Hundredvis af kvinder og piger i den konfliktramte region Tigray er blevet udsat for voldtægt og seksuel vold, afdækker Amnesty International i en ny rapport. Bag forbrydelserne står blandt andet regeringsstyrker fra Etiopien og Eritrea.
”Tre mænd kom ind i det rum, jeg var i. Det var aften og allerede mørkt. Jeg skreg ikke. De gestikulerede til mig, at de ville slå mig ihjel, hvis jeg lavede larm. De voldtog mig én ad gangen. Jeg var gravid i fjerde måned. Jeg ved ikke, om det gik op for dem, at jeg var gravid. Jeg ved ikke, om det gik op for dem, at jeg var et menneske”.
Sådan fortæller en tyveårig kvinde fra landsbyen Baaker i Tigray. Hun er bare én af i alt 63 ofre for seksuel vold, som Amnesty International har interviewet i forbindelse med organisationens nye rapport om seksuel vold mod piger og kvinder i den konfliktramte etiopiske region Tigray.
Rapporten afdækker, at medlemmer af Etiophian National Defense Force (ENDF), Eritrean Defence Force (EDF), Ahmhara Regional Police Special Force (ASF) og Fano, en milits fra regionen Amhara, står bag grove forbrydelser mod hundredvis af piger og kvinder i Tigray. Her har væbnede styrker siden konfliktens begyndelse i november 2020 udsat kvinder og piger for voldtægter, seksuel vold, bortførelser og andre former for tortur og ydmygelse.
”Det står klart, at voldtægt og seksuel vold er blevet brugt som et våben i krigen for at påføre piger og kvinder i Tigray varig fysisk og psykisk smerte. Hundreder er blevet udsat for brutale overgreb med henblik på at nedgøre og umenneskeliggøre dem”, siger Agnes Callamard, generalsekretær i Amnesty International.
Udbredt mønster
Amnestys researchere har interviewet 63 kvinder og piger, som har overlevet seksuel vold. Derudover har organisationen interviewet sundhedspersonale i regionen.
Mange af kvinderne beretter om, også at have overværet voldtægter af andre. Soldater og militsmedlemmer har desuden søgt at ydmyge deres ofre med fornærmelser og trusler baseret på ofrenes etnicitet, hvilket indikerer, at den udbredte seksuelle vold bruges som et middel til at terrorisere og ydmyge medlemmer af specifikke etniske grupper.
Sundhedsklinikker i Tigray har fra februar til april 2021 registreret 1288 tilfælde af kønsbaseret vold. Hospitalet i Adrigrat har siden konfliktens begyndelse og til og med den 9. juni 2021 registreret 376 sager om voldtægt. Adskillige overlevere har fortalt Amnesty, at de ikke har opsøgt sundhedshjælp, så omfanget af den seksuelle vold er formentligt langt større.
I maj annoncerede Etiopiens myndigheder, at tre etiopiske soldater var blevet dømt for voldtægt, mens 25 andre var tiltalt for voldtægt og andre former for seksuel vold. Der blev imidlertid ikke givet yderligere offentlige informationer om disse retssager, ligesom der ikke er iværksat andre tiltag for at undersøge forbrydelserne og stille de ansvarlige for retten.
Stands overgrebene
Amnesty International har forud for offentliggørelsen af sin rapport kontaktet den etiopiske premierministers kontor, den etiopiske statsanklager og den etiopiske minister for kvinder, børn og unge. Amnesty har desuden kontaktet Eritreas informationsminister og en seniorrådgiver for Eritreas præsident. Amnesty har endnu ikke modtaget svar på sine henvendelser.
”Etiopiens regering bør omgående sætte en stopper for den seksuelle vold begået af medlemmer af sikkerhedsstyrkerne og allierede militser. Den Afrikanske Union bør ligeledes gøre alt for, at konflikten bliver taget op af unionens råd for sikkerhed og fred”, siger Agnes Callamard.
Siden konfliktens begyndelse i november 2020 er tusindvis af civile blevet dræbt, hundredtusinder er internt fordrevne og titusinder er flygtet til nabolandet Sudan.
Læs også: Sådan afslørede Amnestys skærmdetektiver en massakre i Tigray