Tortur er udbredt i Marokkos fængsler

Mindst 173 gange på fire år er fanger i Marokko blevet tortureret af myndighederne, skriver Amnesty i ny rapport. Den marokkanske regering afviser anklagerne.

Rapporten, »Shadow of Impunity: Torture in Morocco and Western Sahara«, afslører en dyster virkelighed, der står i skærende kontrast til det billede Marokkos ledere gerne vil tegne af et liberalt, menneskerettighedsvenligt land.

Rapporten afslører hvad styret ellers har forsøgt at nedtone efter opstanden i 2011, i forbindelse med det arabiske forår.

Bank, ophængning i smertefulde positioner, slag mod kønsdele og simuleret drukning, er nogle af de metoder, der finder anvendelse i Marokko og Vestsahara. Det sker, trods Marokkos kong Mohamed VI’s løfter om det modsatte.

Fra det øjeblik en mistænkt kommer i det marokkanske politis varetægt risikerer han eller hun at blive udsat for mishandling, og politiet nyder godt af en udbredt straffrihed. Mens kun få tortursager kommer for retten, risikerer torturoverlevere både fængselsstraffe og bøder for bagvaskelse, hvis de taler om den mishandling, de er blevet udsat for.

I rapporten er der dokumenteret 173 tilfælde af tortur og mishandling af mænd, kvinder og børn i perioden 2010-2014.

Torturofrene er typisk studerende, politiske aktivister med venstreorienterede eller islamistiske holdninger, samt personer, der mistænkes for terrorisme eller almindelige forbrydelser.

Regeringen nægter
Forelagt rapportens foreløbige konklusioner udsendte Marokkos regering en længere skrivelse, der kategorisk benægter at der skulle finde tortur sted. De henviser blandt andet til en række tiltag og reformer, de har iværksat for at imødekomme problemet. De forholder sig bare ikke til de konkrete tilfælde, som Amnesty dokumenterer, hvilket blot er med til at fremhæve manglen på velvilje til at efterforske anmeldelser om tortur.

“Regeringen hævder, at tortur hører fortiden til. På trods af, at der er sket visse fremskridt, er blot en enkelt sag om tortur udtryk for graverende mangler. Vi har dokumenteret 173 tilfælde af tortur, spredt over Marokko og Vest Sahara. Begået mod personer fra alle slags sociale lag”, siger Salil Shetty, der er generalsekretær i Amnesty International.

”Marokkansk lov forbyder tortur, men hvis det skal have nogen betydning i praksis, skal myndighederne undersøge torturanklager i stedet for at afvise dem på forhånd”.

(Billede: Mohammed Messara, EPA)


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>