Dømt for at afsløre militærets forbrydelser

Dømt for at afsløre militærets forbrydelser

De to journalister Wa Lone og Kyaw Soe Oo fra Reuters er nu blevet dømt til syv år bag tremmer i et af Myanmars fængsler. Deres såkaldte udåd er, at de sidste år rapporterede om konkrete forbrydelser, som Myanmars væbnede styrker begik mod uskyldige civile i den nordlige provins Rahkine.

Wa Lone og Kyaw Soe Oo blev arresteret i Myanmar den 12. december 2017 og var isolerede i to uger uden adgang til juridisk bistand. De var mistænkt for at overtræde Myanmars officielle hemmelighedslove, og den 6. juli 2018 blev de så endeligt anklaget.

Deres forbrydelse var ifølge anklagerne, at de havde dækket militærets aktioner mod rohingya-mindretallet i den nordlige provins Rahkine, og at de derved afslørede hemmeligheder, som skadede landets sikkerhed. Reelt rapporterede de som uafhængige journalister om de brutale forbrydelser mod uskyldige civile, der af FN siden er blevet betegnet som folkemord, forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser – de mest alvorlige overtrædelser af folkeretten.

Nu har de fået en dom på syv års fængsel.

Medlemmer af Kyaw Soe Oos familie sidder uden for retssalen i Rangoon, Myanmar, og afventer dommen. Kyaw Soe Oo og hans kollega Wa Lone blev idømt syv års fængsel, kort efter dette billede blev taget. Foto: Lynn Bo Bo/Ritzau/Scanpix

Trine Christensen, Generalsekretær Amnesty International Danmark.

”Myanmar har dømt to uskyldige mænd. Wa Lone and Kyaw Soe Oo kan nu se frem til lange straffe, fordi de havde modet til at stille ubehagelige spørgsmål om militærets overgreb på rohingyaerne i delstaten Rakhine. Amnesty appellerer til, at dommene bliver omstødt øjeblikkeligt, og at de to mænd bliver sluppet fri”, siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty Danmark og fortsætter:

”Dagens dom kan ikke skjule sandheden om, hvad der er sket i Rakhine staten. Det er takket være modige journalister som Wa Lone og Kyaw Soe Oo, at militærets overgreb på rohingyaerne er kommet frem. I stedet for at angribe disse to journalister, bør myndighederne i Myanmar retsforfølge dem, som er ansvarlige for drab, voldtægt, tortur og fordrivelse af hundredtusinder af rohingyaer.”