Hun har været medlem af Amnesty International Danmark, siden hun fyldte 18 år. Nu er 34-årige Erika Akariguame Armengol Sloth ny leder af bestyrelsen, der sætter retningen for Amnestys arbejde i Danmark.
”Da jeg som 18-årig begyndte at få SU, besluttede jeg, at jeg skulle disponere over min indtægt på samme måde, som jeg synes, at staten burde disponere over sine midler. Derfor besluttede jeg, at 20-25 procent af min indtægt skulle gå til velgørende formål. Så jeg meldte mig ind i Amnesty, jeg fik et barn i SOS Børnebyerne og flere andre ting. Og Amnesty og det barn, jeg fik i SOS Børnebyerne, har fulgt mig siden da,” fortæller Erika Akariguame Armengol Sloth.
Det engagement førte til, at hun i 2022 blev valgt ind i bestyrelsen i Amnesty International Danmark. Og da bestyrelsen konstituerede sig efter landsmødet i 2024, blev der peget på hendes som bestyrelsesleder.
Når vi går ind i en sag, skal vores stemme give genlyd på gangene på Christiansborg og føre til en forandring
Erika Akariguame Armengol Sloth, bestyrelsesleder, Amnesty International Danmark
For Erika Akariguame Armengol Sloth handler det om at hjælpe sine medmennesker og prøve at gøre verden til et bedre sted for dem, der kommer i klemme.
Derfor er det vigtigt, at Amnesty gør en forskel:
”Når vi går ind i en sag, skal vores stemme give genlyd på gangene på Christiansborg og føre til en forandring for de mennesker, hvis rettigheder krænkes.”
Og Erika Akariguame Armengol Sloth mener, at Amnestys danske afdeling har potentiale til endnu mere. Men det kræver fornyelse at kunne blive ved med at skabe forandring:
”Jeg håber, at vi får et fællesskab i Amnesty, som ikke er afgrænset til Amnesty-medlemmer. Selvfølgelig skal den demokratiske proces være medlemsbaseret. Men vi skal ikke være et eksklusivt fællesskab. Vi skal være et fællesskab som gerne vil andre mennesker, og som kan motivere andre mennesker uagtet, om de er medlemmer af Amnesty eller ej.”
Det betyder ifølge Erika Akariguame Armengol Sloth, at vi skal gøre tingene på en ny måde:
”Det sjoveste, jeg har været med til i bestyrelsen, er at genopfinde Landsmødet, som vi sidste gang holdt på Demokrati Garagen i Københavns nordvestkvarter. Det bliver ikke det endelige format eller sted. Men det er et meget godt billede på, at vi skal noget nyt.”
Erika Akariguame Armengol Sloth
Arbejder som fuldmægtig i Center for Global Rådgivning, Energistyrelsen, med myndighedssamarbejde mellem Danmark og Brasilien med fokus på retfærdig grøn omstilling
Uddannet inden for antropologi, miljøantropologi og udviklingsstudier fra henholdsvis Goldsmith University of London, Aberdeen University og London School of Economics
Valgt til Amnesty International Danmarks bestyrelse første gang i 2022
Udpeget til bestyrelsesleder i september 2024
Erika Akariguame Armengol Sloth har ad flere omgange været bosat i udlandet og arbejder i dag med grøn diplomati.
En bevidsthed om verden uden for de danske grænser og en forståelse for det internationale arbejde i verdens største menneskerettighedsorganisation er derfor også noget, som tænder en ild hos Erika Akariguame Armengol Sloth
For i hendes øjne er det netop den internationale bevægelse med 67 Amnesty-sektioner og mere end 10 millioner medaktivister verden over, der gør Amnesty International stærk.
Og i samarbejdet med resten af den internationale organisation kan den danske afdeling spille en aktiv og særlig rolle, mener hun:
”Jeg kunne godt tænke mig, at vi fik en rolle, som Danmark som land ofte påtager sig: Fordi vi er et lille land, bliver vi ikke set som en trussel, og det betyder, at hvis der er uenigheder eller konflikter, kan vi agere mægler.”
Bestyrelsen i Amnesty International Danmark
Vælges på det årlige landsmøde, som er Amnesty International Danmarks øverste myndighed, og hvor alle medlemmer har stemmeret
Består af syv medlemmer og en suppleant, der vælges for henholdsvis to og ét år, og som mødes syv gange om året
Lægger den strategiske linje for menneskerettighedsindsatsen i Amnestys danske afdeling