Uansvarligt våbensalg rammer Yemens civile

På treårsdagen for krigens begyndelse i Yemen kritiserer Amnesty International USA’s og flere europæiske landes fortsatte våbensalg til den saudisk-ledede militære koalition.

Der findes klare beviser for, at uansvarlige våbensalg til den saudiske ledede krigskoalition er resulteret i massive lidelser for Yemens civilbefolkning. 

Alligevel har lande som USA, Storbritannien, Frankrig, Spanien og Italien fortsat massive våbensalg og ignoreret en hel civilbefolknings lidelser samt egne løfter om at respektere FN’s globale våbenhandelstraktat.

Det fastslår Amnesty International forud for treårsdagen for krigens begyndelse den 25. marts 2015:

”Den uansvarlige overførsel af våben til den saudisk ledede koalition har gjort enorm skade på Yemens civilebefolkning. Men det har ikke bremset stater som USA, Storbritannien, Frankrig, Italien og Spanien i fortsat at overføre våben for milliarder af dollars. Det ødelægger civile liv, og det går stik imod retningslinjerne i den globale våbenhandelstraktat”, siger Lynn Maalouf, Amnestys researchchef i Mellemøsten.  

”Efter tre år er det intet tegn på, at konflikten aftager, og samtlige parter fortsætter med at påføre civilbefolkning en forfærdelig lidelse. Skoler og hospitaler ligger i ruiner, tusinder har mistet livet, og millioner er fordrevet og mangler nødvendig humanitær hjælp”, siger Lynn Maalouf. 

Saudisk-ledede luftangreb

Siden konfliktens begyndelse har Amnesty International undersøgt 36 saudisk-ledte luftangreb, der tilsyneladende har overtrådt international humanitær ret. Mange af dem kan udgøre krigsforbrydelser. Angrebene har resulteret i 513 civile dødsfald, herunder mindst 157 børn og 379 sårede civile.

I et af de seneste angreb blev et hjem i al Rakab den 27. januar 2018 ramt og med det Naji-familiens seks medlemmer. Moderen og familiens to sønner på 10 og seks år blev dræbt. Faderen og familiens døtre på tre og et år blev såret. 

Amnestys undersøgelse af angrebet har påvist, at bomben var fremstillet af Lockheed Martin i USA. Ifølge vidner var det nærmeste militære mål tre kilometer væk.  

Overgreb fra Houthi-styrker og styrker på jorden

Siden krigens begyndelse har Houthi-styrker, såvel som styrker, der på jorden kæmper imod Houthi-oprørene, dræbt og såret civile ved uden hensyntagen til civile at have angrebet beboelsesområde med tungt artilleri.

I Sanaa og andre områder under deres kontrol har houthiere og deres støtter vilkårligt anholdt og fængslet mennesker opfattet som fjender. Dusinvis af mænd og kvinder har været udsat for tvungne forsvindinger og er blevet idømt hårde straffe efter dybt uretfærdige retssager.

I sager, som Amnesty har undersøgt, er flere anklagede blevet udsat for tortur og idømt dødsstraf.  

Humanitær krise

Mindst 22,2 millioner mennesker i Yemen har i dag brug for humanitær bistand, og mere end en million mennesker vurderes at være ramt af kolera.  Krisen er menneskeskabt og forværret af krigen, påpeger Amnesty International, som kritiserer konfliktens parter for at forhindre humanitær hjælp i at nå frem.  

“Tusindvis af yemenitiske civile er dræbt, og millioner af liv er truet af en af ​​de værste globale humanitære kriser i årtier”, siger Lynn Maalouf.

 

 


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>