“De torturerede mig på måder, man end ikke kan forestille sig”

Amnestys dokumentation viser, at hjemvendte syriske flygtninge udsættes for fængslinger, tortur og voldtægt i efterretningstjenestens varetægt ved hjemkomsten til Syrien. Læs nogle af de voldsomme beretninger, som researcher Marie Forestier har indsamlet, her:

Yasin

Yasin blev tilbageholdt fire måneder af efterretningstjenesten i Damaskus. Han blev igen og igen udsat for tortur. Ved sin ankomst fik han bind for øjnene og gennemgik, hvad de syriske betjente kaldte hans ”velkomstfest”:

En person kom ind i cellen. Jeg spurgte, hvorfor jeg var der. Han slog mig så hårdt at jeg kunne regne ud, at han var en stor mand. Det føltes, som om jeg ramte loftet og faldt ned på gulvet. Han trådte ned på min hånd og brækkede to af mine fingre. Han slog mig med en slags kæp. Jeg blev ved med at spørge, hvad jeg havde gjort. Han svarede: ’Du undslap militæret og sluttede dig til oppositionen’. Jeg svarede, at jeg var civil og ikke flygtede. Han bandede af mig. Jeg blev ved med at sige at jeg intet havde gjort. Til sidst besvimede jeg”.

Yasin

Noor

Noor og hendes femårige datter blev voldtaget af sikkerhedsstyrker ved en grænseovergang mellem Libanon og Syrien. Da Noor blev forhørt, blev hun anklaget for at sende våben til Syrien og for at prostituere sig selv. Efter voldtægten tog betjentene fotos af Noor og hendes datter nøgne – sandsynligvis for at kunne afpresse dem senere. Grænsevagten sagde til Noor:

Hvorfor forlod du Syrien? Fordi du ikke kan lide Bashar al-Assad, og du ikke kan lide Syrien? Du er en terrorist.

Grænsevagten til Noor

Ashraf

Ashraf blev tilbageholdt i seks måneder efter sin hjemkomst til Syrien og gentagende gange tortureret:

Jeg var helt nøgen. De satte mig fast til en stol med håndjern De hældte vand på stolen og satte kabler til. De gav mig elektriske stød mange gange. Så holdt de en pause og stillede mig spørgsmål. Og så gav de mig stød igen (…) Hver dag tænkte jeg på at begå selvmord på grund af torturens gru. Jeg skød skylden på mig selv, fordi jeg var vendt tilbage til Syrien. Jeg forsøgte at hænge mig selv i min t-shirt, men mislykkedes.

Ashraf

Samer

Samer blev tilbageholdt i ni måneder af den syriske efterretningstjeneste, uden at nogen vidste, hvor han var. Hans familie troede han var død og afholdt begravelse for ham.

Fem soldater tæskede mig med metalstænger. De brækkede mine fingre. De brugte elektricitet. De torturerede en, der døde, foran mig. Der var blod overalt. Jeg blev udsat for ’balango’ i over 12 timer (hvor fangen hænger i håndleddene fra loftet, red.). Jeg mistede bevidstheden. Derefter tæskede fem ny soldater mig. Da de sendte mig tilbage til cellen, kunne de andre indsatte ikke genkende mit ansigt på grund af blodet. Min krop var næsten sort. De torturerede mig på måder, man end ikke kan forestille sig.

Samar

Yasmin

Yasmin rejste fra Libanon til Syrien med sin treårige datter og 13-årige søn, efter at hendes mand var død og familien ikke havde nogen indkomst. Hun blev straks anholdt ved grænsen og tilbageholdt i 29 timer, hvor et medlem af sikkerhedsstyrken voldtog hende foran hendes børn. Da hendes ulykkelige og bange søn angreb en fængselsvagt, blev han ført væk, tæsket og voldtaget. Efter voldtægten sagde en betjent til Yasmin:

Det her var for at ønske dig velkommen til dit land. Hvis du forlader Syrien igen og vender tilbage, får du en endnu varmere velkomst. Vi ønsker at ydmyge dig og din søn – en ydmygelse, I aldrig vil glemme.

Betjent til Yasmin

*Alle kilderne i Amnestys rapport optræder under dæknavne for at beskytte deres identitet. Amnesty kender deres rigtige navne.