Hongkong: Valgsejr må ikke give demonstranter falske forhåbninger

Kandidater fra demokratibevægelsen fik en kæmpe valgsejr ved de netop overståede lokalvalg. Men sejren må ikke give os falske forhåbninger, siger en af bevægelsens mest profilerede ansigter – Joshua Wong.

Af Malene Haakansson

Tårer, jubel og glædesskrig.

Scenerne fra valgstederne i Hongkong er ikke til at tage fejl af. Hongkongs demokratibevægelse fik en jordskredssejr ved søndagens lokalvalg. Demokratibevægelsens kandidater fik flertal i 17 ud af 18 distriktsråd i byen. Før valget sad pro-Beijing repræsentanter på tre fjerdedele af pladserne.

Aldrig før har så mange stemmeberettigede Hongkong-borgere deltaget i et lokalvalg. 71 procent valgte at sætte deres kryds i stemmeboksen mod 47 procent ved valget i 2015.

Men selvom valgsejren er motiverende, er demokratibevægelsen, som har formået at holde et konstant pres på bystyret i knap seks måneder, langt fra i mål. Det mener demokrati-ikonet Joshua Wong, som er medstifter og generalsekretær for det politiske parti Demosisto.

”Vi må ikke have en falsk forhåbning om, at alt nu bliver løst ved et valgresultat. Hongkongs ulykke og velstand vil ikke blive løst, hvis vi ikke får opfyldt vores fem krav. Vi har brug for international støtte i mange år til vores kamp,” skriver han i en mail til Amnesty Danmark.

De pro-demokratiske kandidater, som blev valgt ved lokalvalget i søndags, samlede  sig uden for Hongkongs Polytekniske Universitet efter valgsejren. Universitet har i den seneste tid været scene for voldsomme kampe mellem demonstranter og politi. Foto: Adnan Abidi/Reuters/Ritzau Scanpix

Joshua Wong peger på, at valgsejren skyldes den høje valgdeltagelse, for pro-Beijing kandidater erobrede knap 40 procent af det totale antal stemmer som ved sidste lokalvalg til trods for myndighedernes voldsomme håndtering af de seneste måneders demonstrationer. 

”Denne fordeling viser de hårde fakta om, at andelen af hardcore pro-regerings-støtter er substantiel. Vi må aldrig undervurdere så stor en minoritet,” skriver den 23-årige aktivist.

Joshua Wong har længe været en torn i øjet på Hongkongs lokalregering og det kinesiske styre i Beijing. Han blev verdenskendt som frontfigur for den såkaldte paraplybevægelse, som i 2014 besatte et offentligt område i 79 dage i protest mod en ændring af valgloven.

Han er flere gange blevet anholdt og har været i fængsel for sin aktivisme. Han stillede selv op til lokalvalget, men blev ikke godkendt af valgkomitéen med den begrundelse, at hans parti Demosisto har udtalt, at Hongkongs fremtid skal besluttes af byens borgere, og at uafhængighed fra Kina er en mulighed. Den udtalelse går imod bystyrets politiske aftale med den kinesiske regering i Beijing

Begyndelsen på en ny kamp

Hongkongs distriktsråd har begrænset politisk magt og beskæftiger sig primært med lokale emner som affaldshåndtering og busruter. Alligevel har en af Hongkongs førende menneskerettighedsadvokater – Albert Ho – svært ved at skjule sin begejstring over valgresultatet:

”Det her er kun begyndelsen på en ny kamp i institutionerne på distriktsniveau,” siger Ho, som også er formand for Hong Kong Alliance, der støtter demokratiske bevægelser i Kina.

Knap tre millioner vælgere deltog i et fredeligt lokalvalg i Hongkong i søndags. Stemmeprocenten på 71,2 procent var rekordhøj. Foto: Athit Perawongmetha/ Reuters/Ritzau Scanpix

Amnesty Danmark besøgte for nylig hans kontor i Hongkong, som var fyldt med papkasser med sagsmapper på de flere tusinde demonstranter, som er blevet anholdt af politiet og anklaget for optøjer i forbindelse med demonstrationerne. En opgave som ikke er ufarlig. For kort tid siden blev Albert Ho slået ned på åben gade af uidentificerede mænd.

