De unge vil ikke bare se til som klimaofre

Der er flere og flere unge, der nægter blot at affinde sig med deres skæbne, mener 22-årige Marinel Ubaldo fra Filippinerne. Hun er med i Amnesty Internationals delegation ved klimatopmødet i Madrid.

For seks år siden, da Marinel Sumook Ubaldo var 16, ramte en af historiens voldsomste tropiske cykloner Filippinerne. “Haiyan”, som den blev kaldt, dræbte over 6.000 mennesker. 

“Jeg græd, da jeg så, at vi ikke længere havde vores hus. Det var fuldstændig væk. I det øjeblik indså jeg, at de beskyttede rammer, jeg levede i, ikke var så beskyttede endda. Den sårbarhed, jeg følte, fik jeg dog hurtigt vendt til en styrke. Jeg ville ikke nøjes med bare at føle mig som et offer,” skriver den 22-årige filippiner, som er med i Amnesty Internationals delegation på klimatopmødet i Madrid, i en kommentar til onlinemagasinet Teen Vogue.

Marinel Ubaldo er også en af de ti unge aktivister, der er omdrejningspunktet for dette års globale Skriv for Liv -kampagne, organiseret af Amnesty International. Det skyldes blandt andet, at hun har stiftet organisationen Youth Leaders for Environmental Action Federation, som organiserede den første klimastrejke i Tacloban i Filippinerne i maj 2019.

Marinel Ubaldo støttede sammen med 31.000 andre overlevende et epokegørende sagsanlæg, som dels skulle gøre opmærksom på situationen og dels skulle stille de ansvarlige til regnskab. Den Filippinske Kommission for Menneskerettigheder blev bedt om at undersøge 47 store producenter af fossile brændstoffer for menneskerettighedskrænkelser som følge af klimaforandringerne.

Ødelæggelserne i Marinels hjemby Matarinao er stadig synlige den dag i dag, seks år efter cyklonen. – Foto: Eloisa Lopez/Amnesty International.

“Jeg vidnede over for kommissionen sidste år, fordi jeg ikke bare ville være endnu et klimaoffer. Jeg er et menneske, hvis liv har værdi, og jeg ønsker, at folk skal vide, hvordan klimaforandringerne rammer mennesker som mig. Hundredvis af andre afgav følelsesladede vidneudsagn. Vi forklarede, hvordan beslutninger, taget af en håndfuld meget magtfulde virksomheder, har medført, at vores ret til at leve, til vand, til et hjem og så meget andet er blevet bragt i yderligere fare,” skriver Marinel Ubaldo i indlægget i Teen Vogue.
 

Marinel i sin hjemby Matarinao, Filippinerne. Efter cyklonen kunne hendes far ikke fiske i et helt år. 
– Foto: Eloisa Lopez/Amnesty International.

Kommissionen forventes at offentliggøre sine konklusioner under klimakonferencen, og det kan vise sig at få stor betydning. Det er nemlig første gang, et lands menneskerettighedskommission har efterforsket virksomheders ansvar for klimaforandringerne. Det vil i givet fald også være første gang, en menneskerettighedsinstans officielt placerer et ansvar for klimaforandringerne hos virksomheder. Det vil igen have stor betydning fremover. Det kan åbne for nye muligheder for at lægge sag an mod de virksomheder, som er mest ansvarlige for klimaforandringerne.

En massegrav i Tacloban for ofre for cyklonen Haiyan. Over 6.000 blev dræbt. – Foto: Eloisa Lopez/Amnesty International.

“Uanset udkommet har vores sag allerede stor betydning. I stedet for bare at affinde os med vores skæbne – at vi enten selv bliver ofre for klimaforandringer eller er blandt dem, der tæller ofrene – er vi flere og flere unge, der kæmper for at kræve vores ret til en fremtid,” skriver Marinel Ubaldo i Teen Vogue.

Marinel Ubaldo under klimastrejken i maj i Tacloban. – Foto: Eloisa Lopez/Amnesty International.

Læs mere om klima og menneskerettigheder.