Fra næste år er det helt slut med dødsstraf i det asiatiske land, der foretog den sidste henrettelse i 2008.
Ingen forbrydelser bliver fremover straffet med døden i Mongoliet. Efter flere års tilløb vedtog parlamentet torsdag d. 3. december 2015 en ny straffelov, der afskaffer dødsstraf i det asiatiske land fra september næste år. Dermed har 102 lande i verden sagt farvel til den ultimative straf.
”Mongoliets historiske beslutning om at afskaffe dødsstraf er en kæmpe sejr for menneskerettighederne. Dødsstraf er ved at være noget, der over hele verden hører fortiden til. Mongoliet er gået foran som et godt eksempel, som forhåbentlig vil brede sig henover Asien. De lande, der fortsætter henrettelserne, har fået vist en klar vej at følge, så denne grusomme og umenneskelige straf kan få en ende”, siger Roseann Rife, researchchef for Amnesty Internationals afdeling i Østasien.
Fjerde land i år
Tre lande, Fiji, Madagascar og Surinam, har tidligere i år afskaffet dødsstraf. Mongoliet foretog den sidste henrettelse i 2008, og siden da har landet taget flere skridt mod en afskaffelse, der altså kulminerede med den historiske afstemning i parlamentet.
I 2010 omstødte præsident Tsakhiagiin Elbegdorj alle dødsdomme og annoncerede et midlertidigt stop for henrettelser. I 2012 ratificerede Mongoliet så en international traktat, der forpligtede landet til at afskaffe dødsstraf.
Risiko for justitsmord
Præsident Elbegdorj har gentagne gange sagt, at Mongoliet burde afskaffe dødsstraf for at respektere retten til liv. Hans argument har blandt andet været, at truslen om henrettelse ikke har en afskrækkende effekt, og at der er risiko for justitsmord i hvilket som helst retssystem.
Et fåtal af lande fortsætter med at bruge dødsstraf i strid med folkeretten. Tidligere på året begyndte Indonesien igen at henrette dødsdømte og blev mødt af kritik fra hele verden, mens Pakistan har henrettet mindst 300 mennesker siden december 2014. I Østasien har Kina, Japan, Nordkorea og Taiwan alle udført henrettelser i 2015.
Amnesty International er imod dødsstraf i alle sager uden undtagelser – uanset typen af forbrydelse og omstændighederne omkring den.