Tyrkiet: 130.000 venter på retfærdighed
Mere end to år efter de blev vilkårligt afskediget, afventer næsten 130.000 tyrkiske offentligt ansatte stadig på retfærdighed, skriver Amnesty International i dag i en ny rapport. De blev alle fyret i kølvandet på det mislykkede kup den 15. juli 2016. Anklagerne lød på ”forbindelse til terrorgrupper”.
I rapporten ”Purged Beyond Return?” dokumenterer Amnesty International, at 130.000 tidligere offentligt ansatte i Tyrkiet endnu ikke har modtaget hverken en begrundelse for, hvorfor de blev fyret umiddelbart efter det mislykkede kupforsøg i sommeren 2016 eller et svar på deres ansøgning om at få lov til at vende tilbage til deres arbejdsplads.
Få dage efter det tyrkiske kupforsøg i juli 2016 indførte præsident Recep Tayyip Erdoğan undtagelsestilstand, og omtrent 130.000 læger, politibetjente, lærere, akademikere og andre ansatte i den offentlige sektor fyret efter dekret fra regeringen.
Ingen af de afskedigede så noget bevismateriale, der kunne retfærdiggøre en fyring. Alle fik en generel forklaring om, at de havde forbindelse til, var del af eller kommunikerede med grupperinger, som myndighederne blandt andet betegnede som terrorgrupper.
Efter stort politisk pres fra både ind- og udland nedsatte regeringen i januar 2017 en kommission, hvortil de fyrede kunne sende en ansøgning om at blive genindsat i deres job.
Professor Nuriye Gülmen og skolelærer Semih Özakça, blev begge fyret fra deres stillinger i 2016. De protesterede på gaden i det centrale Ankara fra november 2016 og syv måneder frem. Den 23. maj blev de varetægtsfængslet og begyndte at sultestrejke. Foto: Amnesty International
Et år og ni måneder efter kommissionen blev nedsat, er under en tredjedel af ansøgningerne blevet behandlet. Under syv procent af ansøgningerne er blevet godkendt.
De vilkårlige fyringer har haft alvorlige følger, for dem som mistede deres job og deres familier. De kunne ikke længere arbejde indenfor deres fag, og mange mistede deres hjem og adgang til sundhedsydelser, mens deres familier blev efterladt uden forsørgelse.
Professor Nuriye Gulmen bliver i 2017 stærkt afkræftet løsladt fra fængslet, efter hun havde sultestrejket i protest mod sin fyring i 2016. Foto: Depo Photos/ABACA/Ritzau Scanpix