Mindst 28 personer er lige nu tilbageholdt og risikerer at blive dømt til døden som en del af de iranske myndigheders forsøg på at bremse de landsdækkende protester. En af personer er den systemkritiske rapper, Toomaj Salehi, der med sin musik protesterede imod det iranske regime.
Opdateret 29. maj 2024: Toomaj Salehi blev i april 2024 dømt til døden og risikerer at blive henrettet når som helst.
Siden 22-årige Mahsa Zhina Amini døde i det iranske moralpolitis varetægt, har iranere og mennesker verden over vist deres utilfredshed med de iranske myndigheder og krævet, at de skyldige bliver stillet til ansvar.
Som reaktion på protesterne har de iranske myndigheder gjort brug af dødsstraf for at kvæle opstanden.
Med anklager om ”fjendskab mod Gud” og ”korruption på jorden” risikerer mindst 28 personer, herunder tre iranere under 18 år, lige nu at blive dødsdømt for at have taget del i protesterne. Rapperen, Toomaj Salehi, er blandt de 28 tilbageholdte.
Anti-regime rap og slogans i fængslet
Den 31. oktober blev Salehi tilbageholdt for sin systemkritiske musik og opslag på sociale medier, hvor han krævede frihed og menneskerettigheder for den iranske befolkning.
Det er ikke første gang, at rapperen er blevet tilbageholdt for at gå imod regimet. Sidste år blev han arresteret for at udgive musikvideoer, der kritiserede den iranske regering.
Tiden i fængslet stoppede dog ikke Salehis aktivisme. Under sit sidste fængselsophold rappede han højlydt sine sangtekster. Og han lader heller ikke fængslets mure holde ham tilbage denne gang. Det er blevet rapporteret, at han begyndte at råbe anti-regime slogans, hvilket førte til, at han blev isoleret og tæsket.
Tortur og brækkede lemmer
Salehi er tiltalt for ”korruption på jorden” og ”fjendskab mod Gud”, som er meget alvorlige anklager, der kan medføre dødsstraf.
En kilde har fortalt, at Salehi i fængslet er blevet udsat for tortur. Han har derudover angiveligt fået brækket sit ben og sine fingre, og hans ansigt er blevet skadet på grund af tæsk.
BBC har berettet, hvordan Irans statsmedier i november offentliggjorde en video, hvori en mand, der angiveligt var Salehi, sad på gulvet med bind for øjnene. Manden forklarer med skælvende stemme, at han havde ”begået en fejltagelse” ved at fortælle, at sikkerhedsstyrkerne skulle skrubbe af i en af sine videoer fra protesterne.
Afskåret fra sin familie
Salehis familie har ikke haft mulighed for hverken at se ham eller snakke med ham på trods af gentagne anmodninger til den iranske domstol.
Fælles for de 28 tilbageholdte personer er, at de alle er blevet nægtet en retfærdig retssag og ikke selv har kunnet vælge deres egen advokat. De nægtes retten til at blive formodet uskyldig, til at forholde sig tavse og til at modtage en retfærdig offentlig høring.
Amnestys arbejde i Iran
Siden protesterne begyndte i september 2022, har Amnesty kunnet dokumentere, hvordan de iranske sikkerhedsstyrker har gjort brug af massiv vold og våben for at standse demonstrationerne. Derudover har Amnesty også dokumenteret, at 144 personer, herunder 23 børn under 18, er blevet dræbt af sikkerhedsstyrkerne, der med gummi- og metalkugler har beskudt demonstranterne.
Over én million mennesker verden over har skrevet under på Amnestys underskriftsindsamling, der krævede en uafhængig FN-undersøgelse for at efterforske menneskerettighedskrænkelserne i landet.
Amnesty har i mange år afsløret den iranske regerings krænkelser af menneskerettigheder, heriblandt diskrimination af minoriteter og begrænsning af ytringsfrihed. Derudover er Iran et af de lande i verden, der udfører flest henrettelser om året.
Læs mere om Amnestys dokumentationer i Iran her.
Du kan lytte til Toomaj Salehis seneste sang her: