortiden til. På trods af, at der er sket visse fremskridt, er blot en enkelt sag om tortur udtryk for graverende mangler. Vi har dokumenteret 173 tilfælde af tortur, spredt over Marokko og Vest Sahara. Begået mod personer fra alle slags sociale lag”, siger Salil Shetty, der er generalsekretær i Amnesty International.

”Marokkansk lov forbyder tortur, men hvis det skal have nogen betydning i praksis, skal myndighederne undersøge torturanklager i stedet for at afvise dem på forhånd”.

(Billede: Mohammed Messara, EPA)