Amnestys æresformand i Tyrkiet stadig fængslet trods manglende beviser

Retten i Istanbul valgte torsdag den 21. juni at forlænge fængslingen af Taner Kilic frem til den 7. november, selv om en ny politirapport igen kunne bekræfte, at han aldrig har haft et krypteringsprogram på sin telefon, som er blevet gjort ulovligt i Tyrkiet.

Efter at have tilbragt mere end et år bag tremmer var det ventet, at de tyrkiske myndigheder i går ville løslade Taner Kilic, æresformand i Amnesty International i Tyrkiet. Men sådan gik det ikke.

Retten i Istanbul valgte tværtimod at forlænge varetægtsfængslingen af ham til den 7. november, hvor det næste retsmøde finder sted.

Amnesty Internationals generalsekretær Salil Shetty var taget til Istanbul for at støtte Taner.

”Den hjerteskærende beslutning om at lade vores kollega blive i fængsel er endnu en parodi på retfærdighed. Efter at have været væk fra sin familie i mere end et år og uden antydningen af troværdige beviser imod ham fortsætter den grusomme og langstrakte fængsling, der trodser al sund fornuft”, siger Salil Shetty.

Tidligere på måneden dokumenterede en ny politirapport for anden gang, at Taner aldrig har haft et programmet ByLock på sin telefon, som tillader at kommunikere krypteret – og som ifølge de tyrkiske myndigheder er blevet brugt af tilhængere af Gülen-bevægelsen, der ifølge anklagemyndigheden stod bag det mislykkede kupforsøg i juli 2016.

”Dette burde have ført til en omgående og betingelsesløs løsladelse af Taner. Men i stedet for at fejre deres længe ventede genforening, måtte hans kone og døtre finde sig i, at Taner blev ført væk og sat tilbage i den overfyldte celle, hvor han har tilbragt mere end et år af sit liv”, siger Salil Shetty og fortsætter:

”Taners situation er symbolsk for, hvad der foregår i Tyrkiet i dag. Mange menneskerettighedsforkæmpere sygner enten hen i fængsler eller lever i konstant frygt for at blive arresteret. Vi vil fortsætte vores utrættelige kamp på vegne af Taner, Istanbul 10 (gruppe af fængslede menneskerettighedsaktivister, red) og alle dem, der er er blevet uretfærdig fængslet under Tyrkiets vedvarende hårde kurs”.







<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>