8.500 danske skoleelever skriver for liv i verdens største kampagne for menneskerettigheder

Knap 400 skoleklasser over hele Danmark har i denne og næste måned travlt med at forsvare menneskerettighederne rundt omkring i verden. Som deltagere i verdens største menneskerettighedsbegivenhed, Amnestys Skriv For Liv-kampagne, sender de breve og hilsner til aktivister, rettighedsforkæmpere og myndigheder i så forskellige lande som Brasilien, Iran, Kenya, Marokko og Venezuela.

Godt 8.500 elever på 6.-10. klassetrin, fordelt på 181 skoler, er i år tilmeldt kampagnen, der på globalt plan årligt udmønter sig i millioner af appeller med krav om retfærdighed.

De mange tilmeldinger i Danmark glæder Lisa Blinkenberg, der seniorrådgiver på Amnesty og projektleder for Skriv For Liv.

“Det er utroligt opmuntrende at opleve, at så mange skolelærere griber denne mulighed for at lære eleverne, at grundlæggende rettigheder ikke er en selvfølge, og at kampen for retfærdighed kan være et spørgsmål om liv og død for dem, det handler om,” siger Lisa Blinkenberg.

Eleverne gør en forskel

En af dem, eleverne kan skrive til, er 24-årige Geraldine Chacon fra Venezuela. Hun blev i februar anholdt i sit hjem og forbundet med voldelige ”modstandsgrupper”, selv om hun blot har arbejdet for en organisation, der styrker unges rettigheder i nogle af de fattigste områder i Caracas. Hun blev midlertidigt løsladt i juni, men hun kan ikke forlade landet, og hun kan når som helst blive fængslet igen.

Politikerdrab i Brasilien og dødsstraf i Iran er to andre eksempler på, hvad eleverne beskæftiger sig med i dette års kampagne. Sagerne er fyldigt beskrevet i undervisningsmaterialet og sættes ind i en politisk og menneskeretlig sammenhæng, så eleverne får et klart billede af de overgreb, der finder sted.

Opgaven for eleverne er dels at skrive personlige hilsner til menneskerettighedsforkæmperne, dels at henvende sig til de relevante myndigheder for at kræve forandring. Det kan være i form af fysiske breve eller som opslag på sociale medier.

“Vi ved fra utallige sager gennem årene, at brevene giver håb og nyt mod for de uretfærdigt fængslede eller undertrykte folk. Samtidig bidrager det store fokus fra udlandet til at lægge et internationalt pres på myndighederne, og det skaber ofte forandring og resultater. På den måde er de danske skoleelever med til at gøre en forskel”, siger Lisa Blinkenberg.

Statistisk set oplever Amnesty, at der sker en positiv udvikling i godt hver tredje af de udvalgte sager.

Fakta

I 2017 blev der på verdensplan sendt over 5 millioner breve, sms’er, underskrifter og tweets gennem Skriv For Liv-kampagnen, og her i jubilæumsåret 2018 håber Amnesty International at runde de 6 millioner. Den 10. december er det 70 år siden, at Verdenserklæringen om Menneskerettigheder i 1948 blev underskrevet af verdens ledere, og der er stadig den dag i dag et enormt behov for at presse myndigheder over hele verden til at overholde menneskerettighederne.


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>