Amnesty mener: USA’s politivæsen skal reformeres

Politiets drab på George Floyd har ledt til store protester over hele USA. Amnesty International er til stede og følger situationen og myndighedernes håndtering tæt. Organisationen har en række anbefalinger til det amerikanske politivæsen.

Denne artikel er senest opdateret den 4. juni 

Undersøg George Floyds død og retsforfølg de ansvarlige

Den 25. maj satte en politimand i delstaten Minneapolis under en anholdelse sit knæ mod George Floyds nakke og holdt ham sammen med flere kollegaer nede i adskillige minutter. Det forhindrede George Floyd i at kunne trække vejret og kostede ham livet.

Politiet reagerede ikke, selvom George Floyd igen og igen fortalte dem, at han ikke kunne få vejret. 

Amnesty International er chokerede over den dødelige vold og kræver, at de ansvarlige stilles til regnskab.  

“Intet menneske bør vågne op og ikke kunne vide sig sikker på, om dette risikerer at blive dagen, hvor en politibetjent tager hans eller hendes liv. Alligevel er det virkeligheden for USAs sorte befolkning”, siger Kristina Roth, programchef for Amnesty USA.

“Vi er oprørte over, at politibetjente – seks år efter Eric Garner forgæves fortalte, at han ikke kunne trække vejret, da han blev dræbt af politiet i New York –  stadig ikke synes at have lært at lytte til et menneske, der beder om hjælp. George Floyds liv havde værdi. Det samme havde Eric Garners, Michael Browns, Akai Gurleys, Tamir Rices, Breonna Taylors og mange, mange andres. Politiet skal beskytte liv, men det princip er blevet ignoreret af politifolk i deres behandling af sorte amerikanere. Politiet skal holdes ansvarlig for denne brug af dødelig vold, som muligvis også strider imod departementets egne politikker”, siger Kristina Roth.

Politimændene involveret i drabet på George Floyd er blevet fyret fra deres arbejde og sigtet. Det er et skridt i den rigtige retning, men ikke nok. Amnesty kræver, at rigsadvokat William Barr sikrer, at alle involverede i George Floyds død stilles til ansvar for deres handlinger, så hans familie i det mindste kan opnå en form for retfærdighed efter den unødvendige vold, som førte til hans død.

Amnesty opfordrer desuden den amerikanske kongres til at vedtage PEACE-lovgivningen, som vil sætte grænser for myndighedernes brug af potentiel dødelig magtanvendelse, der uden undtagelse kun bør bruges som den absolut sidste udvej.   

Støt Amnestys krav 

Reform af USA’s politivæsen

Amnesty har igennem en række år arbejdet for en reform af det amerikanske politivæsen, og organisationen har en række anbefalinger til at gøre op med både den indgroede racisme i systemet og den overdrevne magtanvendelse.  

”Det amerikanske politisystem er i stykker og har brug for systematisk reform for at komme racisme til livs og radikalt ændre sin tilgang til lovhåndhævelse og menneskerettigheder”, siger Ernest Coverson fra Amnesty USA.  

Amnesty opfordrer til en række reformer, herunder vedtagelsen af PEACE-loven, som vil begrænse brugen af dødelig magt. Amnesty opfordrer desuden den amerikanske regering til at etablere en national kommission, som skal adressere alle aspekter af den igangværende krise, herunder politiets drab, retten til at demonstrere og opgøret med diskriminationen.    

“Først når reelle reformer er på plads, vil det sende et signal til sorte amerikanere om, at deres liv har værdi, og at sorte lokalsamfund kan leve i sikkerhed, retfærdighed og frihed”, siger Ernest Coverson.

Amnesty har tidligere undersøgt det amerikanske politis brug af dødelig magt, og udgav i 2015 rapporten ”Deadly Force” med en række anbefalinger til at forbedre det amerikanske politi.

Retten til at demonstrere og protestere fredeligt

George Floyds død har ført til demonstrationer i hele USA, og politiet har ved en række lejligheder anvendt overdreven magt i stedet for at sikre retten til fredeligt at demonstrere, kritiserer Amnesty International:

”I by efter by ser vi politiet bruge unødvendig og potentiel overdreven magtanvendelse. Vi opfordrer politiet til omgående at indstille brugen af overdreven magt og i stedet sikre retten til at protestere”, siger Rachel Ward, researchchef for Amnesty USA.

”Brug af tungt udstyr til at nedkæmpe optøjer og militære våben i politiarbejdet under helt overvejende fredelige demonstrationer kan intimidere demonstranter, som fredeligt bruger deres ret til at demonstrere. Disse taktikker risikerer at føre til en eskalation og ende i vold. Når man udstyrer politifolk, som skulle de ud på en slagmark, risikerer man at sætte dem i en tanketilstand, hvor konfrontation og konflikt synes uundgåelig. Politiet er nødt til at nedtrappe situationen, før den bliver endnu værre. De er nødt til at afmilitarisere deres tilgang og indgå i dialog med demonstranterne for at forhindre vold og for omgående at standse den, hvis den bryder ud”, siger Rachel Ward.

”Enhver brug af unødvendig og overdreven magt skal omgående standse, og alle tilfælde af potentiel overdreven magtanvendelse mod demonstranter skal undersøges. Politifolk, som har brudt loven, skal holdes ansvarlige”, tilføjer hun.

Amnesty har udarbejdet en række anbefalinger til, hvordan politiet kan sikre retten til at demonstrere.