Skytter bruger hospital i Yemen som skjold

Skytter bruger hospital i Yemen som skjold

Sårede civile – herunder en masse børn – risikerer nu at blive ramt af luftangreb fra den saudisk-ledede koalition, efter at Houthi-krigere har indtaget taget på et hospital i havnebyen Hodeidah

Midt i den blodige borgerkrig i Yemen risikerer civile i havnebyen Hodeidah nu at skulle igennem endnu flere lidelser – og så endda der, hvor de burde kunne være i fred.
Fredag den 2. november ankom en Toyota-ladvogn med en bevæbnet gruppe Houthi-krigere til hospitalet i den østlige del af byen ifølge lokale kontakter, som Amnesty har talt med.

Efter at have beslaglagt et helt afsnit af hospitalet placerede de et hold af snigskytter på taget, og siden da er bevæbnede mænd kommet og gået, bekræfter hospitalspersonalet.

Hospitaler er ikke militære mål
”Dette er en kvalmende udvikling, som kan få katastrofale konsekvenser for hospitalets sundhedspersonale og de mange civile patienter – herunder mange børn – der er i behandling der”, siger Samad Hadid, kampagnechef for Amnestys Mellemøstkontor og tilføjer:

”Tilstedeværelsen af Houthi-krigere på hospitalets tag er et brud på international humanitær lov, men det gør ikke hospitalet, patienterne og sundhedspersonalet til legitime mål for luftangreb fra den Saudi-Arabien og De Forenede Emirater-ledede koalition. Hospitalet er fuld af sårede civile, der ikke har andre steder at få livreddende medicinsk behandling. Enhver, der angriber et hospital under disse forhold, risikerer at blive ansvarlig for krigsforbrydelser.”

Den bevidste militarisering af hospitaler sker midt i en krig, hvor koalitionen i dens kamp for at ramme houthierne ubønhørligt har bombet civile områder til ruiner fra luften.
Der har været voldsomme kampe i området siden weekenden, som har bragt hospitalet og alle dem inde i det i fare.

”Krigens love kræver, at hospitaler ikke bliver brugt til militære formål. At placere skytter på et hospitalstag udvisker grænser, der aldrig bør udviskes. Hospitaler er ikke et mål. De syge og sårede har en ufravigelig ret til sikker medicinsk hjælp til alle tider, og medicinsk personale skal have lov til at udføre deres livreddende arbejde”, siger Samad Hadid.

Luftangreb mod civile
Amnesty har dokumenteret, at koalitionen har udført en række luftangreb op til eskaleringen af kampene. Organisationen har interviewet seks vidner og overlevende, efter at et koalitions-luftangreb den 13. oktober ramte Jabal Ras i Hodeidah-området. Angrebet var tilsyneladende rettet imod et Houthi-checkpoint på et tidspunkt, hvor civile passerede det i mindst to busser og andre køretøjer.

Ifølge øjenvidnerne sårede angrebet muligvis en af de personer, der bemandede checkpointet, men det dræbte også mindst 11 civile – ifølge nogle beretninger helt op til 17.

Et vidne fortalte til Amnesty:

”Vi var på vej mod Umra (pilgrimsfærd), og blev så stoppet ved checkpointet. Der blev vi bedt om at vise vores id-kort, og få minutter efter kom luftangrebet. Der ramte mellem vores bus og en anden ved siden af os. Lige pludselig var vi midt i en eksplosion. Der var ofre over det hele, inklusive min mor, der døde, og en af vores naboer. Nogle mistede deres hænder, andre deres ben. Alle blev såret”.

Ifølge vidnerne var der ingen militærkøretøjer eller soldater i nærheden på det tidspunkt – kun den ene person, der bemandede checkpointet, omkring ti meter fra busserne. At gå efter checkpointet under sådanne omstændigheder er et uforholdsmæssig eller vilkårligt angreb, der bryder international humanitær lov.

Amnesty har også dokumenteret andre luftangreb fra koalitionen i og omkring Hodeidah – herunder et, der dræbte hele 21 civile den 24. oktober på et grøntsagsmarked i Beit al Faqih.
Houthi-styrker har svaret igen med mortérangreb, som er notorisk kendt for at være upræcise, og som aldrig bør anvendes i befolkede områder. Denne taktik kræver også et stadig stigende antal civile liv.

Mange stadig fanget i byen
Ifølge International Organization for Migration er det lykkedes for mere end halvdelen af Hodeidahs estimerede 600.000 indbyggere at forlade byen, men mange er blevet og er nu fanget der.

Vedvarende kampe blokerer flugtruterne i byens sydlige del, og houthi-styrker mineret andre veje, så man kun kan komme ud via den nordlige vej i byen. Men tårnhøje priser på brændstof og Yemens kollapsede økonomi – begge en konkvens af krigen – betyder, at det ikke er en mulighed for mange mennesker.

Koalitionen har undladt at efterleve et løfte fra den 24. september om at skabe tre humanitære korridorer ud af Hodeidah.

”Civile, der er fanget i Hodeidah, er fuldstændig hjælpeløse og kan bare afvente deres skæbne. Deres liv er i hænderne på de krigsførende parter, der har gjort meget lidt eller slet ingenting for at beskytte civile”, siger Samad Hadid.

FN’s vicegeneralsekretær for humanitære forhold og nødhjælp har advaret om, at Yemen er ved at nå et meget kritisk punkt, når det handler om omfattende hungersnød som en konsekvens af offensiven mod Hodeidah, der er landets vigtigste havn. Han anslår, at 3,5 millioner mennesker snart vil dele skæbne med de otte millioner mennesker, der allerede mangler mad.