Olieudslip i Nigeria: 3500 aktivister afslører grov uagtsomhed
Niger Delta i Nigeria er et af den globale olieproduktions vigtigste områder. Det er også et af de mest forurenede steder på jorden. I årtier har olieudslip skadet miljøet og ødelagt liv i denne del af Nigeria. Nu har Amnesty med hjælp fra tusinder af frivillige afsløret olieselskabernes bortforklaringer og grove uagtsomhed.
Floddeltaet i Nigeria ud mod Guinea Bugten er et komplekst naturområde med et særligt og rigt dyre- og planteliv, der danner livsgrundlag for millioner af mennesker. Men området er også rigt på olie, som store selskaber udnytter uden at leve op til deres pligt til at tage vare på den natur og de mennesker, som udvindingen påvirker.
De mange nedgravede olieledninger fører med højt tryk det værdifulde råstof fra kilde til aftager, og ofte opstår der lækager, hvorefter olie flyder ud i naturen.
Ifølge Shell og Eni, to af de største oliefirmaer, der arbejder i Niger Delta, skyldes de fleste af disse olieudslip sabotage og tyveri. Ifølge Shell og Eni selv gør begge firmaer desuden alt, hvad de kan, for at forhindre udslip og rense op efter dem.
Men ofte er disse påstande baseret på upålidelige og misvisende oplysninger.
På disse to satellitbilleder ser man tydeligt de katastrofale følger af de to olieudslip i det sydvestlige Bodo, Nigeria i 2008 og 2009. På begge billeder fremstår vegetation i røde farver. Det øverste billede er fra 2006 før udslippene, mens det nederste er fra 2009 efter de to udslip.
En sejr, der ændrede alt
Tilbage i 2008 og 2009 fik to massive olieudslip i fiskersamfundet Bodo katastrofale følger. I ugevis flød tyk, sort olie ud i områdets floder og åer, hvor de dræbte fiskebestanden og røvede lokale beboere for deres livsgrundlag.
Shell, som stod for driften af de lækkende olierør, underdrev gentagne gange omfanget af olieudslippet og tilbød blot det lokale samfund en meget sparsom kompensation på 4000 dollars.
Men med hjælp fra Amnesty International lagde lokalsamfundet i Bodo sag an mod oliegiganten. Shell indrømmede, at firmaet var kommet med forkerte udtalelser om olieudslippets omfang og indgik et forlig med lokalsamfundet, som fik 526 millioner kroner i erstatning.
Læs historien om kampen om den store erstatning fra Shell