Dødsdømte iranske fanger får nu hjælp af danske folketingsmedlemmer

Fra venstre øverst: Ebrahimm Naroui – sponseret af Søren Egge Rasmussen (Ø), Nilofaar Hamedi – sponseret af Rosa Lund (Ø), Kambiz Kharout – sponseret af Karin Liltorp (M) Fra venstre nederst: Elahe Mohammadi – sponseret af Trine Pertou Mach (Ø), Mohammad Ghobadlou – sponseret af Christian Friis Bach (B)

Ved at blive ”politisk sponsor” har en række fremtrædende danske politikere det seneste år valgt at støtte iranske politiske fanger, som har modtaget dødsdomme eller er fængslet efter at have deltaget i protesterne mod det iranske regime. 15 danske politikere sponserer lige nu en fængslet iraner eller har været sponsor for en i dag løsladt fange.

”Som politiker og som medlem af Folketinget i Danmark accepterer jeg stolt et politisk sponsorat for Kambiz Kharout (på fotoet i øverste højre hjørne af denne artikel, red.), som er blevet idømt dødsstraf uden at have fået mulighed for forsvare sig selv. Derfor vil jeg kæmpe for ham og kræve hans løsladelse”.

Sådan lød det i juli på Twitter (som i dag har skiftet navn til X, red.) fra Karin Liltorp, dansk folketingsmedlem for Moderaterne. Opråbet delte hun også på Facebook og på Linkedin, hvor hun forklarede, hvorfor hun har valgt at blive såkaldt politisk sponsor for en tyveårig iransk mand, som lige nu risikerer henrettelse på grund af sin fredelige deltagelse i de iranske protester.   

”Som sponsor vil jeg følge Kambiz’ sag og bruge min politiske platform til at sætte fokus på hans sag såvel som alle de andre frihedskæmpere, hvis menneskerettigheder bliver krænket, og hvis liv er i fare. Endvidere har jeg sendt en mail til den iranske ambassadør i Danmark for at tilkendegive min kamp for Kambiz, hvor jeg opfordrer ambassadøren til at tage ansvar og få ham løsladt. Fra min side håber jeg inderligt, at jeg kan gøre en forskel, og at han meget snart bliver frikendt”, skrev Karin Liltorp.

Dømt for fjendskab mod Gud

Iranske Kambiz Kharout blev anholdt af sikkerhedsstyrker den 1. oktober 2022, og herefter løsladt under kaution. Tre uger senere, den 12. november, blev han igen anholdt og ifølge menneskerettigheds-aktivister fra provinsen Baluchistan udsat for tortur og mishandling, mens han var fængslet.

Efter en dybt uretfærdig retssag, hvor han blev nægtet juridisk bistand, oplyste myndighederne den 3. januar 2023 ham om, at han var blevet kendt skyldig i forbrydelsen ”korruption på jorden” og ”fjendskab mod Gud”. Straffen var dødsstraf. I dag sidder Kambiz Kharout på dødsgangen, ligesom mange andre der er blevet anholdt og retsforfulgt af myndighederne i Iran under de store opstande, som begyndte i september sidste år efter drabet på Masha Amini.   

Hans sag er desværre ikke enestående, for som et led i undertrykkelsen af protestbevægelsen i landet, griber de iranske myndighederne også til dødsstraffen.

Heldigvis møder det iranske regimes undertrykkelse fordømmelse i omverdenen, herunder i Danmark, hvor Karin Liltorp ikke er den eneste fremtrædende politiker, som i løbet af de seneste år har engageret sig som politisk sponsor for en konkret iransk fange.

I begyndelsen af januar i år meldte Helene Liliendahl Brydensholt fra Alternativet sig som det første danske folketingsmedlem. Hun er i dag selv sponsor for tre iranske fanger, hvis sager hun følger. Og i alt 15 politikere har nu påtaget sig sponsorater og brugt deres platforme og indflydelse til at støtte Kvinde, Liv, Frihed-bevægelsen i Iran. Politikerne tæller blandt andet Franciska Rosenkilde (Å), Christian Friis Bach (B) Rosa Lund (Ø), Pelle Dragsted (Ø) og Astrid Carøe (SF).

Inspiration fra Tyskland

 

Konceptet ”politisk sponsorat” er udviklet af den tyske NGO ”International Society of Human Rights (ISHR)”.

Konceptet blev i Tyskland formet til en lov, der blev godkendt i 2003 i det tyske parlament efter forslag fra den tyske regering og deres nationale Menneskerettighedskommission.  Ifølge loven kan parlamentarikerne i Tyskland yde politisk støtte til parlamentarikere fra andre lande i verden, som er under pres eller bliver forfulgt. 400 tyske politikere er med i denne ordning.

I Østrig har over 183 medlemmer af det østrigske parlament valgt at være politiske sponsorer for 183 politiske fanger i Iran. Og politikere i mange lande, bl.a. Sverige, Frankrig, England, Canada, New Zealand, Australien og Holland har ligeledes tilsluttet sig denne bølge af solidaritet.

Moralsk støtte og vigtig opmærksomhed

Et politisk sponsorat er en form for politisk og moralsk støtte til iranske aktivister, akademikere, kunstnere, menneskerettighedsforkæmpere, demonstranter og øvrige iranere, der sidder fængslet og risikerer at blive henrettet.

De mange danske politikere, som har valgt at blive politiske sponsorer, støtter konkret én iraner, som er uretfærdigt fængslet, eller som risikerer at blive henrettet. Støtten består i, at de bruger deres stemme og position til at informere andre om sagens uretfærdigheder, til at advokere for fanges sikkerhed og rettigheder, og på den måde bidrager de til at lægge et betydeligt internationalt pres på de iranske myndigheder.

Bag udvælgelsen af sagerne står Amnesty International, der nøje overvåger menneskerettighedssituationen i Iran.

Her kan borgere blive fængslet blot for at have brugt deres ytrings-eller forsamlingsfrihed under fredelige former, og de fleste indsatte i iranske fængsler, som aktuelt risikerer dødsstraf, kan ikke forvente en retfærdig rettergang eller er sikre på overhovedet at få adgang til juridisk støtte efter deres eget valg.

Derfor er den internationale opmærksom om sagerne helt afgørende, påpeger Amnesty International Danmark:

”Det er på ingen måde nemt at påvirke det iranske regime, som står for en brutal undertrykkelse af protesterne i landet. Men vi vurderer, at det internationale pres virker. Vi kender til sager, hvor fanger er blevet løsladt eller ikke er blevet henrettet, hvor vi vurderer, at opmærksomheden omkring deres sager har bidraget positivt”, siger Maria Kafaei Zandeh Del, Mellemøsten- kampagne-manager i Amnesty International Danmark. 

Hun indledte som privatperson sidste år selv kampagnen for at få danske politikere til at engagere sig som politiske sponsorer for iranske fanger, og fortsætter nu det arbejde sammen med Amnesty International Danmark, hvor hun i dag er ansat.