Efter seks års krig i Syrien: Amnesty kræver retfærdighed


Seks års krig i Syrien: Amnesty kræver retfærdighed til millioner af ofre

Ofrene for krigsforbrydelser i den nu seks år lange krig i Syrien skal have retfærdighed. Verdens ledere må nu sikre, at de ansvarlige for tøndebombninger af civile, bortførelser, tortur, likvideringer, kemisk krigsførelse, angreb på hospitaler og uretfærdige rettergange bliver retsforfulgt.

Den 19. december vedtog FN’s Generalforsamling med Danmarks stemme en resolution, som skaber rammerne for indsamling af beviser på krigsforbrydelser i den seks år lange krig i Syrien.

Beviserne skal ifølge resolutionen lette og fremskynde retfærdige og uafhængige rettergange i overensstemmelse med internationale, nationale og regionale retsprincipper.

”Efter seks rystende år er der ingen undskyldning for at lade de rædselsvækkende forbrydelser gå ustraffet hen”, siger Samah Hadid, kampagneleder på Amnestys regionale kontor i Beirut. Hun fortsætter:

”De nationale regeringer har allerede de nødvendige juridiske instrumenter til at sætte en stopper for straffriheden, der har muliggjort drabene på tusinder af syrere og fordrivelsen af millioner. Det er på tide at tage disse instrumenter i brug”.

I dag har 147 af verdens lande indvilliget i at udøve såkaldt universel jurisdiktion, hvilket betyder, at de kan retsforfølge udlændinge, der i udlandet har overtrådt international lov. I øjeblikket efterforsker Frankrig, Holland, Norge, Sverige og Schweiz forbrydelser begået i Syrien.

 

Idlib 29. september 2016: Midt i murbrokkerne bærer syriske mænd sårede civile væk efter et luftangreb på byen. Foto: OMAR HAJ KADOUR/AFP/Getty Images.



 

Amnesty opfordrer til handling

Når nu Generalforsamlingen har vedtaget at muliggøre en efterforskning og indsamling af beviser, så mener Amnesty, at verdens regeringer ikke bør tøve med at støtte og finansiere processen.

Og da verdens regeringer allerede står på et solidt juridisk grundlag, hvis de selv ønsker at retsforfølge forbryderne ved egne nationale domstole, opfordrer Amnesty dem til at gøre netop dette.