”Jeg er jo selv mor, så det billede ramte mig hårdt”

Maryam Hamze vil med virksomheden ForPalestine støtte Gazas civile og samtidig skabe opmærksomhed herhjemme om den palæstinensiske sag. FOTO: Adam Amsinck.

Et billede af et blødende barn i Gaza rystede Maryam Hamze, og idag bruger den 32-årige småbørnsmor en stor del af sine vågne timer på sin nyopstartede virksomhed, hvis overskud går til Gaza. Håbet er at vise Gazas indbyggere, at de ikke er alene. 

Der er et før og et efter oktober 2023. Også for Maryam Hamze.

”Jeg levede nok et ret almindeligt liv før, som jeg vil kalde lidt af et hamsterhjul. To små børn, hjem og arbejde. Jeg tænkte mest af alt på det mest basic; hvad skal vi spise til aftensmad, hvad for noget tøj skal børnene have på i morgen, sådan noget” husker Maryam Hamze.

Den 32-årige dansk-palæstinenser bor i København med sin mand og to børn, en pige på fem og en dreng på to. Til daglig arbejder hun som business analyst for en virksomhed.

Stilhed før stormen

Efter den 7. oktober holdt hun, ligesom mange andre dansk-palæstinensere, vejret, nervøse for, hvad der ventede.

”Jeg husker det som en stilhed før stormen. Jeg vidste godt, at der ikke bare ville komme en lille reaktion fra Israel, og jeg følte at det kunne gå helt galt det her. Israels modsvar har altid været ekstremt voldelige,” fortæller hun.

FOTO: Adam Amsinck

Når jeg ser billeder af mennesker i Gaza, der bærer, hvad de lige kan bære i deres arme, minder det mig jo om en del af min historie

Maryam Hamze

En uge inde i konflikten sad Maryam Hamze til en familiekomsammen. Stemningen var trykket, men hun prøvede at berolige sig selv og de andre med, at tingene nok knapt kunne blive værre i den konflikt, der har defineret hendes families historie i over syv årtier. 

”Da jeg tjekker min insta, dukker der et billede op af en journalist i Gaza, der kommer løbende med et barn, der bløder over det hele. Jeg er jo selv mor, så det billede ramte mig hårdt. Det var nok der, det rigtigt gik op for mig, at det her var slemt”.

Historier fra fortiden

Billedet af det blødende barn blev for Maryam Hamze et vendepunkt. Hun er vokset op med fortællingen om Nakba, på arabisk ”katastrofen”, hvor hendes bedsteforældre som børn i 1948 blev fordrevet fra deres hjem i Palæstina og måtte tage flugten til Libanon, hvor hendes forældre er vokset op, før de kom til Danmark.

”Når jeg ser billeder af mennesker i Gaza, der bærer, hvad de lige kan bære i deres arme, minder det mig jo om en del af min historie. Fordrivelsen er jo hele grunden til, at jeg blev født og voksede op i Danmark. Min farfar fortalte om det Palæstina, han voksede op i, og hvordan han legede i markerne. Det har været de gode fortællinger, der har fyldt, selvom det jo endte ud i en trist historie,” fortæller Maryam Hamze.

Vandmelonen er over hele verden blevet et symbol på solidaritet med det palæstinensiske folk. FOTO: Adam Amsinck.

Jeg vil gerne vise Gazas befolkning, at de ikke er alene. At selvom vi ikke er der fysisk, så bakker vi dem op, hjælper dem og føler for dem.

Maryam Hamze

Vil være med til at genopbygge Gaza

Hun har altid kendt til sin baggrund som palæstinenser, men som barn undrede hun sig: Hvorfor fandtes der ikke et palæstinensisk pas? Hvorfor havde palæstinensere i det Libanon, hun besøgte i sommerferierne, ikke de samme rettigheder som andre?

”Jeg har altid syntes, det var svært at forklare andre, hvor jeg kom fra. Selvom jeg også er dansker, så lignede jeg jo ikke Maria fra klassen. Jeg vil ikke sige, jeg havde identitetskrise, men det var helt klart et svært spørgsmål det med, hvor jeg kom fra”.

Det har ændret sig. Maryam Hamze føler sig stolt over at være palæstinenser, når hun deltager i de ugentlige demonstrationer i København. Men hun begyndte også at tænke over, hvordan hun mere direkte kunne støtte de civile i Gaza. Hendes svoger opstartede virksomheden ForPalestine, der sælger tøj og keramik til fordel for Gaza, og Maryam Hamze begyndte i det små at hjælpe med at designe logo og andre kreative opgaver. I dag er hun med til at drive virksomheden, der de sidste to måneder har omsat for en halv million kroner. Penge, der går til projekter for Gazas civile.

”Vi håber at kunne være med til at genopbygge Gaza, at bygge en skole, en institution, et krea-center for børn. Jeg vil gerne vise Gazas befolkning, at de ikke er alene. At selvom vi ikke er der fysisk, så bakker vi dem op, hjælper dem og føler for dem,” fortæller hun.

Det begyndte med nogle t-shirts og hoodies. I dag sælger virksomheden ForPalestine også keramik, plakater og accessories til fordel for Gazas civile. FOTO: Adam Amsinck.

Salget er gået over al forventning, fortæller Maryam Hamze. Og opbakningen er kommet bag på hende.

”Jeg troede nok, at jeg levede i min egen bobbel, men pludselig opdagede jeg, at vi er mange. Det har været super bekræftende, at den danske befolkning ikke er ligesom den danske regering, der støtter Israel blindt, både økonomisk og med våbenkomponenter.”

FOTO: Adam Amsinck.

Børnene med til demonstrationer for Gaza

Arbejdet i ForPalestine tager nu en stor del af Maryam Hamzes tid, og det er vigtigt for hende, at hendes børn forstår, hvad der foregår.

”Det skal selvfølgelig ske på et niveau, som de forstår, men det er vigtigt for mig at tage dem med til demonstrationerne og at lære dem om det smukke ved kulturen, maden, tøjet. Det føler jeg er den eneste måde, hvorpå vi kan lade kulturen leve videre,” siger hun.

FOTO: Adam Amsinck.

Hun er ikke i tvivl om sine håb for fremtiden:

”Jeg håber allermest for et frit Palæstina, og for at folk kan få lov at leve i fred og ro. Jeg har besøgt Palæstina før og har set, hvordan det er et folkefærd, der på trods af død og ødelæggelse elsker at leve. Jeg håber også generelt på en bedre fremtid for hele vores menneskehed. Jeg føler, jeg har sovet i timen og pludselig er vågnet op til en grim virkelighed, hvor vold og død prioriteres over fred. Det burde ikke være sådan”.