ICJ’s udtalelse om Israels ulovlige besættelse af palæstinensiske områder er historisk

Den Internationale Domstol (ICJ) erklærer i en udtalelse, at Israels besættelse af palæstinensiske områder er ulovlig. Det er en historisk udtalelse, som bør sikre palæstinenserne deres rettigheder.

FN’s øverste domstol, Den Internationale Domstol, er nået til en klar og utvetydig konklusion: Israels besættelse og annektering af de palæstinensiske områder er ulovlig, og dets diskriminerende love og politikker mod palæstinensere er apartheid. 

Det skal det internationale samfund reagere på og presse Israel til at sætte en stopper for både de ulovlige bosættelser og det umenneskelige apartheidstyre over for palæstinenserne.

Erika Guevara Rosas, Amnesty Internationals seniordirektør for research udtaler:

”Dette er en historisk retfærdiggørelse af palæstinensernes rettigheder, efter de har gennemlevet årtiers grusomhed og systematiske menneskerettighedskrænkelser, der stammer fra Israels ulovlige besættelse.”

Det internationale samfund – og især Israels allierede – må nu gøre alt i deres magt for at sikre, at Israel afslutter sin ulovlige besættelse

Erika Guevara Rosas, Amnesty Internationals seniordirektør for research

”Besættelsen spiller en central rolle i det apartheidsystem, som Israel bruger til at dominere og undertrykke palæstinensere, og som har forårsaget lidelser i en helt enorm skala. Palæstinensere har været vidne til, at deres hjem er blevet revet ned, og at deres land er blevet eksproprieret for at bygge og udvide bosættelser. De er udsat for kvælende restriktioner, der forstyrrer alle aspekter af deres daglige liv, fra familieadskillelse og restriktioner på bevægelsesfrihed til nægtelse af adgang til jord, vand og naturressourcer.”

ICJ-udtalelsen kommer på et tidspunkt, hvor Israel åbenlyst har tilsidesat international humanitær lov i en katastrofal skala i de sidste ni måneder og udført dødelige og ulovlige angreb i den besatte Gaza-stribe, hvilket har krævet et hidtil uset antal civile ofre. Israel har også eskaleret sine ulovlige landvindinger på den besatte Vestbred og godkendt opførelsen af ​​flere og flere bosættelser i det besatte og ulovligt annekterede Østjerusalem. Israelske myndigheder har også konsekvent undladt at følge ICJ’s ordre om at forhindre et folkedrab i Gaza. Israel skal ikke længere have lov til blot at træde på international lov.”

Israel skal trække sine styrker tilbage fra alle de besatte områder, inklusiv Gaza-striben, og fjerne alle bosættere fra Vestbredden, inklusive fra det ulovligt annekterede Østjerusalem

Erika Guevara Rosas, Amnesty Internationals seniordirektør for research

“Det internationale samfund – og især Israels allierede – må nu gøre alt i deres magt for at sikre, at Israel afslutter sin ulovlige besættelse, straks stopper udvidelsen af ​​israelske bosættelser og afvikler sit brutale apartheidsystem mod palæstinensere. Afslutning af besættelsen er afgørende for at stoppe det tilbagevendende mønster af menneskerettighedskrænkelser i hele Israel og de besatte palæstinensiske områder.”

“Israel skal trække sine styrker tilbage fra alle de besatte områder, inklusiv Gaza-striben, og fjerne alle bosættere fra Vestbredden, inklusive fra det ulovligt annekterede Østjerusalem. Israel skal også opgive kontrollen over alle aspekter af palæstinensernes liv, herunder kontrollen med grænser, naturressourcer, luftrum og territorialfarvande i det besatte område. Det betyder, at Israel skal ophæve den ulovlige blokade af Gaza og tillade palæstinensere at rejse frit mellem Gaza og Vestbredden.”

Baggrund

Den Internationale Domstols udtalelse kommer efter en 18-måneder land proces med offentlige høringer, hvor mere end 50 stater, herunder Palæstina, og tre internationale organisationer har deltaget. Den længe ventede udtalelse erklærer, at Israels besættelse af de palæstinensiske områder er en klar overtrædelse af international lov.

Udtalelsen kommer præcis 10 år efter, at ICJ i en udtalelse i juli 2004 konkluderede, at opførelsen af ​​en grænsemur i de besatte palæstinensiske områder måtte standses, fordi det var i strid med international lov.  Amnesty International har også argumenteret for, at opførelsen af ​​muren er i strid med international lov og bidrager til alvorlige menneskerettighedskrænkelser.

Det internationale samfunds manglende gennemførelse af anbefalingerne i ICJ’s rådgivende udtalelse fra 2004 har styrket Israels trodsighed mod international lov og forstærket landets fortsatte straffrihed.