Årets sejre for menneskerettighederne

Ved udgangen af et travlt år for menneskerettighederne kan Amnesty International se tilbage på en række sejre verden over. Her får du et overblik over nogle af de mange fremskridt for menneskerettighederne, man kan glæde sig over. 

Januar  

Egypten: Amnestys rapport, som afdækkede, at sundhedsarbejdere verden over er blevet angrebet af myndighederne under covid-19-pandemien, førte til, at lægen Ibrahim Badawi og tandlægen Ahmad al-Daydoumy blev løsladt i Egypten i henholdsvis januar og marts. De var bare to af de mange ansatte i Egyptens sundhedssektor, som i løbet af 2020 var blevet tilbageholdt under vage og bredt formulerede anklager om at ”sprede falske nyheder” og ”terrorisme”, hvilket Amnesty kunne afdække i sin rapport.

Baggrund: Derfor er ytringsfriheden vigtig

Februar

Sri Lanka: Efter covid-19 spredte sig i Sri Lanka, blev en række afdøde borgere fra landets muslimske samfund kremeret af myndighederne i strid med de efterladte familiers ønsker. Amnesty opfordrede myndighederne til at respektere rettighederne for landets religiøse minoriteter og lade dem udføre begravelser i overensstemmelse med deres traditioner, med mindre restriktioner var nødvendige for at forhindre spredningen af covid-19. Som et resultat af Amnestys arbejde besluttede myndighederne at indstille den tvungne kremation af ofre for covid-19.

Marts

Bahrain: Amnesty var med til at få flere fanger løsladt i 2021, heriblandt fire børn, der var blevet retsforfulgt som om de var voksne. I marts suspenderede en domstol i Bahrain en seks måneders dom imod børnene og placerede dem i stedet i et rehabiliteringsprogram – det skete bare en uge efter, at Amnesty havde udsendt en såkaldt ”urgent action” på sagen. I april kom der yderligere en god nyhed, da samvittighedsfangen Mohammed Hassan Jawad, som afsonede en 15 års dom for sin fredelige deltagelse i protesterne i 2011, blev løsladt. Amnesty har i ti år arbejdet for hans løsladelse.

Japan: En domstol afgjorde, at regeringens manglende anerkendelse af ægteskab mellem borgere af samme køn var forfatningsstridigt. Afgørelsen er et epokegørende skridt for par af samme køn, der kæmper for lige rettigheder, og den kan få betydning for lignende sager anlagt af par i Japan. 

Baggrund: Retten til at være, den du er

Global: Den Internationale Straffedomstol (ICC) annoncerede (i marts, oktober og november), at den ville åbne formelle undersøgelser af situationen i de israelsk besatte områder, af den filippinske regerings dødelige ”krig mod narko” og af forbrydelser imod menneskeheden i Venezuela. Amnesty har i årevis dokumenteret forbrydelser imod menneskeheden i alle disse lande, og Amnestys research blev citeret flittigt af anklagemyndigheden hos ICC.

Sydafrika: Politiet indledte en undersøgelse af drabene på kvinderne Popi Qwabe og Bongeka Phungula, efter at Amnesty havde sendt dem underskrifter fra mere end 341.000 mennesker verden over, som krævede, at drabsmændene blev stillet til ansvar. ”Jeg føler mig optimistisk. Jeg føler, at der endelig er ved at ske noget”, fortalte Popis søster.   

Juni

Burundi: Ngo-arbejderen og menneskerettighedsforkæmperen Germain Rukuki blev løsladt fra fængsel efter mere end fire år bag tremmer for at have forsvaret menneskerettighederne. Rukuki blev i sin tid idømt 32 års fængsel på baggrund af grundløse anklager, og han nåede aldrig at holde sit nyfødte barn, som kom til verden blot få uger efter at han i juli 2017 blev tilbageholdt. Amnesty-medlemmer og støtter sendte mere end 400.000 opfordringer om, at han blev løsladt, og i dag ser Germain Rukuki frem til at blev genforenet med sin familie, som har forladt landet af frygt for mulige repressalier.

