Rusland forbyder Amnesty: ”Intet autoritært angreb vil få os til at tie”

Illustration: Joan X. Vázquez

Rusland har erklæret Amnesty International for en “uønsket organisation.” Og nu kan Amnestys støtter straffes med fængsel. Men organisationen vil ikke lade sig true, siger generalsekretæren.

Russiske borgere kan nu få en bøde eller op til seks års fængsel for at dele et opslag fra Amnesty International på deres sociale medier.

Det er en af konsekvenserne af, at den russiske rigsadvokat den 19. maj. 2025 erklærede Amnesty International for en ”uønsket organisation” og dermed kriminaliserede organisationens aktiviteter og enhver, der er forbundet med Amnesty i Rusland.

Afgørelsen sker i henhold til en russisk lov fra 2015, der i sig selv krænker folkeretten. Den giver de russiske myndigheder beføjelse til vilkårligt at forbyde udenlandske organisationer og kriminalisere deres aktiviteter i Rusland.

Russiske myndigheder vil lukke munden på kritikere

I udmeldingen anklager myndighederne Amnesty International for at fremme ”russofobiske projekter.” De antyder, at beslutningen er blevet truffet på baggrund af Amnestys arbejde med ytrings- og forsamlingsfrihed i Rusland samt organisationens dokumentation og afsløringer af krigsforbrydelser begået af russiske styrker i Ukraine.

I et land, hvor adskillige aktivister og dissidenter er blevet fængslet, dræbt eller tvunget i eksil, hvor uafhængige medier er blevet svinet til, blokeret eller tvunget til selvcensur, og hvor civilsamfundsorganisationer er blevet forbudt eller opløst, må man gøre noget rigtigt, hvis Kreml vælger at forbyde én

Agnés Callamard, Amnesty Internationals generalsekretær.

”Denne beslutning er en del af den russiske regerings bredere indsats for at lukke munden på kritikere og isolere civilsamfundet. I et land, hvor adskillige aktivister og dissidenter er blevet fængslet, dræbt eller tvunget i eksil, hvor uafhængige medier er blevet svinet til, blokeret eller tvunget til selvcensur, og hvor civilsamfundsorganisationer er blevet forbudt eller opløst, må man gøre noget rigtigt, hvis Kreml vælger at forbyde én,” siger Agnés Callamard, der er Amnesty Internationals generalsekretær.

Vil gå hårdt udover Amnestys støtter i Rusland

Beslutningen om at erklære Amnesty International for en ”uønsket organisation” kommer tre år efter, at de russiske myndigheder blokerede for adgangen til organisationens hjemmesider i hele Rusland og de-facto lukkede Amnesty Internationals kontor i Moskva ved at afregistrere kontoret.

Den nye erklæring vil gå hårdt udover Amnestys samarbejdspartnere i Rusland, der risikerer retsforfølgelse. Det vil sige journalister, individuelle støtter og andre, der arbejder med Amnesty eller bliver anset af de russiske myndigheder som støtter af organisationen.

Myndighederne tager grundigt fejl, hvis de tror, at vi vil ophøre med at dokumentere og afsløre menneskerettighedskrænkelser

Agnés Callamard, Amnesty Internationals generalsekretær

I henhold til russisk lovgivning er deltagelse i aktiviteter fra en ”uønsket organisation”, som Amnesty nu er erklæret, strafbart.

Første gang loven overtrædes kan medføre administrative bøder på op til 15.000 rubler, svarende til ca. 1.300 danske kroner. Gentagne overtrædelser samt finansiering eller ledelse af organisationer som Amnesty i Rusland kan straffes med op til seks års fængsel.

Loven er tidligere blevet anvendt på deling eller videreformidling af materiale fra en ”uønsket organisation”. Den har også virket med tilbagevirkende kraft på deling af indhold og links, der stammer fra før organisationen, blev udpeget som ”uønsket”.

Vi vil fordoble vores indsats for at afsløre Ruslands groveste menneskerettighedskrænkelser – både i og uden for landets grænser

Agnés Callamard, Amnesty Internationals generalsekretær

Beslutningen placerer Amnesty International blandt snesevis af uafhængige NGO’er og medieplatforme. Organisationer, som i de senere år er blevet ramt af en omfattende kampagne for at undertrykke kritik og afvikle civilsamfundet i Rusland.

Ifølge Agnés Callamard har Amnesty International nu endnu en grund til at øge sin indsats overfor Ruslands menneskerettighedskrænkelser:

”Myndighederne tager grundigt fejl, hvis de tror, at vi vil ophøre med at dokumentere og afsløre menneskerettighedskrænkelser, bare fordi vores organisation nu er stemplet som ‘uønsket’. Tværtimod. Vi vil ikke lade os true. Vi vil fortsætte ufortrødent med at arbejde for, at mennesker i Rusland kan nyde deres menneskerettigheder uden diskrimination. Vi vil fortsætte med at dokumentere og tale verden over om de krigsforbrydelser, Rusland har begået i Ukraine. Vi vil fordoble vores indsats for at afsløre Ruslands groveste menneskerettighedskrænkelser – både i og uden for landets grænser,” siger hun.

”Vi vil aldrig holde op med at kæmpe for løsladelsen af samvittighedsfanger, der er fængslet for at kæmpe for menneskerettighederne. Eller for ophævelsen af de undertrykkende love, der forhindrer folk i Rusland i at protestere mod uretfærdighed. Vi vil utrætteligt arbejde for at sikre, at alle, der er ansvarlige for alvorlige menneskerettighedskrænkelser bliver stillet til ansvar. Uanset om det er i Rusland, Ukraine eller andre steder. Kort sagt: Intet autoritært angreb vil få os til at tie. Amnesty vil aldrig opgive eller trække sig i kampen for at forsvare menneskerettigheder – i Rusland og resten af verden.”