Behrouz Boochani er fri efter seks års internering

Den kurdisk-iranske flygtning og prisvindende journalist og forfatter er ankommet til New Zealand efter seks år som interneret i Papua Ny Guinea. Det er sket med hjælp fra blandt andre Amnesty.

”Efter mere end seks år, er jeg meget, meget træt. Men jeg er glad for at være kommet væk.”

Sådan lød det fra den 36-årige kurdisk-iranske journalist og forfatter Behrouz Boochani, da han i går ankom til New Zealand efter at have været interneret sammen med hundredvis af andre flygtninge i Papua Ny Guinea i seks år. Flygtningene, herunder Behrouz Boochani, forsøgte at komme til Australien, men landet har siden 2013 interneret flygtninge og asylansøgere i centre uden for landets grænser, nærmere betegnet i Nauru og Papua Ny Guinea.

Behrouz Boochani har med hjælp fra blandt andre Amnesty international New Zealand fået et besøgsvisum til New Zealand og vil deltage på littteraturfestivalen WORD i Christchurch den 29. november. Amnesty New Zealands administrerende direktør, Meg de Ronde, er taknemmelig for, at New Zealands regering har givet Boochani visum.

”Den newzealandske regering har vist lederskab,” siger hun og peger på, at ”flygtninge er mennesker, som fortjener et sikkert hjem og et liv i frihed og værdighed.”

Flygtningenes stemme på Manus Island

Behrouz Boochani er kendt for at have rapporteret om menneskerettighedskrænkelser på Manus Island i det nordlige Papua Ny Guinea. Han har været flygtningenes stemme på øen, og han har skrevet den prisvindende bog ”No Friends But The Mountains” udelukkende med sin telefon som skriveredskab. Bogen er siden oversat til 15 sprog.

I 2017 blev centeret på Manus Island lukket, og Behrouz Boochani blev flyttet til en anden lejr i Papua Ny Guinea, inden han i august i år blev indkvarteret i hovedstaden Port Moresby.

Amnesty International har længe dokumenteret menneskerettighedskrænkelser i de australske centre i Papua Ny Guinea og Nauru. I sidste måned oplyste den australske regering, at 562 flygtninge og asylansøgere i øjeblikket befinder sig i centrene.

Behrouz Boochani håber nu at kunne rejse til USA, hvor der er en chance for at få asyl.

Læs reportagen ”Fortabt i Paradis” fra Manus Island, som vi bragte i medlemsbladet Amnesty #2 2018, og som også indeholder interview med Behrouz Boochani.


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>