Mens verdens øjne de sidste fire måneder har været rettet mod Gaza, har israelske styrker igangsat en bølge af voldelige angreb mod indbyggerne på den besatte Vestbred. I ny research dokumenterer Amnesty fire konkrete episoder, hvor militæret har brugt overdreven, ulovlig vold og dræbt 20 palæstinensere, heriblandt syv børn.
15-årige Taha Mahamid blev dræbt på stedet, da han den 19. oktober 2023 kom ud af sit hus for at tjekke om israelsk militær havde forladt flygtningelejren, Nour Shams, hvor han boede. Taha var ubevæbnet og udgjorde ingen fare for nogen. Det viser både vidneudsagn og videooptagelser, som Amnesty har gennemgået.
Hans søster, Fatima, har videofilmet, hvordan Taha kigger sig omkring udenfor huset, hvorefter han falder om, efter der har lydt tre skud.
”De gav ham ikke en chance. På et enkelt øjeblik blev min bror dræbt. Tre kugler blev affyret uden nåde. Den første ramte hans ben, den næste hans mave og den tredje hans øje. Der var ingen konfrontation, ingen konflikt”, fortalte Fatima Amnesty.
Han ville bare hente sin søn. De skød ham, og han faldt sammen ved siden af Taha
Fatima til Amnesty
Et andet øjenvidne fortalte Amnesty, hvordan Tahas far, Ibrahim Mahamid, forsøgte at bære sin søn i sikkerhed, men at israelske styrker skød ham i ryggen.
”Han (hendes far, red.) rakte hænderne i vejret og viste soldaterne, at han ikke havde noget i dem. Han ville bare hente sin søn. De skød ham, og han faldt sammen ved siden af Taha,” fortæller Fatima. Hendes far fik alvorlige skader på sine indre organer og måtte på intensivafdelingen.
Amnesty mener, at både drabet på Taha, og skuddet mod hans far, bør efterforskes som mulige krigsforbrydelser.
Chikane af afdødes familie
Omkring 12 timer efter drabet på Taha stormede israelske tropper familiens hjem og låste familiemedlemmerne, heriblandt tre små børn, inde i et rum sammen med en israelsk soldat i 10 timer. De borede også huller i husets vægge, til brug for snigskytter, gennemsøgte huset, tæskede et familiemedlem og tissede på dørtrinnet.
Drabet på Taha var en del af et 30 timers langt angreb på Nour Shams, der kostede 13 palæstinensere livet, heraf seks børn – fire af dem under 16 år. 15 personer blev arresteret og mere end 40 hjem blev stormet. Det israelske militær lukkede for lejrens adgang til strøm og vand og ødelagde offentlige veje og anden infrastruktur.
Ifølge det israelske militær blev en israelsk grænsebetjent dræbt og ni såret efter palæstinensere smed hjemmelavede bomber efter dem.
Episoden er blandt fire konkrete angreb på Vestbredden, som Amnesty har gennemgået og dokumenteret. Og som eksemplificerer den øgede brug af militærvold, som israelsk militær står bag siden opblusningen af konflikten den 7. oktober 2023.
Angrebene har på fire måneder resulteret i drabene på 299 palæstinensere og har skabt frygt i Vestbreddens byer, hvor demonstrationer i solidaritet med Gaza er blevet beskudt og opløst. Drabene udgør en stigning på 50 procent i forhold til de første ni måneder af 2023.
Israelske styrker forhindrer lægehjælp i at nå frem, selvom det er i strid med international lov.
Amnesty
Skud ved modtagelsen af løsladte fanger
I en anden episode, der fandt sted den 27. november, samledes en gruppe palæstinensere i byen Beitunia nær Vestbreddens hovedstad Ramallah for at fejre modtagelsen af en gruppe fanger, der tidligere på dagen var blevet løsladt af Israel. Løsladelsen var en del af den aftale, som Israel og Hamas indgik, og hvor fanger og gidsler blev udvekslet.
Vidner beskrev, hvordan det israelske militær åbnede ild og affyrede gummikugler og tåregaskanoner mod gruppen af palæstinensere. Flere vidner fortalte også, hvordan israelske soldater kørte militærjeeps ind i forsamlingen, og hvordan Yassine Al-Asmar blev skudt i brystet, mens hans stod i mængden. På grund af beskydningen var det ikke muligt for en ambulance at komme til, men det lykkedes Yassines venner at fragte ham til hospitalet i Ramallah, hvor han blev erklæret død.
Amnesty har gennemgået og verificeret videoer, der viser, at nogle personer smed sten og afbrændte dæk i protest mod militærets tilstedeværelse. Ifølge international lov retfærdiggør dette dog ikke hærens brug af skydevåben.
Bør efterforskes som krigsforbrydelser
Amnesty opfordrer til, at Den Internationale Straffedomstol efterforsker drabene som mulige krigsforbrydelser.
Amnesty har i årevis dokumenteret, hvordan israelske styrker forhindrer lægehjælp i at nå frem, selvom det er i strid med international lov. I fem nylige tilfælde har Amnesty dokumenteret, hvordan israelske styrker har forhindret alvorligt sårede i at få adgang til hjælp, ligesom der er blevet skudt mod palæstinensere, der har forsøgt at hjælpe.
Amnesty fortsætter med at efterforske angreb begået mod palæstinenserne på Vestbredden. Som besættelsesmagt på Vestbredden, inklusiv Østjerusalem, er Israel forpligtet af Genevakonventionen til at respektere menneskerettighederne, heriblandt retten til liv, sikkerhed og retten til at ytre sig og samles frit.