Pakistan: Efter en succesfuld kampagne fra Amnesty blev det kristne par Shafhat og Shagufta Emmanuel frifundet og løsladt efter syv år på dødsgangen for anklager om blasfemi.  

Baggrund: På vej mod en verden uden dødsstraf

Nepal: Efter Amnestys rapport og kampagne om konsekvenserne af den anden bølge af covid-19 i Nepal donerede den japanske regering 1.6 million vacciner, Bhutan donerede 230.000 vacciner, og Storbritannien donerede 130.000 vacciner til landet.  

Juli


USA: Efter i over to år at være blevet tilbageholdt i et detentionscenter for immigranter i Californien, hvor hun blev udsat for overgreb og nægtet adgang til den fornødne sundhedsmæssige hjælp, blev Maura Martínez, en transkønnet kvinde fra Nicaragua, endelig løsladt.

Honduras: En tidligere leder i firmaet Desarrollos Energéticos blev kendt skyldig i at have medvirket til drabet på menneskerettighedsforkæmperen Berta Cáceres. Amnesty har i årevis kæmpet for retfærdighed for Berta Cáceres og arbejder videre for, at alle de, der var involveret i planlæggelsen af og udførslen af drabet på hende bliver stillet til ansvar.

Danmark: Efter pres fra Amnesty og andre stemte et flertal udenom regeringen nej til forslaget om et generelt opholdsforbud, som Amnesty kritiserede for unødigt at begrænse danskernes frihedsrettigheder.

Sierra Leone: Efter års arbejde fra Amnesty og andre vedtog parlamentet at afskaffe dødsstraffen for samtlige forbrydelser. Arbejdet med at omgøre tidligere dødsdomme er desuden gået i gang. Ved udgangen af juni 2021 havde 21 lande i Afrika syd for Sahara afskaffet dødsstraffen.

Baggrund: På vej mod en verden uden dødsstraf

USA: Efter den foregående føderale regering udførte 13 henrettelser på seks måneder, indførte landets nuværende regering i juli et moratorium på henrettelser. Det betyder, at gennemførelsen af føderale dødsdomme er blevet sat på pause. Amnesty arbejder videre for, at det midlertidige stop for henrettelser gøres permanent, og at dødsstraf afskaffes i USA. 

September

Global: Pegasus-projektet, som har afdækket, hvordan den israelske overvågningsvirksomhed NSO Group sætter autoritære stater i stand til at overvåge menneskerettighedsforkæmpere og andre med spywaren Pegasus, modtog EU-Parlamentets Daphne Caruana-pris for journalistik. Bag projektet står Amnesty og en række store medieorganisationer. Afsløringerne af NSO Group har siden fået USA til at indføre nye krav til virksomheder, der måtte handle med NSO Group.

Guinea: Efter måneders kampagnearbejde fra Amnesty og støtter blev prodemokrati-aktivisten Omar Sylla løsladt den 6. september. Efterfølgende er dusinvis af politiske aktivister blevet løsladt, ligesom anklager mod dem er blevet frafaldet.  

Oktober

Moldova: Parlamentet ratificerede Istanbul-konventionen, som er Europarådets konvention til bekæmpelse af vold mod kvinder. Det åbner døren for bedre beskyttelse mod eksempelvis hustruvold og bedre støtte til ofre for kønsbaseret vold. Ifølge regeringen i landet har Moldova allerede vedtaget mere end 20 nye tiltag, som skal sikre, at landet lever op til konventionen.

Tyrkiet: En domstol frikendte 18 studerende og en akademisk ansat, som var blevet sigtet for at have deltaget i en fredelige Pride på universitetets område i Ankara i 2019. Her blev de mødt af politi, som anvendte peberspray, affyrede plastic-kugler og tåregas imod dem. Sagen om de studerende var med i Amnestys brevskrivningskampagne Skriv for Liv i 2020, og her krævede mere end 445.000 mennesker fra 43 lande deres frifindelse.

Baggrund: Retten til at være, den du er