Skudt, tæsket og ydmyget på EU’s grænse

Brutaliteten over for asylansøgere og migranter tager til på EU’s ydre grænser. Volden udøves med accept fra resten af EU, kritiserer Amnesty, som kræver undersøgelser af en række overgreb, som organisationens researchere i år har dokumenteret i blandt andet Grækenland og Kroatien.

Af Bjarke Windahl Pedersen
Artiklen er bragt i medlemsbladet AMNESTY #3 2020

Først sendte Nadera Almonla og hendes mand deres seks børn afsted i båden over floden Evros i Tyrkiet. På den modsatte bred kunne den syriske familie skimte Grækenland og drømmen om en fremtid i Europa. Men inden forældrene selv fik mulighed for at sejle over, dukkede to pansrede køretøjer op på den græske side af floden, hvor børnene var gået i land. 

”De affyrede skud op i luften. Min kone frygtede for vores børn, hun gik ud i floden og jeg gik med hende”, fortæller Nadera Almonlas mand Amnestys researchere.

Parret gik igennem floden, hvor vandet nåede dem til skuldrene. Soldaterne affyrede skud, og de løftede deres hænder, mens de nærmerede sig den græske bred.  

”Jeg nåede bredden, og min kone var bag mig. Den sidste gang jeg så hende, stod hun i vand til halsen cirka to meter bag mig. Jeg forsøgte at komme tilbage til hende, men soldaterne tog mig, og tvang mig ned på jorden med hovedet vendt bort fra floden”, fortæller Nadera Almonlas mand.

Han talte, at soldaterne mindst tre gange skød imod parret, mens de kæmpede sig igennem floden.   Børnene og deres far blev tilbageholdt i cirka fem timer, før de blev sat på en ny båd, der sejlede dem tilbage over floden til Tyrkiet. Hvad der skete med Nadera Almonla, som forsvandt i floden den dag i februar 2020, har familien, der har allieret sig med advokater i både Tyrkiet og Grækenland, endnu ikke kunnet få svar på. 

Amnesty kræver svar

Nadera Almonlas familie havde søgt mod Grækenland, efter at Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdoğan i februar bebudede, at grænsen mod EU ville blive åbnet. Det fik flygtninge, asylansøgere og migranter fra lande som Afghanistan, Irak og Syrien til at bryde op fra deres baser i Tyrkiet, ofte direkte støttet af tyrkiske myndigheder der f.eks. sørgede for transport mod grænsen og ledte dem til floden Evros.

Men i Grækenland blev de mødt med vold, viser research fra blandt andre Amnesty, der har undersøgt en række fysiske overgreb, herunder to drabssager, hvor en 43-årig pakistansk mand og 22-årig syrisk mand uafhængigt af hinanden blev skudt og dræbt i forsøget på at komme ind i Grækenland.

Samtidig støtter Amnesty Nadera Almonlas families kamp for at få klarlagt, hvad der skete med deres hustru og mor:

”Vi kræver retfærdighed for Nadera og for hendes familie. Det burde ikke kun være en sag for os, men også for vores regeringer. Vi ønsker, at mennesker på flugt bliver behandlet fair og værdigt, ikke at de mister livet ved vores grænser”, siger Stinne Bech, policychef i Amnesty Danmark.

Gennemtæsket og ydmyget af grænsevagter

Også udenfor Grækenland har Amnesty i år dokumenteret grov vold mod asylansøgere, flygtninge og migranter, begået af europæiske myndighederne.

I juni blev gruppe migranter og asylansøgere bundet, gennembanket og ydmyget af kroatisk politi, da de om natten den 26. til den 27. maj blev pågrebet ved Plitvice-søerne nær grænsen til Bosnien-Hercegovina.

Amnesty interviewede seks mænd ud af en gruppe på 16 asylansøgere fra Pakistan og Afghanistan. De fortalte, at mænd i sorte uniformer og elefanthuer affyrede skud op i luften, gentagne gange sparkede og slog dem med metalstænger og pistolgreb, hvorefter de indsmurte deres blødende hoveder i ketchup, mayonnaise og sukker, som de fandt i en af migranternes rygsæk. Amnesty talte også med læger, som behandlede mændene for deres skader og andre ngo’er, som bevidnede skaderne.

”Mens jeg lå på jorden, slog de mit hoved med grebet fra en pistol, og jeg begyndte at bløde. Jeg forsøgte at beskytte mit hoved mod slagene, men så begyndte de at sparke mig og slå på mine arme med metalstænger. Jeg mistede bevidstheden igen og igen den nat”, fortalte 33-årige Tariq, som i måneder efter volden var nødt til at bruge kørestol på grund af sine skader.

Efter op mod fem timers mishandling blev mændene overdraget til kroatisk grænsepoliti, som kørte dem til grænsen mod Bosnien-Hercegovina og beordrede dem til at gå tilbage over grænsen.

I april kunne Amnesty dokumentere grove overgreb mod blandt andet syriske asylansøgere, begået af græske myndigheder ved grænsen til Tyrkiet. Ved Plitvice-søerne i Kroatien kunne Amnesty i juni afdække, at kroatisk politi havde gennemtæsket og ydmyget migranter og asylansøgere. 

”Europas skjold”

Mens en række civile ngo’er har dokumenteret og fordømt overgrebene på migranter og asylansøgere, har EU’s ledere holdt igen med kritikken. I marts sendte EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen tværtimod en tak til Grækenland for at være ”Europas skjold”, mens hun lovede, at EU ville øge sin økonomiske støtte til grænsekontrollen i landet. Også i Kroatien fortsætter EU med økonomisk at støtte grænsekontrollen med millioner af euro.

”EU skal omgående få stoppet de kollektive, voldelige og tvungne tilbagesendelser ved unionens ydre grænser”, siger Stinne Bech, som opfordrer Danmark til at bruge sin stemme i EU:

”Asylretten og flygtningekrisen er et fælles problem, og vi er nødt til sige fra med klar stemme, når vi ser overgreb som disse blive normaliseret af EU”.

Støt menneskerettighederne – bliv medlem af Amnesty