Sejre for menneskerettighederne i 2024

Agnés Callamard, Amnesty Internationals generalsekretær, danser til Pride i Budapest den 28. juni 2025. Her trodsede op mod 200.000 mennesker Ungarns premierminister Viktor Orbáns Pride-forbud og deltog i marchen. Foto: Szabolcs Nagy

Selvom der dagligt sker alvorlige overtrædelser af menneskerettighederne, så viser Amnestys sejre, at kampen for menneskerettigheder virker. Som en del af Amnesty International har du i 2024 været med til at få løsladt politiske fangere og kæmpet imod dødsstraf.

200.000 mennesker trodsede Orbáns forbud mod Pride i Budapest

Rigtig mange mennesker gik den 28. juni 2025 Pride i Budapest for at demonstrere mod Ungarns premierminister Viktor Orbáns forbud mod marchen. Gaderne var fyldt med op mod 200.000 mennesker, der viste solidaritet med landets LGBTQ personer.

Amnestys delegation på over 200 mennesker deltog også i Priden med generalsekretær Agnès Callamard:

”Det forsøgte forbud mod Budapest Pride har afsløret, hvor langt de ungarske myndigheder er villige til at gå for at tilbagerulle grundlæggende rettigheder. Men det har også vist, hvor meget vi kan opnå, når vi står sammen i modstand.”

Grækenland legaliserede ægteskab og adoption mellem personer af samme køn

Den 16. februar 2024 stemte det græske parlament for en legalisering af ægteskab mellem personer af samme køn og blev i 2024 det 21. land i Europa til at tillade det.

Despina Paraskeva-Veloudogianni, Amnesty Internationals græske kampagnekoordinater, kaldte sejren for: ”En milesten i kampen mod homofobi og transforbi og en hårdt tilkæmpet sejr for dem, der har kæmpet. Det giver par af samme køn og deres børn den synlighed og de rettigheder, som de længe er blevet nægtet.”

Hun understreger dog, at der stadig er meget at kæmpe for, når det kommer til homoseksuelles rettigheder i Grækenland.

“Selvom loven vil medføre meget betydelige ændringer, sikrer den ikke fuld ligestilling for ikke-biologiske forældre og anerkender ikke identiteter uden for det binære kønssystem.”

Loven blev vedtaget med et flertal efter en intens debat i parlamentet og ude blandt befolkningen. 254 medlemmer af parlamentet afgav deres stemme, og ud af dem stemte 176 for loven.

Rapper fik ophævet sin dødsdom i Iran

Den iranske menneskerettighedsaktivister og rapper Toomaj Salehi fik i juni 2024 omstødt sin dødsdom og blev endeligt løsladt i december.

Amnesty International har lavet kampagner og aktioner for at få ham løsladt, siden han blev fængslet i kølvandet på Kvinde-Liv-Frihed-protesterne.

Toomaj Salehi blev fængslet for sine protestsange, der kritiserede regimets undertrykkelse af kvinder i Iran. I sin systemkritiske musik og opslag på sociale medier krævede han frihed og menneskerettigheder for den iranske befolkning.

Tiden i fængslet stoppede ikke Salehis aktivisme. Under sit sidste fængselsophold rappede han højlydt sine sangtekster, hvilket førte til, at han blev tæsket og isoleret i fængslet.

Læs om flere, der i 2024 har fået omstødt deres dødsstraf verden over.

Palæstinensisk kirurg blev løsladt fra israelsk fangenskab

Den palæstinensiske kirurg Khaled Al Serr blev løsladt i september 2024 efter seks måneders tortur og ydmygelser i et israelske fængsel. Han var på arbejde, da det israelske militær i marts 2024 stormede Nassar Hospitalet i Khan Yunis i det sydlige Gaza og arresterede ham og flere blandt lægepersonalet.

I over tre måneder, mens han var tilbageholdt af det israelske militær, var der ingen, der vidste, hvor han befandt sig.

Amnesty har dokumenteret, hvordan Israels anholdelser bruges som et våben til at lukke munden på palæstinensere under dække af nationale sikkerhedshensyn.

Khaled Al Serr blev ligesom mange andre palæstinensere arresteret uden begrundelse eller ret til en fair rettergang og fik først lov at se en advokat efter fire måneder.

I sin vidneforklaring fortalte Khaled Al Serr om, hvordan han blev tortureret og ydmyget fra første dag af sin anholdelse. Han var også vidne til andre tilbageholdte, der blev udsat for tortur, herunder seksuel vold og krænkelser.  

Amnesty International har gang på gang dokumenteret, hvordan det israelske retssystem udøver et diskriminerende apartheidsystem, der undertrykker palæstinensere som Khaled Al Serr.