Nyheder

32 results

Sort by

Iran, Saudi-Arabien og Irak står for størstedelen af alle henrettelser i verden

Ni ud af ti af alle kendte henrettelser på verdensplan blev i 2024 begået i Iran, Saudi Arabien og Irak. Det viser Amnesty Internationals årlige rapport om dødsstraf.


Kampen mod dødsstraf virker – her er tre eksempler

Efter 30 år på dødsgangen i Alabama, USA, fik Rocky Myers omstødt sin dødsstraf. Den iranske rapper Toomaj Salehi, der blev dømt til døden i Iran, er blevet løsladt. Og i Japan blev Iwao Hakamada, som er den person der har siddet længst tid på dødsgangen, løsladt efter 47 år.


Dødsstraf: Antallet af henrettelser er det højeste i knap et årti

Med 1.153 offentlig kendte henrettelser er antallet af henrettede i 2023 det højeste siden 2015. Antallet er 31 procent højere end i 2022 og resultat af en konstant treårig stigning. Til gengæld bliver lande, der udfører dødsstraf, stadig mere isolerede, og antallet af lande er nu det laveste nogensinde. Det viser Amnesty Internationals årlige rapport om dødsstraf.


Iran: Dødsstraf bruges som våben mod oprør

Alene i år er mindst 95 mennesker blevet henrettet i Iran. Dermed fortsætter myndighederne den alarmerende tendens fra sidste år. Et år, der slog rekord for dødsstraf med 853 henrettelser, viser Amnesty Internationals seneste rapport. Tallet menes dog at være langt højere.


Lækket saudisk straffelov udstiller kronprinsens hule løfter om reformer

Dødsstraf, abortforbud og ingen ytringsfrihed. Saudi-Arabiens første straffelov er på trapperne og Amnesty har gennemgået et lækket udkast, der afslører alvorlige brud på menneskerettighederne.


Iran: Kambiz Kharout er endelig frigivet efter pres fra omverdenen

Kambiz Kharout er løsladt fra iransk fængsel. Efter en uretfærdig retssag var han blevet dømt til døden, men nu er han fri.


Saudi-Arabien: Fem år efter mordet på Jamal Khashoggi fortsætter kongedømmet sine massive krænkelser mod landets befolkning

Mens Saudi-Arabien forsøger at forbedre sit globale image, fortsætter undertrykkelsen for fuld kraft internt i landet. På femårsdagen for drabet på journalisten Jamal Khashoggi, har vi samlet fem af dette års vigtigste historier fra Saudi-Arabien.


Overblik: Sådan bruger verdens værste statsbødler dødsstraffen

I toppen af Amnesty Internationals årlige rapport om dødsstraf og henrettelser finder man Kina, Iran og Saudi-Arabien, der tilsammen bærer ansvaret for langt størstedelen af henrettelser udført af stater verden over i kalenderåret 2022. Her giver vi et overblik over brugen af dødsstraf i de tre lande.


Henrettelser i Iran eksploderede i 2022

De seneste fem år har dødsstrafsstatistikken bevæget sig stødt nedad verden over. Færre henrettelser og flere og flere lande, der afskaffer dødsstraffen. Men i år er kurven vendt, og det skyldes særligt udviklingen i Iran, hvor antallet af henrettelser steg markant i 2022. Det viser Amnestys årlige dødsstrafstatistik.


Antallet af henrettelser stiger i Iran

Alene i årets to første måneder har Iran henrettet mindst 94 mennesker. En markant stigning i forhold til samme tid sidste år. Flere af henrettelserne kan kobles til demonstrationerne mod det iranske regime, og mange af de henrettede tilhører etniske minoriteter. Amnesty advarer om, at flere henrettelser er på vej.


Iransk rapper, Toomaj Salehi, risikerer dødsstraf

Mindst 28 personer er lige nu tilbageholdt og risikerer at blive dømt til døden som en del af de iranske myndigheders forsøg på at bremse de landsdækkende protester. En af personer er den systemkritiske rapper, Toomaj Salehi, der med sin musik protesterede imod det iranske regime.


Iran bruger dødsstraf til at slå hårdt ned på oprøret

Amnesty advarer nu om, at iranske myndigheder tyr til dødsstraffen for at bremse opstanden i landet og afskrække demonstranter. I en ny detaljeret undersøgelse afdækker Amnesty, hvordan 21 fængslede demonstranter lige nu risikerer dødsstraf. Fem unavngivne iranere er allerede dømt til døden.