”Bomberne silede ned over os som regn”

”Bomberne silede ned over os som regn”

Amnesty har talt med en række beboere i de syriske byer Afrin og Azaz i landets nordøstligste hjørne, hvor kampene mellem tyrkisk militær og kurdiske styrker indtil videre har kostet næsten hundrede mennesker livet. Flere vidneudsagn matcher Amnestys videoanalyser fra området. Amnesty kræver, at USA, Rusland og andre stater gør deres indflydelse gældende og presser parterne til straks at standse de ulovlige angreb på civile.

Zeina, en beboer i landsbyen Jenderess, der ligger i Syrien, syv kilometer fra den tyrkiske grænse:

”I begyndelsen var vi lettede, da vi hørte og så en udtalelse fra den tyrkiske regering på tv, der sagde, at den ikke ville bombe civile områder. Men det var løgn. Jeg har aldrig set sådanne bombardementer. Bomberne silede ned over os som regn.”

Sido, en beboer i Maabatli, i Syriens nordøstligste hjørne, beskrev, hvordan en bombe ramte hans nabos hus den 25. januar og dræbte fem ud af seks familiemedlemmer:

”Angrebet ødelagde huset fuldstændigt og dræbte faderen, moderen og tre børn under 15. Et fjerde barn – en pige – lå begravet i ruinerne i adskillige timer bagefter. Hun overlevede, men er i kritisk tilstand. Der er ingen militære hovedkvarterer i nærheden af huset. Den nærmeste frontlinje er ved grænsen, 41 kilometer væk.”

Hussein, en mand fra Jenderess, så sin nabo blive dræbt af bomber, som beboerne i landsbyen mener blev affyret af tyrkisk artilleri den 21. januar. Han sagde:

”Vi spiste morgenmad omkring klokken otte om morgenen, da vi hørte eksplosioner. Vi pakkede, hvad vi kunne bære og flygtede til en kælder 200 meter fra vores hus. På vejen så vi vores 60-årige nabo Fatma. Min mor sagde, at hun skulle komme med os, men hun svarede, at hun ville følge efter os. Lige da vi nåede frem, hørte vi en stor eksplosion. Jeg gik udenfor og bevægede mig hen mos røgen, fordi jeg frygtede, at vores hus var blevet ramt. Jeg kunne se, at en bombe var landet omkring 50 meter fra mit hus. Bomben havde ramt Fatmas hus. Hun døde øjeblikkeligt.”





Mustafa, en medieaktivist fra Azaz, fortalte Amnesty International, at han havde set følgerne af et angreb den 5. februar, hvor et barn blev dræbt og fem familiemedlemmer såret:

”Kurdernes bombninger af Azaz begyndte med ”Olivengren”-operationen i januar. Der har været daglige bombardementer, der på det seneste er blevet rettet mod civile i centrum af Azaz. Ingen af de militære mål var målet. Civile har været hovedmålet. Vi har ikke haft militær tilstedeværelse i beboede områder i Azaz i mange år”, sagde han og fortsatte:

”Den 5. februar var jeg vidne til det værste angreb. En bil blev ramt af en raket, som var blevet affyret af PKK (han refererer til YPG-styrkerne, red). En ni år gammel pige blev dræbt øjeblikkeligt, og fem af hendes familiemedlemmer blev alvorligt såret. De blev overflyttet til Tyrkiet. Jeg ved ikke, hvordan de overlevede. Bilen brændte. Det var forfærdeligt at se på.”

Saed,en farmaceut på et psykiatrisk hospital, mente, at kurdiske militærstyrker var ansvarlige for et angreb på hospitalet den 18. januar:

“Angrebet sårede 13 kvindelige patienter, hvoraf to er i kritisk tilstand, og en kvindelig patient blev dræbt. Kvindeafdelingen blev ødelagt som følge af angrebet. Den psykiatriske institution ligger tæt på et børnehjem og et andet civilt hospital, og alle tre bygninger er mange kilometer fra nogen frontlinjer”.  

Mange civile ofre
Amnesty Internationals
Digital Verification Corps verificerede to videoer, der viser følgerne af angrebet og skaderne på hospitalet, som Saed havde fortalt om.

Derudover er beboede områder inde i Tyrkiet blevet ramt af missiler og mortergranater – angiveligt fra kurdiske styrker. Den tyrkiske regering rapporterede, at disse angreb indtil 5. februar havde kostet syv civile livet, mens 113 var blevet såret.

Ifølge Kurdisk Røde Halvmåne har tyrkiske militære angreb indtil videre kostet 93 civile livet og såret 313 civile – heraf 51 børn. Samtidig har de kurdiske YPG-styrkers bombardementer af Azaz angiveligt dræbt fire mennesker – herunder en pige på ni år.

Volden i området eskalerede, efter at den tyrkiske regering den 20. januar annoncerede begyndelsen på en militæroperation mod Afrin med kodenavnet ”Olivengren”, der blev angrebet fra flere fronter, herunder landsbyerne Jenderess, Shara, Balbali, Shih, Rajo og Al-Shahba.

Tyrkiet har i årevis forsøgt at nedkæmpe kurdiske styrker på den syriske side af grænsen. Det sker blandt andet med begrundelsen, at kurderne med terrorvirksomhed truer tyrkiske interesser og sikkerhed.

Amnesty: Stop angrebene
“Konflikten i Syrien har påført ubærlig smerte for dem, der bor der, mens de stridende parter konsekvent fejler i forhold til at tage de nødvendige forholdsregler
for at sikre civiles sikkerhed. USA, Rusland og andre stater bør bruge deres indflydelse til at presse de involverede parter til at stoppe de ulovlige angreb og sikre respekt for international humanitær lov”, siger Lynn Malouf, researchchef for Amnestys Mellemøsten-afdeling.