Albert Ho var en af de førende kræfter i demokratibevægelsen The Alliance, der hjalp studenterne, som var flygtet fra de kinesiske myndigheders angreb på demonstran-terne på Den Himmelske Freds Plads i Beijing tilbage i 1989. Nu hjælper han med at føre sagerne for Hongkongs demonstranter.

Vil lytte mere til vælgerne

Efter valgsejren erkendte bystyrets leder Carie Lam, at valgresultatet viser, at borgerne er uenige i myndighedernes håndteringen af demonstrationerne.
”Valgresultatet viser en utilfredshed med den tid, det har taget at tage affære med den aktuelle politiske ustabilitet og at finde en ende på volden,” siger hun til nyhedsbureauet AFP.

Hun har også sagt, at hun fremover vil lytte mere til vælgerne. Den kommentar bliver dog modtaget med et skuldertræk af de demonstranter, som Amnesty har kontakt til.

”Vi har lært ikke at stole på noget af det, hun siger,” lyder det fra en af demonstranterne. 

Bekymret over reaktion fra Kina

Den kinesiske udenrigsminister Wang Yi har til nyhedsbureauet AFP udtalt, at
uanset hvad der sker, så er Hongkong en del af Kina og en særlig, administrativ region i landet. Og ethvert forsøg på at skabe uro i Hongkong, eller at skade dets velstand og stabilitet, vil ikke lykkes.

Joshua Wong er dybt bekymret over Kinas udmelding:

”Da nogle af distriktsrådslederne er berettigede til at vælge vores fremtidige regeringsleder, er vi bange for, at Beijing – i stedet for at give os ægte demokrati – vil ændre vores nuværende valgsystem til en model, der kan spænde ben for et demokratisk flertal. Hongkong er stadig i Beijings jerngreb, og vores situation er langtfra løst,” siger han i en mail til Amnesty Danmark.

I de sidste par måneder er voldelige sammenstød mellem politi og demonstranter eskaleret. Der er blevet skudt med skarpt, og tusinder er blevet sårede. Billeder fra byens Polytekniske Universitet, hvor flere hundrede studerende havde barrikaderet sig og var klar til at gå i kamp med politiet med hjemmelavede molotov-cocktails og buer og pil, er gået verden rundt. 

”Den eneste måde, vi kan komme ud af det her dødvande på, er hvis regeringen opfører sig ansvarlig og lytter til folkets krav,” sagde Joshua Wong, da Amnesty Danmark mødte ham i Hongkong i sidste måned på en reportagetur.

Demokratiforkæmperen Joshua Wong står fast på demokratibevægelsens fem krav

Demonstranternes krav spænder fra amnesti til anholdte demonstranter til frie demokratiske valg til Hongkongs lovgivende forsamling og til valget af regeringsleder. I dag har Hongkong en særaftale med Kina frem til 2047, som betyder, at befolkningen har flere frihedsrettigheder som ytrings- og forsamlingsfrihed.

Hongkong har også sit eget retssystem og har lokalvalg. Det er dog bystyret, som er med til at godkende, hvem der kan stille op til valgene og byens regeringsleder er kun valgt af en tredjedel af den lovgivende forsamling.

Trods den stejle modstand, som demokratibevægelsen har mødt fra myndighedernes side, står demonstranterne fast på at få opfyldt alle kravene.

”I Carrie Lams hoved er alle vores krav urealistiske. Det var kravet om tilbagetrækning af lovforslaget om fangeudveksling også, men til sidst lykkedes det os at få det taget af bordet. Vi tvang hende til at respektere folkets stemme. Det giver os ny energi,” fortæller Joshua Wong.

Han håber, at den næste sejr bliver en uafhængig undersøgelse af politiets brug af magtanvendelse. Amnesty International har i flere rapporter dokumenteret overdreven magtanvendelse, politivold og sågar tortur mod demonstranterne.

Kort om lokalvalget i Hongkong

  • Valget til Hongkongs 18 distrikter er det eneste demokratiske valg i bystyret.Valg af parlamentsmedlemmer og regeringsleder foregår ikke ved direkte valg. 
  • Vinderne fra lokalvalget kan få 117 pladser i den 1.200-personer store valgkomité, hvor størstedelen er loyale over for den kinesiske regering i Beijing.
  • Det er valgkomitéen, der vælger byens regeringsleder. 

Kilde: BBC, Berlingske.

Læs reportagen om Mission Liberty, hvor Amnesty er med til at redde resterne af Hongkong demonstranternes frihedssymbol – statuen Lady Liberty.