Tyrkiet kræver 15 års fængsel til Amnesty-chef

På fredag har Amnestys generalsekretær i Tyrkiet, Idil Eser, siddet fængslet i 100 dage, og lørdag har hun fødselsdag. Den tyrkiske anklagemyndighed kræver 15 års fængsel til hende og ti andre aktivister, som skal forsvare sig mod absurde anklager om, at de er medlemmer af en terrororganisation. Vær med til at fejre Idils fødselsdag!

Den 5. juli blev Amnestys generalsekretær i Tyrkiet, Idil Eser, arresteret sammen med ni andre menneskerettighedsaktivister, som deltog i en workshop om menneskerettigheder og digital sikkerhed. En måned tidligere blev Amnestys bestyrelsesformand, Taner Kilic, arresteret.

I snart 100 dage har de siddet bag tremmer, mens den tyrkiske anklagemyndighed har færdiggjort deres efterforskning. Det skete søndag den 8. oktober: Alle 11 er nu anklaget for at være medlemmer af en terrororganisation, og de risikerer op til 15 års fængsel.

100 dage bag tremmer

Amnesty International gør lørdag den 14. oktober 2017 til en global aktionsdag for at kræve de 11 fængslede aktivister løsladt. Den 14. oktober er også Idil Esers fødselsdag.

Du kan være med til fejre Idil Esers fødselsdag og kræve hende løsladt.

”Disse vanvittige anklager indeholder ingen dokumentation, men gentager blot de absurde påstande mod nogle af Tyrkiets mest kendte menneskerettighedsforkæmpere. De modige aktivister har tilbragt måneder i fængsel uden anden årsag end deres kamp for menneskerettigheder”, siger John Dalhuisen, der er leder af Amnestys europæiske afdeling.

Hvad skete der 5. juli?

Det skulle have været en helt almindelig dag for Idil Eser, der er generalsekretær for Amnesty i Tyrkiet. Hun deltog i en workshop i Istanbul om digital sikkerhed sammen med kolleger fra andre tyrkiske menneskerettighedsorganisationer. Et af den slags møder, der finder sted hver eneste dag over hele verden. Deltagerne diskuterede også, hvordan man bedste håndterer de udfordringer og farlige situationer, som de møder i Tyrkiet.

Men under workshoppen blev lokalet stormet af politiet, som tilbageholdt alle ti – inklusiv de to instruktører. Først blev de bragt til forskellige politistationer i Istanbul. Efter nogle dage blev de samlet i politiets hovedkvarter i Istanbul, og den 18. juli blev de stillet for en dommer, som efter ønske fra anklageren varetægtsfængslede dem frem til en kommende retssag.

De blev alle stillet groteske spørgsmål fra anklageren: Idil blev blandt andet spurgt kritisk til en Amnesty-kampagne fra 2014 – to år før hun tiltrådte som generalsekretær – og om hendes kontakt til Amnestys fængslede bestyrelsesformand, Taner Kilic, selv om intet kunne være mere naturligt end, at de to kommunikerede sammen.





Amnesty International Danmark interviewede via en Skype-forbindelse tidligere i år Idil Eser, generalsekretær for Amnesty International Tyrkiet, før hun blev anholdt. Interviewet handler om de mange absurde anklager mod tyrkiske journalister.



Hvorfor er de fængslet?

Anklagerne mod de 11 aktivister er det seneste eksempel på, hvordan myndighederne i Tyrkiet bruger alle midler for at gøre kritiske stemmer tavse. Siden det mislykkede kupforsøg i Tyrkiet i juli 2016, er der indledt strafferetlig efterforskning af omkring 150.000 mennesker i landet.

I løbet af det seneste år er over 180 medier blevet lukket, og omkring 2.500 journalister og andre mediearbejdere har mistet deres job. Mindst 140 mediearbejdere er varetægtsfængslet. At være systemkritiker er blevet farligt i Tyrkiet, og selv de menneskerettighedsforkæmpere, der arbejder for retfærdighed, bliver nu ramt.

”Disse mænd og kvinder har sat deres egen sikkerhed på spil for at forsvare andre. Ingen af dem har gjort noget forkert. Tyrkiet har fængslet disse mennesker sammen med hundredvis af journalister og kritiske stemmer for at udbrede en falsk propaganda om, at menneskerettighedsforkæmpere er farlige og skal stoppes”, siger John Dalhuisen.

Hvor sidder de fængslet?

De fængslede aktivister befinder sig i Silivri-fængslet i Istanbul – Tyrkiets mest sikre fængsel. De kan ikke modtage breve, og de har kun ret til at modtage besøg en gang om ugen fra deres advokater eller nærmeste pårørende. Besøgene er overvåget.

Idil Eser har ingen nære familiemedlemmer, så i perioden fra juli til september fik hun kun ugentlige besøg fra sin advokat. I september fik hun hendes venner endelig lov til at besøge hende.

De fængslede menneskerettighedsaktivister må gerne læse bøger og aviser, men de kan ikke modtage informationer udefra. De deler celle med en anden person, men de må ikke mødes med hinanden.

Hvad sker der på fødselsdagen 14. oktober?

Selv om Idil Eser sidder i fængsel, skal hun ikke snydes for en fødselsdagsfest, som hun sent glemmer. Så Amnesty holder en global fødselsdag for hende den 14. oktober, hvor hun fylder 54 år. Du er også inviteret!

Amnesty opfordrer alle medlemmer og støtter til at markere Idils fødselsdag ved at kræve hende løsladt og dele hilsner til hende på sociale medier under hashtagget #PartyWithIdil. Vi håber, at vi kan give hende det, hun ønsker sig allermest: Frihed.

Tyrkiets klapjagt i tal

Siden kupforsøget i juli 2016, hvor 246 mennesker blev dræbt, og 2.194 blev såret, har Tyrkiet slået hårdt ned på brede grupper af samfundet. Her er en status på Tyrkiets klapjagt (minimumtal):

  •          4 gange er undtagelsestilstanden blevet forlænget
  •          149.000 borgere er under straffemæssig efterforskning
  •          50.000 borgere er varetægtsfængslet
  •          100.000 er blevet afskediget fra deres job
  •          140 journalister er fængslet
  •          180 medier er lukket af myndighederne
  •          3.800 organisationer er lukket af myndighederne