Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fik i går overrakt 50.000 underskrifter af voldtægtsoverleverne Liva Agger Jørgensen og Kirstine Holst, der ligesom Amnesty og de mange danskere ønsker en samtykkebaseret voldtægtslovgivning.
Voldtægtsoverleverne Liva Agger Jørgensen og Kirstine Holst mødte sammen med Amnesty torsdag eftermiddag op på justitsminister Søren Pape Poulsens (K) kontor med 50.000 underskrifter fra danskere, der kræver en samtykkebaseret lovgivning på voldtægtsområdet.
Inden de to kvinder overdrog ham den tunge bunke A4-ark, fortalte de om deres egne oplevelser med at føle sig magtesløs over for et system, hvor det som oftest er den krænkede, der skal bevise, at en forbrydelse har fundet sted.
Overvejede ikke at anmelde det
Liva Agger Jørgensen blev voldtaget af en bekendt på Roskilde Festival i 2015. Men først efter et år gik det op for hende, at hun rent faktisk havde været udsat for et overgreb.
”Som så mange andre overgav jeg mig bare og håbede, at det ville gå hurtigt over. Og jeg havde jo læst en masse om, at man skulle have kæmpet fysisk imod, før at det kunne kaldes voldtægt, og derfor overvejede jeg slet ikke at anmelde det. Jeg var bange for, at det ikke ville føre til noget alligevel. Men hvis der været en samtykkebaseret voldtægtslovgivning havde jeg uden tvivl stået frem meget tidligere og højst sandsynligt også haft modet til at anmelde”, sagde hun.
Pape: Godt at Amnesty sætter fokus på voldtægt
Søren Pape Poulsen hørte også kort om Kirstine Holsts kamp for retfærdighed efter at have været udsat for en voldtægt, og deres historier gjorde indtryk på justitsministeren, der er i fuld gang med at se på, hvordan lovgivningen kan forbedres.
”Jeg havde et godt og meget bevægende møde med Amnesty og de modige ofre, og jeg er glad for, at Amnesty sætter fokus på voldtægt og samtykke. Amnesty er derfor også en del af det ekspertpanel, jeg nedsatte sidste år. For mig er det helt åbenlyst, at vi skal skærpe lovgivningen om voldtægt. Voldtægt er en af de mest krænkende forbrydelser, der findes. Derfor skylder vi ofrene at gøre alt for, at gerningsmændene bliver dømt for deres forbrydelser. Mine embedsmænd er netop nu i gang med at se på andre landes erfaringer”, sagde han.
Tilfreds med mødet
Efter mødet med Søren Pape Poulsen var Liva Agger Jørgensen godt tilfreds:
”Justitsministeren syntes, at det var rigtig mange underskrifter, og jeg var overrasket over at høre ham fortælle, at de her historier virkelig får ham til at ændre holdning til området”.
Også Kirstine Holst syntes, at det havde været en god oplevelse:
”Jeg oplevede en justitsminister, der fulgte med og var oprigtig interesseret i voldtægtsområdet. Og jeg kunne se, at det betød noget for ham, at så mange danskere har ønsket at ytre sig i forhold til at få ændret lovgivningen”.
Grund til at være optimistisk
Amnesty har gennem lang tid kæmpet for at få en lovgivning, der ligner den, man kender fra lande som Sverige og England. Og ifølge Helle Jacobsen, programleder for køn i Amnesty, er der grund til at være optimistisk:
”Jeg tror, at vi får en samtykkebaseret lovgivning i Danmark. Der har været et kæmpe ryk i vores samfund og hos politikerne det sidste år, men det er vigtigt, at vi ikke stopper, før den er der. En samtykkebaseret lovgivning vil understrege, at alle mennesker i Danmark har ret til seksuel selvbestemmelse”, sagde hun.
DANMARK SKAL HAVE EN NY VOLDTÆGTSLOVGIVNING!
Det er på tide, at Danmark får en ny voldtægtslovgivning, som beskytter ofrene bedre end i dag. Den lov skal baseres på manglende samtykke. Det vil sige et grundlæggende princip om, at sex skal være frivilligt. Skriv under, og vær med til at lægge pres på regeringen.