Efter seks års krig i Syrien: Amnesty kræver retfærdighed


Seks års krig i Syrien: Amnesty kræver retfærdighed til millioner af ofre

Ofrene for krigsforbrydelser i den nu seks år lange krig i Syrien skal have retfærdighed. Verdens ledere må nu sikre, at de ansvarlige for tøndebombninger af civile, bortførelser, tortur, likvideringer, kemisk krigsførelse, angreb på hospitaler og uretfærdige rettergange bliver retsforfulgt.

Den 19. december vedtog FN’s Generalforsamling med Danmarks stemme en resolution, som skaber rammerne for indsamling af beviser på krigsforbrydelser i den seks år lange krig i Syrien.

Beviserne skal ifølge resolutionen lette og fremskynde retfærdige og uafhængige rettergange i overensstemmelse med internationale, nationale og regionale retsprincipper.

”Efter seks rystende år er der ingen undskyldning for at lade de rædselsvækkende forbrydelser gå ustraffet hen”, siger Samah Hadid, kampagneleder på Amnestys regionale kontor i Beirut. Hun fortsætter:

”De nationale regeringer har allerede de nødvendige juridiske instrumenter til at sætte en stopper for straffriheden, der har muliggjort drabene på tusinder af syrere og fordrivelsen af millioner. Det er på tide at tage disse instrumenter i brug”.

I dag har 147 af verdens lande indvilliget i at udøve såkaldt universel jurisdiktion, hvilket betyder, at de kan retsforfølge udlændinge, der i udlandet har overtrådt international lov. I øjeblikket efterforsker Frankrig, Holland, Norge, Sverige og Schweiz forbrydelser begået i Syrien.

 

Idlib 29. september 2016: Midt i murbrokkerne bærer syriske mænd sårede civile væk efter et luftangreb på byen. Foto: OMAR HAJ KADOUR/AFP/Getty Images.



 

Amnesty opfordrer til handling

Når nu Generalforsamlingen har vedtaget at muliggøre en efterforskning og indsamling af beviser, så mener Amnesty, at verdens regeringer ikke bør tøve med at støtte og finansiere processen.

Og da verdens regeringer allerede står på et solidt juridisk grundlag, hvis de selv ønsker at retsforfølge forbryderne ved egne nationale domstole, opfordrer Amnesty dem til at gøre netop dette.



<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>