Russiske styrker tvangsflytter civile ukrainere til Rusland

En bus fragter ukrainere fra Mariupol til landsbyen Bezimemne i Donetsk, 7 May, 2022. Foto: Amnesty.

Ukrainske civile er imod deres vilje blevet fragtet til Rusland, selvom det er i strid med krigens love. Samtidig har Rusland gjort det lettere for russiske borgere at adoptere forældreløse ukrainske børn. Amnesty kalder det endnu et eksempel på Ruslands skånselsløse fremfærd i Ukraine.

I en ny rapport dokumenterer Amnesty, hvordan russiske styrker – i lodret strid med krigens love – tvangsflytter civile fra det besatte Ukraine til russiskkontrollerede områder eller ind i selve Rusland. Flere børn er blevet adskilt fra deres familier undervejs.

En 11-årig dreng og hans mor blev tilbageholdt, da de i april havde søgt tilflugt på Illich stålværket i Mariupol.

Drengen, der senere er kommet i sikkerhed uden for Rusland, fortæller til Amnesty:

“De tog min mor med til et andet telt. Hun blev afhørt… De fortalte mig, at jeg ville blive taget væk fra min mor… Jeg var i chok… De sagde ikke noget om, hvor min mor skulle hen… Jeg har ikke hørt fra hende siden.”

Andre børn, der er flygtet uden deres forældre, er blevet stoppet ved militære kontrolposter og overført til de russisk-kontrollerede myndigheder i Donetsk. Rusland har gjort det lettere for forældreløse ukrainske børn at få statsborgerskab, så russiske familier nemmere kan adoptere dem. Også mennesker med handicap har let ved at få statsborgerskab i Rusland, hvilket til gengæld vanskeliggør deres mulighed for at vende tilbage og blive forenet med familie i Ukraine.

“At adskille børn fra deres familier og tvinge mennesker hundredvis af kilometer fra deres hjem er endnu et bevis på den smerte, som Ruslands invasion har påført Ukraines civile. Siden begyndelsen af deres angrebskrig mod Ukraine, der i sig selv er en international forbrydelse, har russiske styrker angrebet og dræbt civile, ødelagt utallige liv og splittet familier ad. Ingen er blevet skånet, heller ikke børn,” siger Agnès Callamard, Amnesty Internationals generalsekretær.

Evakuering til Rusland som eneste valg

I begyndelsen af ​​marts 2022 var den sydøstlige by Mariupol fuldstændig omringet af russiske styrker, hvilket gjorde evakueringer umulige. Byen blev udsat for næsten konstante bombardementer, og civile manglede adgang til vand, varme og elektricitet.

Tusindvis af mennesker var i stand til at forlade byen via de ukrainsk regeringskontrollerede områder i, men da Rusland gradvist besatte byen, blev de civiles flugtruter afskåret. Flere ukrainere fortæller Amnesty, at de følte sig tvunget til at gå ombord på “evakueringsbusser”, der tilhørte den russiskkontrollerede del af Dontesk.

33-årige Milena fortalte Amnesty om sit forsøg på at flygte fra Mariupol:

“Vi begyndte at stille spørgsmål om evakuering, hvor det var muligt at tage hen … Jeg fik at vide [af en russisk soldat], at det kun var muligt at gå til DNR (den russisk-kontrollerede del af Dontesk) eller til Rusland. En anden pige spurgte om andre muligheder for at evakuere, for eksempel til Ukraine… Soldaten afbrød hende og sagde: ‘Hvis du ikke tager til DNR eller Den Russiske Føderation, bliver du her for evigt’. ”

Milenas mand, en tidligere marinesoldat i det ukrainske militær, blev tilbageholdt kort efter, mens han krydsede grænsen til Rusland. Han sidder fortsat tilbageholdt.

Krigsforbrydelser

Civile ukrainere, som Amnesty har talt med, fortæller, hvordan de blev tilbageholdt af russiske styrker og tvunget gennem screeningsprocesser, hvor de blev udsat for vold. De tilbageholdte ukrainere blev tæsket, udsat for elektrochok og truet med henrettelse. Andre blev nægtet mad og vand og blev tilbageholdt i overfyldte celler.

Den russiske taktik med at tvinge civile ukrainere til russiskkontrollerede områder udgør krigsforbrydelser, mener Amnesty, og bør også efterforskes som en forbrydelse mod menneskeheden.

“Alle dem, der er blev tvangsflyttet, eller som stadig ulovligt tilbageholdes, skal have lov til at forlade Rusland. Og de ansvarlige skal retsforfølges. Børn i russisk varetægt skal genforenes med deres familier”, siger Agnès Callamard.

I forbindelse med rapporten interviewede Amnesty 88 voksne og børn fra Ukraine. På tidspunktet for interviewene var alle, undtagen én, i ukrainsk kontrollerede områder eller i et sikkert tredjeland i Europa. En person forblev i et russisk besat område.

Læs mere om Amnestys research i Ukraine